“Perseguir manters no és d’esquerres”, la resposta a la nova pressió del govern municipal

Després d'una setmana en què s'ha intensificat la pressió contra la venda ambulant, la mobilització ha volgut combatre els missatges de "criminalització" del sector

Una manifestació en defensa dels manters recorre Ciutat Vella aquesta tarda per contraprogramar la política municipal liderada pel tinent de Seguretat Albert Batlle contra la venda ambulant. “Sobreviure no és delicte” i “papers per a tots” han estat les consignes més repetides en una marxa que s’ha iniciat a dos quarts de set a l’avinguda Joan de Borbó. Tanmateix, en arribar a la plaça Sant Jaume, el missatge s’ha dirigit contra el conjunt del nou govern municipal, liderat per Barcelona en Comú: “Perseguir manters no és d’esquerres”, han cantat mentre assenyalaven l’edifici del consistori

En els parlaments, diferents veus han recordat que la situació en la qual es troben neix, sovint, de “l’opressió dels governs europeus”. Com a exemples, han citat els processos de colonització que s’han aprofitat dels recursos africans durant segles o, més pròximament, la llei d’estrangeria. “Hi ha companys que estan aquí des del 2004 i encara no han aconseguit els papers”, ha etzibat un dels portaveus. 

Els mitjans de comunicació, a més, també han estat un dels punts més assenyalats, després del govern municipal, com a “col·laboradors d’un discurs que ens lliga a la inseguretat”, han remarcat davant de l’Ajuntament. Han insistit també alhora de desmentir alguns dels prejudicis més comuns vers la seva feina. Han reivindicat que voldrien pagar impostos, treballar en un sector regularitzat i, inicialment, no haver de marxar del seu país si no fos perquè han quedat empobrits per les polítiques dels governs occidentals.

Solidaritat entre migrants

L’estampa del moviment que ha recorregut bona part del centre turístic de la ciutat ha estat, a més, diversa. No ha estat una marxa del col·lectiu de manters i les associacions de suport en exclusiva. També s’han solidaritzat desenes de ciutadans estrangers provinents d’Àsia, majoritàriament del Pakistan. “Ens hem informat els uns als altres amb uns papers que ens hem anat passant”, explica el Siam, que regenta una botiga de queviures al carrer Aragó.

També s’hi han apropat altres companys que, de facto, no són manters. És el cas del Daouda Dieye que, tot i ser el portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, ha sortit del restaurant on treballa escopetejat per arribar a la manifestació. “No hem tingut una repressió com la dels últims dies des de feia quatre anys. En aquella època ens mobilitzàvem molt. Si tornem a estar malament, haurem de tornar a fer accions contínuament”, ha avisat Dieye.

Les pancartes que duien a la capçalera de la manifestació, a més, plasmaven el missatge que “la vida dels manters importa” i demanaven “prou racisme”. De fet, el moviment al carrer d’aquesta tarda ha estat una resposta al vincle que el nou govern municipal ha fet entre la venda ambulant i la “inseguretat”

La marxa ha congregat centenars de manifestants per protestar contra la deriva repressiva de la seva activitat econòmica. Ho fan, a més, el mateix dia que el govern d’Ada Colau ha fet públic que està treballant en un paquet de mesures per donar-los alternatives laborals.

Una setmana clau contra els manters

La mobilització arriba després que aquesta setmana s’hagi posat la tasca dels manters al centre del debat públic, especialment després de la macrobatuda que es va dur a terme el dilluns a tot el front marítim. Des de llavors s’han viscut escenes de persecucions de la policia als venedors ambulants, en alguns casos en situacions perilloses, com quan els manters van acabar fugint per la ronda Litoral. En aquella intervenció es van detenir tres persones i es va haver de tallar el trànsit.

 

Més informació

Comentaris

  Van Helsing 02/08/2019 7:36 pm
  Són joves, alts i forts. Molts parlen més d'un idioma, i segurament una part important té estudis. Tan i tan malament estan els seus països d'origen que no puguin dedicar tots els esforços que fan aquí per canviar i millorar les coses a casa seva?
  Ramon 02/08/2019 7:41 pm
  Molt bé. Doncs ara que tots els comerciants catalans que les passen magres deixin de pagar impostos i deixin de complir mil normatives municipals d'ubicacions, horaris, serveis i productes perquè, si no, haurien de tancar. I sobreviure no és delicte.
  Algú enganya aquesta gent. 02/08/2019 9:38 pm
  Es increïble que es facin manifestacions per reclamar el dret a fer una activitat il·legal: sense permisos, sense pagar cap impost i venent mercaderia que no sempre és legal.
  Lisa 03/08/2019 9:35 am
  Si estan aquí, sigui com sigui, i resulta que fins al cap de tres anys no els poden legalitzar i donar-les-hi papers, de que han de viure aquests tres anys? si sense papers no se'ls pot donar feina? El que cal és regularitzar això, no crec que facin aquesta feina per gust, sempre amb el ai al cos..segurament hi han moltes feines que gent d'aquí no vol fer i ells la ferian, com treballar al camp, que llavors necessitem temporers!
  Lisa 03/08/2019 9:39 am
  En quan als botiguers, penseu que el problema no són aquests nois, si no els que els suministren el que venen, de on ho treuen? qui hi ha al darrera que hi fa negoci i no dóna la cara? I el ajuntament no ho sap...és millor anar contra el missatger que contra els mafiosos! A veure la Colau ens ven fum...que vagi contra l'arrel del problema i no maregi la perdiu..
  Teresa 03/08/2019 10:08 am
  Penseu: als comerciants els fa mal el comerç per internet, ho saben prou. La Colau va ser molt innocent fent una crida als manters i ara es dedica a perseguir-los: és el preu de la seva cadira i de què voleu que mengin aquesta gent? Voleu que robin per poder-los empresonar-retornar? És aquest ara el futut que vols Colau?
  Teresa 03/08/2019 10:11 am
  Ja veus, Colau, un cop més et queda clar que pertanya a Espanya vol dir no poder tenir iniciatives, no poder decidir res. Ara topes amb la llei espanyola d'estrangeria. També n'ets culpable ja que defenses continuar dins d'aquesta Espanya opressora.
  A l'aguait 03/08/2019 11:42 am
  Voleu dir que no haurien de reclamar als que els hi subministren els productes-fake que venen? i dedicar-se a una altra cosa?
  LSO 04/08/2019 8:47 pm
  Estabais en la Pl. San Jaume muy contentos porque vuestra alcaldesa volvía, y ahora está desaparecida, y os ha abandonado y se ha puesto del lado de los que la hicieron trilera, y con vuestros aplausos. Que inocentes que fuisteis tragándoos el discurso falso de esta trilera. En el fondo me dáis pena, pero otro día aseguraros a quien aplaudís.

Nou comentari