Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El patrimoni que ha perdut i que encara pot conservar el barri del Clot
  • CA

Barcelona ha fet un pas endavant per protegir millor el seu patrimoni. El Plenari del Consell Municipal ha aprovat definitivament modificar l’Ordenança reguladora dels procediments d’intervenció municipals en les obres (ORPIMO) perquè abans que s’enderroqui un edifici l’Ajuntament pugui avaluar si té elements de valor patrimonial. En cas de detectar que és així, el consistori podrà suspendre la llicència d’enderrocament per tal de conservar-los.

Aquest canvi en la normativa fa respirar amb més tranquil·litat els membres de l’Associació de Veïns del Clot-Camp de l’Arpa, que han demanat diverses vegades un pla de patrimoni per al barri. Tal com recorda al TOT Barcelona el vicepresident de l’entitat veïnal, Miquel Catasús, la protesta que els veïns van protagonitzar fa uns mesos contra l’enderrocament de la històrica casa Estrella Coca, situada abans a la plaça de l’Oca, és una de les raons per les quals considera que s’ha canviat l’ordenança sobre patrimoni.

Una imatge d'arxiu de la Casa Coca / Cedida
Una imatge d’arxiu de la Casa Coca / Cedida

El que no van poder aconseguir llavors els veïns per no tenir un pla de patrimoni és que es conservés la façana de l’edifici. Com remarca Catasús, els seus orígens es remunten als anys trenta i té un important valor patrimonial i paisatgístic. La seva lluita, però, va servir perquè la propietat, la promotora Núñez i Navarro, acceptés que en el nou edifici es fessin “reproduccions fidels” d’elements de la façana, grafiats i motllures i que, a més, es conservessin les baranes. 

Les cases tradicionals del carrer de les Escoles / Cedida
Les cases tradicionals del carrer de les Escoles / Cedida

Altres edificis importants per a l’ànima del barri que també es van perdre abans de la modificació de la normativa, són les cases de principis de segle XX d’una sola planta, que estan situades al carrer de les Escoles. “En els darrers anys, algunes es van enderrocar i es van substituir per blocs de pisos moderns, la qual cosa va trencar amb el paisatge urbà tradicional”, detalla. També recorda el cas d’un edifici del carrer de València, situat a prop de la frontera amb el districte de l’Eixample. El que més lamenta Catasús és que en aquella ocasió no es va poder conservar el seu interior modernista, de principis del segle XX.

En va perdre l'interior modernista d'aquesta finca, situada al carrer de València / Cedida
En va perdre l’interior modernista d’aquesta finca, situada al carrer de València / Cedida

Més enllà del patrimoni que el Clot-Camp de l’Arpa ha perdut per no tenir normatives que el protegissin prou, també és important destacar allò el veïnat creu que es podrà salvar gràcies a la nova modificació. Un exemple és una casa modernista que es troba a l’avinguda Meridiana amb el carrer d’Aragó, que tal com subratlla Catasús, abans estava afectada per l’ampliació que es preveia fer del carrer d’Aragó. Amb el nou Pla de Patrimoni, però, s’ha desafectat i ja no corre cap perill. 

La casa modernista que es troba a l’avinguda Meridiana amb el carrer d’Aragó / Cedida
La casa modernista que es troba a l’avinguda Meridiana amb el carrer d’Aragó / Cedida

A partir d’ara també quedarà protegida la Casa de Cuenca, situada al carrer de Muntanya. Més enllà de la seva rellevància a nivell paisatgístic, l’integrant de l’entitat veïnal afirma que aquesta casa dels anys vint té importància històrica perquè va acollir una peça clau en la història del cooperativisme barceloní. “Durant la segona República va ser la seu de la cooperativa Flor de Maig”, assegura.

La Casa Cuenca va acollir la Flor de Maig / Cedida
La Casa Cuenca va acollir la Flor de Maig / Cedida

En aquest sentit, Catasús també es mostra satisfet perquè la masia Can Miralletes, del 1736, quedarà a partir d’ara més blindada que abans. Fa uns mesos, quan l’Ajuntament va comprar-la i va començar a rehabilitar-la, el veïnat va deixar de patir per la seva supervivència. El fet que amb el nou Pla de patrimoni quedi protegida fa que la masia tingui ara un futur ple d’esperança.

L'Ajuntament està rehabilitant Can Miralletes / Cedida
L’Ajuntament està rehabilitant Can Miralletes / Cedida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa