Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Padrós alerta d’un col·lapse sanitari imminent: “Hi haurà serveis sense metges”
  • CA

La manca de planificació de les administracions és la causa que de forma imminent, el sistema sanitari català pugui col·lapsar. És l’advertiment que ha fet el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, en una entrevista a Rac1. “Si no hi posem remei, el sistema col·lapsarà. Hi haurà serveis sense metges o infermeres. Passarà a l’atenció primària, a hospitals i a centres allunyats de Barcelona”, diu Padrós, que avisa si no es prenen mesures, el sistema sanitari col·lapsarà. I el marge de maniobra és molt curt: aquest estiu mateix.

Un col·lapse que fa anys que es cou

El portaveu dels metges barcelonins ha explicat que fa una dècada que s’està advertint les administracions del col·lapse, tant la catalana com l’espanyola, de manera que aquesta situació es podria arribar a produir, i ara, després de la pandèmia, tot ha empitjorat. Segons el president del Col·legi de Metges de Barcelona, “no hi ha planificació en recursos humans, en nombre i en tipus de metges”. Tot plegat, sumat a un factor explosiu: la jubilació de la generació del baby boom. “La meitat dels nous col·legiats són estrangers extracomunitaris, però ni així arribem a cobrir la manca. Tot plegat tindrà un impacte: més llistes d’espera i serveis que no podran funcionar si no es canvien els models d’organització”, ha concretat Jaume Padrós.

Cal formar més metges

I quina és la recepta que proposen els metges per tenir més personal disponible? “Ampliar places d’universitat pot tardar 6 o 7 anys. Hem d’incentivar la medicina i que els joves es quedin al territori. No només econòmicament. Amb fórmules d’organització atractives”, diu Padrós. En aquest sentit, els metges destaquen que hi ha una barrera que fa que molts joves no facin cas de la seva vocació per por a no aconseguir la nota de tall que es demana. “La nota d’accés a Medicina és molt alta i això és un problema. És un sistema que hem de canviar. No caldria tenir un currículum de físic nuclear per entrar a la carrera de Medicina. Cal tenir en compte altres elements, com una preparació comunicativa”, rebla Padrós.

I encara un detall més, Padrós ha volgut aclarir que els metges que marxen de Catalunya no són metges nadius, sinó professionals que han vingut a Catalunya temporalment i que tornen al seu país o marxen a un altre per continuar la carrera.

D’ençà de la pandèmia, el sistema sanitari català -ja molt castigat per una infradotació de recursos provinents de l’Estat- s’ha vist molt castigat i ha acusat la falta de personal de manera molt clara. Tant de metges com d’infermeres i infermers.

Més notícies
Tests d'antígens esgotats en una farmàcia de Barcelona, durant la 6a onada de pandèmia per Covid-19 / Jordi Play
Padrós exigeix a l’Estat que reguli el preu dels tests d’antígens
Notícia: Padrós exigeix a l’Estat que reguli el preu dels tests d’antígens
Comparteix
El president del Col·legi de Metges critica el cost elevat i molt variable dels kits
Primer pla de Jaume Padrós, president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya
Padrós: vacances escolars ja i menys gent de compres per aturar la Covid
Notícia: Padrós: vacances escolars ja i menys gent de compres per aturar la Covid
Comparteix
El president del Col·legi de Metges prega a la Generalitat mesures urgents davant dels símptomes de col·lapse a la sanitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa