Ocupen la casa de l’exdibuixant de Bruguera difunt per fer-hi un museu i acollir refugiats

Els sensesostre de la Casa de Cadis asseguren que era una de les últimes voluntats d'Enric Pons

L’Enric Pons –o Kheto Rigol–, conegut per ser l’exdibuixant de Bruguera en risc de ser desnonat al seu pis de lloguer a tocar de la Sagrada Família, va morir fa dos mesos. Ara, els baixos del número 281 del carrer Sardenya –l’espai que ell i la seva família havien habitat durant dècades– han estat ocupats pels veïns que van acompanyar Pons les últimes setmanes de la seva vida, els sensesostre de la Casa de Cadis. Els ocupants volen convertir l’espai en un museu que repassi la trajectòria de Kheto Rigol i, de pas, guardi una part de la casa a acollir famílies refugiades

“És el que ell hagués volgut. M’ho va dir abans de deixar-nos”, assegura l’activista Lagarder Danciu, l’ombra inseparable de l’home gran des del desembre de l’any passat. Una proposta que va en la línia del que ja va iniciar Pons en vida, quan va rebre una donació misteriosa de 10.000 euros i en va donar la meitat als okupes de la Casa de Cadis. 

La propietat denuncia

Durant l’abril i el maig, l’entorn de l’exdibuixant –i amant del tarot– ha pogut accedir a l’habitatge per adquirir els objectes personals que Enric Pons els havia deixat en el testament. Un espai ple de quadres d’ell, pòsters amb la imatge de Marilyn Monroe i paperassa que guardava de l’Egipte que venerava amb misteri. 

L'Enric Pons al saló de casa seva en una imatge d'arxiu. / D.C.

L’Enric Pons al saló de casa seva en una imatge d’arxiu. / D.C.

Davant la nova situació, la principal afectada és l’empresa propietària de l’immoble, MC Gestinver Iuris SL. Aquest migdia, un representant s’ha presentat al pis advertint amb fer fora els ocupants i cridar al serraller per fer el canvi de pany. Tanmateix, els ocupants han trucat els Mossos d’Esquadra i l’empresari ha decidit, finalment, denunciar l’ocupació. Per tant, s’ha obert un procediment judicial que preveu dilatar-se durant mesos i que, segons ha pogut saber el TOT Barcelona, s’intentarà que serveixin per negociar i aconseguir un lloguer social. 

Així i tot, és una opció poc probable a priori, ja que el propietari no s’havia mostrat procliu a un pacte en cap dels moments vulnerables de Pons, critica Danciu. De fet, tenia un judici pendent amb l’inquilí històric per haver imposat un lloguer abusiu. Segons explicava el mateix home en vida, li costava arribar a final de mes amb la seva pensió i, tot i haver viscut la seva família durant dècades en aquell mateix espai, MC Gestinver Iuris SL mai va voler posar-l’hi fàcil. Dies abans de morir, Pons va dir, dirigint-se a Danciu i en presència d’aquest diari: “No deixis que les rates es quedin el pis”. 

Més informació

Nou comentari