Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Només el 20% de les visites a l’uròleg són preventives
  • CA

Només el 20% de les visites a l’uròleg són preventives, un percentatge que queda molt per sota del que seria recomanable si es té en compte que es recomana que tots els homes de més de 50 anys haurien de passar per la consulta d’aquest especialista un cop l’any i, si tenen antecedents de càncer de pròstata en el pare, ho haurien de fer a partir dels 35 anys. El balanç està basat en les estadístiques de la Unitat de Litotrícia i Tècniques Endourològiques de l’Hospital HM Delfos, de Barcelona. 

Aquesta unitat, dirigida actualment pel doctor Carlos Torrecilla, ha superat els 30 anys de funcionament i en aquestes tres dècades i escaig, des del 1988, hi han passat més de 20.000 pacients. En l’últim any, el servei ha fet 5.000 visites urològiques i 900 intervencions. I només el 20% de les visites ateses han estat preventives.

La principal conclusió de les dades de què disposa l’Hospital HM Delfos, és que hi ha una “escassa cultura ciutadana respecte a la prevenció en urologia que ens situa lluny d’una situació ideal”, assenyala el doctor Torrecilla. Aquesta absència de prevenció està darrere de bona part de les patologies urològiques. La més comuna és la litiasi, la formació de càlculs (anomenats pedres popularment) en algun òrgan del cos, especialment en les vies urinàries i biliars. I el dolorós procés d’eliminació s’anomena litotrícia.

No només en l’home

Contràriament al que es creu tradicionalment, la urologia no és una especialitat mèdica només per a homes. La població femenina també és susceptible d’acudir a l’uròleg i la prevenció també és un factor determinant en les dones. “Encara que els riscos urològics en la dona són iguals que en l’home, les seves visites preventives només representen el 40% del total de les que es fan a la Unitat de Litotrícia i Tècniques Endourològiques de l’Hospital HM Delfos“, assegura el doctor Torrecilla, que també constata que “la dona està sotmesa als mateixos riscos de litiasi, càncer o infecció en les seves vies urinàries que els homes. De fet, el 55% dels pacients de la unitat són dones, fet que indica que s’haurien de fer tants controls preventius com els homes. La conclusió és que ni homes ni dones es fan prou controls, però en el cas de les dones la mancança és encara més remarcable.  

Abordatge mínimament invasiu

Per afrontar tota la patologia urològica, tant en l’home com en la dona, la Unitat de Litotrícia de l’Hospital HM Delfos compta amb “equips d’última generació i material d’alta gamma gràcies als quals pot desenvolupar la seva activitat de forma segura i tan poc invasiva com sigui possible”, expliquen els responsables del centre.

Per al doctor Torrecilla, el principal avenç que cal destacar en la resolució de la patologia urològica ha estat “la miniaturització del material endourològic, juntament amb la incorporació de la cirurgia laparoscòpica i la cirurgia robòtica”. “La millora de l’eficàcia i l’eficiència ha estat espectacular”, destaca el metge.

Un altre avenç important és la implicació del pacient en la presa de decisions. Per això el pacient ha de tenir un coneixement més aprofundit del seu problema del que tenia anys enrere, fet que només s’aconsegueix “amb informació veraç, pedagògica i contrastada”. Segons Torrecilla, “l’època paternalista de la medicina ha passat i això exigeix més implicació i acceptació per part del pacient de la seva patologia en tota la seva amplitud: pronòstic, operacions terapèutiques, complicacions, efectes secundaris, etcètera”.

Recerca

D’altra banda, el Grup HM Hospitals recorda que en els eixos fonamentals de la seva línia de treballa hi ha la combinació de “la qualitat assistencial amb la recerca i la docència”. En aquest sentit, destaca que l’equip del doctor Carlos Torrecilla està immers en tres estudis orientats al coneixement de la litiasi, la pròstata i el tumor urotelial.

HM Hospitals

HM Hospitals es presenta com a “grup hospitalari privat de referència” que “basa la seva oferta en l’excel·lència assistencial, sumada a la investigació, la docència, la innovació tecnològica constant i la publicació de resultats”.

El grup està format per 40 centres assistencials: 15 hospitals, 4 centres integrals d’alta especialització en oncologia, cardiologia, neurociències i fertilitat, a més de 21 policlínics. Tots els centres treballen de manera coordinada per oferir una gestió integral de les necessitats i requeriments dels seus pacients.

A Barcelona, HM Hospitals aterra el 2018 amb HM Delfos, la nova era d’un centre hospitalari històric de la ciutat que es converteix en la primera pedra de la xarxa assistencial que el grup construirà a Catalunya. Disposa de més de 24.000 metres quadrats construïts, àrea d’hospitalització amb més de 160 llits, 11 sales d’urgències, 11 boxs d’UCI i 7 quiròfans, que conformen un nou bloc quirúrgic. A més, HM Delfos compta amb unitats de diagnòstic d’última generació, sala d’hemodinàmica i vascular, urgències 24 hores i un servei assistencial a estrangers denominat International HM / Barcelona.

Més notícies
Inversió d’11 milions per remodelar l’Hospital HM Delfos
Notícia: Inversió d’11 milions per remodelar l’Hospital HM Delfos
Comparteix
La inversió era un dels compromisos del grup HM Hospitales quan va comprar el centre de Barcelona
Creen una taula intersectorial per promoure el contacte amb la natura com a font de salut
Notícia: Creen una taula intersectorial per promoure el contacte amb la natura com a font de salut
Comparteix
Un cicle al Palau Macaya de "la Caixa" conclou a Barcelona que cal una estratègia sobre la interdependència entre la salut de la societat i la natura a Catalunya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa