Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Creen una taula intersectorial per promoure el contacte amb la natura com a font de salut
  • CA

El Palau Macaya de ”la Caixa” ha presentat aquest dimecres a Barcelona les conclusions del cicle Salut i Natura, coorganitzat amb la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), en col·laboració amb SomNatura, amb l’objectiu de posar en valor la contribució de la naturalesa en la salut humana i de promoure un entorn ben conservat. El cicle es va iniciar al novembre del 2018 i és un dels projectes innovadors seleccionats a la darrera convocatòria del Palau Macaya.

Natura és salut. Reptes de futur per a Catalunya ha estat la jornada final, que ha comptat amb la participació d’experts nacionals i internacionals. S’hi ha presentat un informe que recull els principis bàsics del binomi entre salut i natura i una estratègia d’acció a Catalunya, a partir del treball en xarxa dels diferents actors implicats en el cicle, fruit de les tres jornades de treball. Josep Maria Mallarach, membre de la Comissió d’Ètica de la XCT i Jordi Pigem, doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona, especialista en filosofia de la ciència i pensament ecològic, han presentat l’informe que recull les aportacions fetes pels ponents i participants del cicle.

Els ponents han explicat que el grup de treball del cicle ha fet una anàlisi de la situació rural i urbana de Catalunya i ha concretat que el 90% del territori català és rural, mentre que el 95% de la població viu en un medi urbà, en una tendència ascendent. També es constata que la nostra societat pateix un augment de malalties de civilització, que serien les cardiovasculars, immunitàries i degeneratives com el càncer o l’Alzheimer, i que augmenten les patologies mentals.

Tant es així que el 80% dels determinants de la salut es troben fora del sistema sanitari i, per tant, l’entorn i els factors ambientals poden ser una oportunitat per millorar la salut, de la mateixa manera que ajudarien a reduir la despesa sanitària, que representa el 25% del pressupost de la Generalitat i encara resulta insuficient per atendre les necessitats creixents.

És per això que els experts que s’han reunit al Palau Macaya durant les sessions del cicle es comprometen, per mitjà d’una declaració sobre la interdependència entre salut i natura a Catalunya, a impulsar una Taula Intersectorial Salut i Natura de Catalunya formada per administració, entitats, sector privat i recerca, amb la missió de crear una estratègia comuna sobre la interdependència entre la salut de la societat i la natura a Catalunya.

Objectius estratègics

La Taula Intersectorial Salut i Natura de Catalunya proposa una sèrie de línies de treball com a punt de partida:

  • Implementar polítiques públiques transversals sobre la interdependència de la salut i la natura
  • Integrar la salut en la planificació territorial, urbanística i d’infraestructures
  • Desplegar la prescripció de natura
  • Conservar el patrimoni natural tant fora com dins de les ciutats
  • Augmentar i millorar la infraestructura verda i blava urbana
  • Promoure i facilitar la implicació ciutadana en l’augment, gestió i gaudi dels espais verds
  • Incrementar la difusió i recerca de les evidències científiques.

Els beneficis de la natura per a la salut

Per arribar a aquestes conclusions, els participants del cicle han fet un estudi previ que ha posat de manifest idees com que cada cop hi ha més evidències científiques que demostren que la natura aporta beneficis insubstituïbles per a la salut i el benestar físic, psicològic i espiritual, que el contacte directe amb la natura pot millorar l’estat general de la salut.

Més del 50% de la població mundial viu en entorns urbans i es preveu que l’any 2030 s’arribarà al 80%. Aquestes dades demostren la necessitat de fomentar d’estils de vida sans, en contacte regular amb espais naturals, tenint en compte que la reverdització de la ciutat pot generar gentrificació verda i, per tant, exclusió social, si no s’actua amb una planificació que contingui mesures compensatòries o garanteixin l’accés equitatiu a la natura.

L’experiència escocesa

A banda de la presentació de la declaració, l’acte també ha comptat amb la conferència de l’expert en medi ambient Pete Rawcliffe, director del departament People and Places del Scottish Natural Heritage. Rawcliffe ha explicat la iniciativa Our Natural Health System, una estratègia de col·laboració estable entre el patrimoni natural escocès, el departament de salut i altres departaments del govern escocès. Té l’objectiu d’aconseguir un canvi en l’ús de solucions basades en la natura per millorar la salut de la població i mostrar que el patrimoni natural d’Escòcia és un recurs que pot ajudar a abordar part dels problemes de salut actuals. 

A l’acte també hi ha intervingut Marc Vilahur, president de la XCT; Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya; Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural; i Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut.

Amb aquest acte conclou el Cicle Salut i Natura, que ha posat en valor la contribució de la natura en la salut de les persones, destacant la importància de disposar d’un entorn ben conservat, amb una rica biodiversitat, per garantir un desenvolupament humà més sostenible a nivell social, econòmic i ambiental.

Més notícies
Els mecanismes de suport, alternativa a la incapacitació de persones amb problemes de salut mental
Notícia: Els mecanismes de suport, alternativa a la incapacitació de persones amb problemes de salut mental
Comparteix
Es tanca a Barcelona el cicle 'El dret a la capacitat jurídica en salut mental: suports i acompanyament', coorganitzat entre el Palau Macaya de ”la Caixa” i la Federació Salut Mental Catalunya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa