Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Neix a Barcelona el primer nadó d’una mare amb l’úter trasplantat a l’Estat

Aquest dilluns s’ha conegut en una presentació que el passat 10 de març va néixer a l’Hospital Clínic de Barcelona el primer nadó de l’Estat d’una dona a qui havien fet un trasplantament d’úter. El seu nom és Jesús i va néixer de manera prematura. Concretament, a la setmana 30 i pesava 1 quilo i 125 grams. Ha passat 74 dies ingressat.

La seva mare és la Tamara Franco, qui també és la primera dona a la qual se li va fer un trasplantament d’úter i la primera a donar a llum en aquestes circumstàncies. La seva història va començar en el 2016, quan va començar a ser part de la investigació que tenia l’objectiu de validar la cirurgia a la qual es va acabar sotmetent el 5 d’octubre del 2020.

Síndrome de Rokitansky

Franco té 34 anys i té síndrome de Rokitansky. Es tracta d’un trastorn congènit de l’aparell reproductor femení que afecta 1 de cada 5.000 dones al món i que suposa néixer sense úter i sense trompes de Fal·lopi, la qual cosa fa que no es puguin quedar embarassades. En el seu cas, la Tamara es va assabentar als 15 anys que no podria quedar-se embarassada. Tal com va recordar: “Va ser un cop fort”. Més tard va conèixer l’existència de la investigació i va començar l’estudi que li va acabar canviant la vida. Dos mesos després de la cirurgia, Franco va tenir la regla per primera vegada.

Per part seva, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha parlat d’aquest cas i ha dit que aquesta criatura “és un petit miracle de la ciència” i ha destacat la qualitat del Sistema de Salut de Catalunya. “El Clínic és punta de llança dels hospitals de Catalunya i el cas d’avui ens obre nous camins en trasplantaments de nens i en tecnologies que avancen i milloren, i, si acaben en noves vides és extraordinari”, ha dit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa