Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Vall d’Hebron fa el primer trasplantament pulmonar 100% robòtic del món

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona ha fet història en convertir-se en el primer centre del món que realitza un trasplantament pulmonar completament robòtic. Fins ara, només s’havia aconseguit introduir aquesta tècnica de cirurgia per realitzar una part d’aquesta intervenció, complementant-la amb la utilització del mètode tradicional manual.

Segons informa l’equipament sanitari barceloní, aquesta operació es va fer en un home de 65 anys que necessitava el trasplantament d’un pulmó a causa d’una fibrosi pulmonar. Intervencions d’aquest tipus requerien fins ara la separació de les costelles i l’obertura del tòrax, una tècnica amb un abordatge molt agressiu i un postoperatori molt delicat. Amb la introducció d’aquest nou sistema, la tradicional incisió de 30 centímetres al tòrax se substitueix per petites incisions de pocs centímetres, un sistema molt menys invasiu que redueix significativament les complicacions postoperatòries.

“Aquesta nova tècnica quirúrgica ens permet tallar únicament un tram petit de pell, greixos i músculs, una ferida que tanca amb facilitat, molt més segura i que en aquest primer pacient pràcticament no ha produït dolor. És una fita històrica que millorarà la vida de milers de pacients”, apunta al respecte el doctor Albert Jauregui, cap del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Una nova via d’accés per treure els pulmons

La pionera operació també ha servit per provar la validesa d’una nova tècnica per treure els pulmons malalts i introduir els nous d’una manera molt menys agressiva. Aquest sistema consisteix en la realització d’una incisió de vuit centímetres a la pell entre la part inferior de l’estèrnum la part superior del diafragma, col·locar-hi un separador de parts toves i mantenir el forat obert i net durant l’operació per treure-hi i ficar-hi el pulmó. La pell és molt elàstica, amb la qual cosa els vuit centímetres són suficients perquè hi passi el pulmó, a diferència de la incisió entre dues costelles habitual en els trasplantaments, que no és elàstica i al forat obert van col·locar-hi un separador de parts toves, un senzill estri de plàstic que permet mantenir la incisió oberta i neta durant l’operació per treure-hi i ficar-hi el pulmó.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Lisa a abril 18, 2023 | 08:09
    Lisa abril 18, 2023 | 08:09
    Una bona notícia!! La medicina catalana, sempre capdavantera!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa