Multa de 45.000 euros per negar-se a llogar un pis a un immigrant a Barcelona

És el primer cop que el Consistori n'imposa una, en aquest cas a una agència per rebutjar un client marroquí

L’Ajuntament de Barcelona ha sancionat per primera vegada un cas de discriminació per racisme a l’hora de llogar un pis, una infracció prevista a la Llei 18/2007 del Dret a l’Habitatge. El consistori ha conclòs un expedient sancionador de 45.000 euros a la propietat d’un domicili ubicat a la Barceloneta i a l’empresa que el comercialitza per negar la possibilitat de llogar-lo a una persona d’origen marroquí.

En Redouane Mehdi, la víctima explica que, sovint, quan truca a una immobiliària i noten el seu accent, la primera pregunta que li fan és d’on és. “La comunitat marroquina ho pateix molt, i vull que el meu cas serveixi d’exemple per a tots els immigrants”, subratlla. Els fets van tenir lloc l’any passat, quan Mehdi va manifestar el seu interès a llogar un pis. Buscava una finca a Barcelona, que li quedés a prop de la feina i va trobar un immoble que li va semblar adequat. Tot i entregar els documents que li van demanar i demostrar el seu nivell de solvència, la immobiliària no va respondre a la seva petició.

Cada vegada que trucava no em contestaven perquè tenien el meu número identificat, després de molts intents els vaig enviar un correu demanant que esborressin les meves dades i els vaig preguntar si no volien llogar-me el pis per una qüestió de racisme”, relata. Finalment va rebre una resposta per part de l’agència on se li argumentava que s’havia triat una altra candidatura.

Per tal de comprovar en quina situació es trobava el procés, una persona de l’entorn de la víctima, que no és d’origen marroquí, es va interessar intencionadament pel pis davant de la mateixa empresa. Sense revelar la relació personal, va poder visitar-lo i acreditar un nivell de solvència equivalent. En aquest cas, l’agent immobiliari sí que va mostrar la seva disposició a llogar-li i es va poder provar que el criteri de la propietat no es basava en la solvència ni en la indisponibilitat de l’habitatge. “Ell és argentí, però pel que fa als requisits tenia el mateix que jo”, assegura la víctima, “la diferència és que era un home blanc amb cognom europeu”.

Proves de discriminació

Arran de l’episodi, Mehdi va portar el seu cas a l’Oficina per la No Discriminació (OND), on el van estudiar i analitzar conjuntament amb la Unitat de Disciplina i Antiassetjament de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB). Aquesta darrera ha estat l’encarregada de desenvolupar tot el procés administratiu de l’expedient sancionador.

“Vam identificar que es tractava d’un cas de discriminació racista i teníem les proves. Ells van cometre errors, però també ho vam poder fer gràcies a l’ajuda del meu company” afirma. Per Mehdi va ser un procés “molt llarg”, però necessari per destapar un cas que pot servir a altres persones “que no saben defensar-se i també pateixen”.

La víctima va arribar a la capital catalana fa gairebé tres anys i, des de llavors, assegura que ha notat que hi ha racisme, que moltes vegades repercuteix en drets bàsics. “És una tasca dura i no només es tracta del meu cas, sinó que li passa a més gent, majoritàriament a marroquins per ser musulmans i àrabs”, afirma, “tenia pensat denunciar per servir-los d’exemple, perquè defensin els seus drets”.

La discriminació per raó d’origen constitueix una falta molt greu i -d’acord amb la resolució definitiva- se sanciona amb 45.000 euros. Durant tota la tramitació de l’expedient, la propietat, formada per tres persones físiques, i l’empresa comercialitzadora, han pogut presentar al·legacions i proves que el seu comportament no fos discriminatori. Totes elles han estat desestimades. Tancada la via administrativa, encara poden recórrer en l’àmbit de la jurisdicció contenciosa-administrativa.

Poques denúncies

Tal com explica el regidor de Drets de la Ciutadania, Marc Serra, la sanció constitueix una fita davant de les dificultats per poder provar la discriminació en l’accés a l’habitatge, ja que la manca de prova objectiva limita l’actuació de l’administració.

“L’objectiu no és multar, sinó transformar, de fet ens agradaria no haver-ne de posar cap més”, afirma. Així el consistori ho veu més com “un missatge de prevenció”, per evitar situacions on es pugui discriminar els veïns “pel seu color de pell”.

La manca de prova és, alhora, una de les causes de la infradenúncia, que condueix les víctimes a relativitzar i normalitzar la discriminació i a resignar-s’hi. Segons Serra, és important “intentar documentar” aquestes situacions. “Per exemple, mirar que la interlocució no sigui exclusivament per telèfon, sinó també per whatsapp, per poder tenir proves”, apunta.

Tot i això, els darrers anys s’ha produït un lleuger increment de les denúncies que s’han fet arribar a l’OND. En el primer semestre de 2021 ha obert un total de 13 expedients per situacions on s’ha vulnerat el dret a l’habitatge, una xifra superior a les dades del mateix període del 2020, amb 9 expedients, i del 2019, amb 5. Alhora s’han traslladat sis casos a l’IMHAB que podrien ser constitutius d’infracció.

Segons un estudi fet per l’Ajuntament de Barcelona, a l’hora de sol·licitar informació sobre ofertes de pisos de lloguer, les peticions fetes per persones amb noms àrabs reben menys respostes que les de noms autòctons. També que mentre que 2 de cada 10 autòctons sol·licitants obté cita per visitar el pis, només aconsegueix cita 1 de cada 10 quan el nom del sol·licitant és àrab. Més enllà, doncs, del lloguer immobiliari algunes persones també es troben situacions de discriminació a l’hora d’aplicar a “certes ofertes de feina o, per exemple, a l’oci nocturn”, assegura Serra, on s’han donat situacions en les quals es prohibeix l’accés a persones immigrants sense explicitar que és pel color de pell.

Més informació

Comentaris

  Carles BCN 06/08/2021 10:14 am
  Aixo passa perquè els propietaris n' estan farts de gent amb jeta, què saben molts drets i poques obligacions. Potser.els.veïns també m' estan farts...
  Narcís 06/08/2021 10:21 am
  No fumem !! Discriminació hi ha arreu per raó quina sigui àdhuc amb autòctons, sia per A, sia per B, sia per C ! PD : només per curiositat .. com d' àrabs o mateixos marroquins hi ha a ca nostra si diuen haver discriminació ? Nota : potser, i dic només, potser, com de discriminació hi ha contra el català defora sinó mateixa ca pròpia ? Anotació al marge : celebro aquesta persona tingui feina en un lloc on l' atur és de por ! Incidència : qui pot permetre's el luxe de jutjar la llibertat de fer de ningú .. seria el principi de la fi !
  Un més 06/08/2021 11:07 am
  Conec marroquins que respecten i parlen català i que no deixen que les seves creences siguin cap obstacle per tenir amics d'altres religions i/o nacionalitats. També he de dir que no són la majoria...Molts d'ells utilitzen el castellà de manera habitual i ni es molesten en entendre ni conèixer superficialment la cultura catalana. Doncs he de dir que em sento discriminat per qualsevol que menyspreï la meva cultura, sigui marroquí, argentí, alemany o de Cuenca. Desconec l'actitud d'aquest noi en concret i si ha estat objecte d'una discriminació, ho lamento, perquè com a català sé el que és: fa anys que sento com els espanyols i d'altres col.lectius, entre els quals el marroquí, se'n foten del meu accent, diuen que la meva cultura no val res i que aquells que la defensen són uns terroristes. És injust. Fa mal. Per a reduïr i acabar eliminant les actituds negatives vers els marroquins musulmans, potser caldria: Que el col.lectiu marroquí (entre d'altres, ep, no són els únics) en general, mostrés respecte i coneixement de la cultura que l'acull. Això no vol dir que hagi d'oblidar les seves arrels. Que els propietaris tinguessin la possibilitat de fer fora els llogaters incomplidors (que no paguen, o destrossen el pis, etc) DE QUALSEVOL NACIONALITAT sense haver de passar per un via crucis judicial que els costa l'equivalent al guany del lloguer de cinc o sis anys.
  Un d'aquí 06/08/2021 11:20 am
  Jo tinc 3 pisos llogats i no penso fer-ho mai a estrangers de països subdesenvolupats. Les experiències de molts amics són desastroses. Els pisos són meus i només jo decideixo qui hi viu, només faltaria
  Consistori tercermundista 06/08/2021 3:05 pm
  Aquesta multa és il·legal. Amb un sol cas és impossible de demostrar res, i a més es treuen conclussions sense proves i es fa un relat esbiaixat. Em sembla normal que un propietari pugui llogar el seu pis a qui li ofereixi més confiança.
  Narcís 06/08/2021 5:50 pm
  Ja n'hi ha prou de llestos jugant a ( falsa ) esquerra o humanistes/ humanitaris .. tot col.locant-se en llocs de profit via desgràcia aliena ! PD : qui és ningú per prejutjar raons de qui no vol llogar ? d' on treuen esmentar com ' discriminació ' iniciativa quina fos .. perquè no pas " simple por " justament per culpa d' estaments com aquests de l' ajuntament ? Nota : ara que hi penso, si diuen ser d' esquerres .. no són pro la igualtat home-dona que no pas subordinació esgarrifant en certes cultures .. i no se n' amaguin en la llibertat religiosa, quan aquesta llibertat no es nata a ca nostra ( justament, s'hi lluita contra ella ) sinó que ve de cultures sense respecte als DDHH ! Anotació al marge : la llibertat n' és sagrada .. malgrat aquest estat i aquests baliga-balaga o farsants no l' acceptin tot titllant de delicte aquesta iniciativa de raó subjectiva quina fos ! Incidència : per això tanta lluita via lleis d' igualtat a dojo .. si permeten hagi ací aparences físiques i, a saber, fets silenciats .. que trepitgen de continu la democràcia, la civilització i la convivència entre iguals ?
  miquel puigpelat 06/08/2021 6:38 pm
  O sigui. Un propietari no pot escollir els seu llogater. Tens l'obligació de llogar-lo al primer que reuneixi les condicions. Deixant al marge que algú pugui entedre que és una discriminació, la llibertat de llogar un pis a qui vulguis no existeix. Tot depèn de l'ajuntament. Doncs anem be. I més a Ciutatcolau!!!!!!
  Colau es terrorista il.legal 06/08/2021 7:22 pm
  Qui es la culau per posar.se pel mig? Edta clar que es una delinquent penal. Colau preso ja!!
  Anònim 06/08/2021 9:47 pm
  Per poder viure tranquil a la Barcelona de la Colau has de demostrar que no ets català i que formes part d'algun col·lectiu LGTBH β Γ Δ δ Ε ζ, Η Θ Ι Κ Λ Ν Ξ ξ Ο Π Ρ Σ Φ Ψ Ω , sinó estàs fotut
  Beau lieu 06/08/2021 9:56 pm
  En pregunto, la Colau quants veins te que siguen nous vinguts????
  Colau, l'estdrcolero de Barcelona 07/08/2021 5:54 am
  Colau imoortacio de quinquis, vagos i maleantes sa. Barcelona el paradis de la mala gent, que voten colau. PROU BRUTICIA COLAU, drogates, okupes i comunistes ricatxos, amigos de los 1uinquis
  Simple catalanofòbia 07/08/2021 10:15 am
  L'ajuntament de la colau és un cau de discriminació envers els propietaris i els catalans. Són el totalitarisme benpensant que en pro dels seus principis es permeten putejar el contribuent que els hi paga la festa.
  Que vayan a casa de la Alcaldesa, además de acoger a estos inmigrantes, puede acoger a drogatas, okupas y delincuentes. 07/08/2021 1:03 pm
  Podrán hacerse fotos juntos en su habitación
  estruch 07/08/2021 1:12 pm
  Si busques als anuncis per llogar pisos, n'està ple d'anuncis que diuen "sólo chicas" (quasi sempre en espanyol). O sigui en el propi anunci hi ha la prova que es discrimina a tot un col·lectiu. I ningú diu res.
   fat boy 07/08/2021 4:29 pm
   No veig que aixo sigui discriminar, es com no voler fumadors, gent que tingui gossos o gent que es passi la nit fent el pi i jugant al parxis. Casa teva la llogues a qui a tu et passa per les gonades, nomes faltaria. I sino que la Colau els llogui el seu.
  PSC ES DROGA DURA? 07/08/2021 4:53 pm
  Colau, DROGA DURA, fins quan Collboni?
  Anònim 07/08/2021 6:04 pm
  si el pis es meu tinc llibertat de llogar a qui vulgui. No mes cal veure els ajuts als nous emigrants, aqui hi ha catalans de veritat tb passan malament, no tenen les mateixes facilitats.
  Quan el llogater no paga el lloguer, quina multa li posen? 07/08/2021 6:29 pm
  De seguir així acabarà essent serà obligatori llogar els pisos a certa gent, i d'això se'n dirà democràcia plena, el món somniat
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 07/08/2021 9:30 pm
  La Colau ha equivocat la carrera. Si el que volia era reformar la manera de pensar, la vida social i l'activitat sexual dels barcelonins, en comptes de presentar-se pel alcaldessa, havia d'haver creat una secta estil les que hi ha als EEUU. Acabarem tots amb càmeres a cada casa i un chip a la titola
  Tripartit no, gràcies 08/08/2021 9:25 pm
  Si la Comuna Pudenta continua controlant l'ajuntament de Barcelona, acabaran multant a qui llogui un pis a un català per deixar un habitatge lliure menys pels nouvinguts

Nou comentari