Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Més de la meitat dels casos de discriminació són per xenofòbia i LGTBI-fòbia

Un 58% dels 436 casos reportats l’any passat a l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona denunciaven situacions de racisme i xenofòbia o LGTBI-fòbia, segons ha informat l’Ajuntament. En l’any marcat per la covid-19, l’entitat també indica que les restriccions que ha comportat la pandèmia en la societat han “incidit” en l’impacte de les discriminacions, amb increment de la por, l’angoixa i la tensió, i en l’espai on operen “aquestes agressions”, amb un augment dels problemes de convivència als habitatges i a les comunitats de veïns.

De les 436 denúncies, el racisme i la xenofòbia ocupen un 34% dels casos, seguit de la LGTBI-fòbia, amb un 24%. En tots dos àmbits les proporcions es mantenen respecte l’any anterior. Tot seguit, els altres motius de discriminació són la discapacitat (11%), la llengua (10%), la religió (7%), la salut (6%), el gènere, la ideologia i l’edat.

El 53% de les situacions de discriminació reportades les han patides homes, mentre que les dones són víctimes del 40%. Aquestes proporcions, però, han tendit a equiparar-se respecte l’any anterior, quan els percentatges de les denúncies presentades per homes i les presentades per dones eren del 59% i del 31% respectivament.

Pel que fa a l’edat, el 76% dels denunciants es troben en les franges de 25 a 39 anys (38%) i dels 40 als 64 anys (38%). En menor mesura, la població més jove, dels 15 als 24 anys, representen un 8% de les situacions i els majors de 65 anys, representen el 3%.

Fets que no s’arriben a denunciar

La xifra de 436 casos recollida l’any passat significa un augment del 6% comparada amb la del 2019, un increment que el consistori explica també per l’augment del nombre d’entitats que hi participen, que han passat de 18 a 22. En tot cas, el govern municipal remarca que la xifra “no il·lustra” tots els casos, ja que la “infradenúncia persisteix com una problemàtica que invisibilitza moltes agressions a la ciutat”.

D’altra banda, aquest any des de la Regidoria de Drets de Ciutadania i Participació de l’Ajuntament de Barcelona s’ha impulsat que l’enquesta anual de relacions veïnals i convivència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona també pregunti sobre la percepció i les vivències respecte la discriminació. Els resultats de l’enquesta, a partir de 5.437 entrevistes fetes a les poblacions de l’àrea metropolitana, 4.039 de les quals a veïnat de Barcelona, revelen que el 16% de la població considera que al seu barri hi ha persones que són discriminades, i alhora posa de manifest la normalització d’algunes situacions.

Més notícies
Mike, víctima d'una agressió homòfoba a la platja de Barcelona mentres estava amb la seva parella.
foto: Jordi Play

Mike, li van trencar la mandíbula per ser gai: “Necessito saber que s’ha fet tot per trobar els agressors”

Notícia: Mike, li van trencar la mandíbula per ser gai: “Necessito saber que s’ha fet tot per trobar els agressors”
Comparteix
El jove va ser agredit a la platja de Somorrostro de Barcelona fa un mes
Notícia: Mike, li van trencar la mandíbula per ser gai: “Necessito saber que s’ha fet tot per trobar els agressors” - Mobile
Imatge d'arxiu d'un ciutadà passejant per la ciutat / Jordi Play

El racisme, el motiu de discriminació en gairebé la meitat dels incidents atesos a Barcelona

Notícia: El racisme, el motiu de discriminació en gairebé la meitat dels incidents atesos a Barcelona
Comparteix
L'Oficina per la No Discriminació de Barcelona atén 219 casos durant el 2020
Notícia: El racisme, el motiu de discriminació en gairebé la meitat dels incidents atesos a Barcelona - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon a juny 30, 2021 | 10:51
    Ramon juny 30, 2021 | 10:51
    L'únic en el que hauríem de pensar i l'únic que ens hauria de preocupar és la independència. Perquè només amb la independència podrem salvar la nació, la identitat, la llengua de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa