La fundació Arrels ha quantificat en 1.239 les persones que dormen als carrers de Barcelona sense poder-se confinar, segons el recompte realitzat la nit del 14 maig. Es tracta d’una dada semblant a la de l’any passat, però hi ha un fet diferencial i que agreuja la situació, apunta la fundació. I és que en les darreres setmanes s’han obert 620 places d’emergència, és a dir, que hi ha centenars de persones més en situació de carrer que, en el context d’estat d’alarma, s’han pogut resguardar de forma temporal. Moltes d’elles no vivien al carrer, sinó en habitacions o pensions que han tancat. Ferran Busquets, director de la fundació, constata que un dels reptes ara és evitar que aquestes persones acabin al carrer quan els recursos tanquin. Ciutat Vella, Sants-Montjuic, l’Eixample i Sant Martí acullen el 79% de les persones localitzades. El recompte ha estat possible gràcies a la participació de més de 600 persones voluntàries, que han recorregut els barris de la ciutat seguint les mesures de prevenció i les indicacions de l’estat d’alarma.

Arrels considera que aquesta és una oportunitat per repensar el model. Per això, ha exigit habitatge més enllà dels recursos d’emergència temporals, amb perspectiva de drets i accés a una llar com a condicions indispensables. També ha proposta a l’Ajuntament de Barcelona adaptar els recursos a les persones i habilitar espais petits per a tots els barris, que permetin deixar de dormir al carrer de manera ràpida. Així mateix, insta la Generalitat i el govern espanyol a aprovar i implementar les estratègies per a l’abordatge de les persones sense llar que continuen aturades.

Des que es va decretar l’estat d’alarma, l’equip de carrer d’Arrels ha visitat més de 250 persones, s’han ofert serveis bàsics a 350 i han garantit allotjament estable a més de 200. També s’han activat dos projectes per fer front a l’emergència: un nou equip de carrer de caràcter assistencial que està arribant a 140 persones que dormen a l’Eixample, Sants i Ciutat Vella, i un servei d’orientació telefònica que ja ha atès 140 trucades.

Nou comentari

Més notícies
El pavelló de la Fira habilitat per a sensesostre en plena crisi sanitària / ACN

Colau preveu tancar l’alberg de Fira “entre juny i setembre”

La comissionada d’Acció Social, Sonia Fuertes, admet que tot i els 7 equipaments oberts han augmentat de 650 a 1.100 les persones dormint al ras

Grup de sensesostre que cuida cases buides busca pis a Barcelona

Una veïna de Barcelona va cedir temporalment el pis que s'acabava de comprar a un sensellar i ara busca que algú continuï la cadena de solidaritat