La comissionada municipal d’Acció Social, Sonia Fuertes, ha avançat aquest dimarts que l’Ajuntament preveu tancar els dos espais firals per a sensesostre “entre juny i setembre” a mesura que avanci el desconfinament. Ha evitat, però, donar explicacions sobre les estrictes normes dels pavellons, gairebé carcelàries, ni sobre els aldarulls que hi ha hagut i les crítiques dels propis treballadors, com va avançar El Món.
En una compareixença a petició de JxCat a la comissió de Drets Socials, el govern d’Ada Colau ha detallat que clausurarà aquells centres que “no encaixin amb el model” barceloní d’equipaments per a persones sense llar. En canvi, prioritza mantenir oberts l’alberg especial per a dones i el destinat a persones amb addiccions. Unes 100 persones entre març i abril han estat derivades a hospitals o allotjaments per a casos positius de Covid19: “No hem percebut una especial prevalença”, ha afegit la comissionada.
Fuertes també ha admès que tot i els 7 equipaments oberts amb 700 places han augmentat de 650 a 1.100 les persones al carrer. Ha subratllat, però, que “no és un fenòmen exclusiu de Barcelona”. Als albergs habilitats, a més, no s’hi han allotjat només sensesostre. Alguns dels espais provisionals, com els de la Fira, han acollit “un nombre important de persones que vivien fins ara en habitacions de relloguer o a casa de coneguts”, d’on van marxar per “por” a la pandèmia o per les “tensions” de convivència a l’habitatge.
“Sabem que els grans allotjaments col·lectius no són el millor lloc per deixar el carrer i fa temps que Barcelona avança cap a habitacions més petites, fins i tot individuals”, ha reconegut. No obstant, ha subratllat que “l’objectiu no era la sortida social al sensellarisme, sinó l’atenció de l’emergència”. “La nostra valoració és positiva”, ha insistit.
Neus Munté (JxCat) ha lamentat les condicions de confinament a la Fira: “Ens consta que hi ha persones que han manifestat moltes dificultats per no dir impossibilitat de sortir al carrer”. “És complexe, d’acord, però tenen el mateix dret que tothom a airejar-se i estirar les cames”. Montse Benedí (ERC) ha criticat que “l’èxit dels pavellons de la Fira no ha estat el necessari”, mentre que Marilén Barceló (Cs) ha reclamant mantenir les places tot l’any. Òscar Ramírez (PP) ha demanat “estar preparats” per un possible rebrot i Eva Parera (BpC) ha instat a “continuar amb l’acompanyament” després de l’estat d’alarma.