Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
MAPA | La ‘foto finish’ de la pandèmia a Barcelona: els barris més afectats
  • CA

La pandèmia de coronavirus no ha tingut la mateixa incidència arreu de Barcelona. Si al principi de l’emergència va destacar una especial concentració a Nou Barris i Trinitat Vella, poc a poc les dades van mostrar que la Covid-19 havia entrat abans del que es creia a la ciutat i havia seguit una ruta ascendent: de Sant Martí a Nou Barris en dues setmanes. A la recta final de l’emergència sanitària, amb Barcelona a les portes de la fase 2, la ‘foto finish’ de la pandèmia assenyala més territoris amb una incidència acumulada elevada.

Com mostra aquest mapa elaborat pel Consorci Sanitari de Barcelona (CSB) amb dades fins aquest dijous 4 de juny, ben bé mitja ciutat registra una taxa per cada 100.000 habitants que supera el miler de positius confirmats. No és un mapa administratiu, amb els 73 barris i 10 districtes de la ciutat, sinó el mapa sanitari de Barcelona. El CSB divideix la ciutat en 4 àmbits territorials (les AIS: Nord, Litoral Mar, Esquerra i Dreta), integrats per unitats més petites, que són les Àrees Bàsiques de Salut (ABS).

Incidència acumulada de casos positius de coronavirus a Barcelona per àrea sanitària / CSB

No obstant, la coincidència entre àrees bàsiques i barris administratius és força elevada. A més, la distribució de la Incidència Acumulada d’aquests dos mesos i mig evidencia una percepció de molts veïns: l’expansió del virus ha estat més forta a la meitat Besòs de la ciutat, és a dir, a la meitat més pobra. Els barris de menor renda surten més mal parats, tot i que també es fa notar l’alt volum de residències geriàtriques de l’Eixample, on les darreres setmanes s’han fet molts tests i han augmentat les xifres de positius confirmats.

En canvi els districtes de la meitat Llobregat –les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Sants-Montjuïc– gaudeixen de millors xifres. De fet, l’AIS Esquerra és l’única de les 4 amb un índex de positius per sota del miler. Ciutat Vella queda enmig, amb diversitat de situacions als quatre barris del casc antic.

Els sospitosos, més repartits

Val a dir, no obstant, que els casos sospitosos estan molt més repartits. N’hi ha 65.284 al conjunt de la ciutat. Aquest altre mapa pesa cap al nord i al centre, amb menor incidència acumulada a Ciutat Vella i Sant Martí. Quan tots els casos sospitosos hagin estat sotmesos als test de coronavirus quedarà més clar l’impacte de l’epidèmia a cada territori.

Casos sospitosos de coronavirus a la ciutat i incidència acumulada per àrea territorial / CSB

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa