Manifestació de mestres, professors, estudiants i funcionaris administratius

Una marxa unitària de treballadors públics i estudiants recorrerà aquest dijous els carrers de Barcelona en protesta per les retallades que no s’han revertit. La manifestació sortirà a les 12 hores de la plaça Universitat i es dirigirà cap al Parlament, on ahir ja hi va haver protestes dels metges i els bombers i tensió i forcejament amb els Mossos d’Esquadra, que els barraven el pas a les portes de la cambra i els van impedir entrar-hi.

[r:3]

A més de la vaga de metges que es manté des de dilluns, mestres, professors i estudiants estan cridats a fer vaga aquest dijous per reclamar una millora de les condicions laborals del personal docent i de la qualitat de l’ensenyament. La convocatòria la fa bona part dels sindicats de l’ensenyament públic, que reclamen la reversió de les retallades i la recuperació de les condicions laborals de mestres i docents anteriors a la crisi econòmica. A aquest col·lectiu s’hi sumaran els professors universitaris, que celebraran el segon dia de mobilitzacions després que ja hagin sortit al carrer el dimecres. També protesten per la precarietat laboral, en una mobilització que neix de les queixes dels professors associats i que s’ha estès a la comunitat universitària, on ha trobat el suport dels estudiants.

El Departament de Treball ha dictat com a serveis mínims que hi hagi un docent per cada quatre aules d’Infantil i Primària. També hi haurà un professor per cada tres unitats d’Educació Especial, en aquest cas fins als 16 anys. Serà obligatori que hi hagi una persona de l’equip directiu per cada centre, un terç del personal de les llars d’infants i un terç dels monitors de menjadors i d’activitats complementàries, per una qüestió de seguretat. També hi ha una convocatòria de l’IAC que afecta tot el personal docent i no docent.

A la jornada de vaga convocada per USTEC-STEs, ASPEPC-SPS, CGT i COS no s’hi han sumat CCOO i UGT. Sí ha rebut, en canvi, el suport de Docents per la República. Els convocants denuncien que les “retallades que es van aplicar de forma extraordinària” al principi de la crisi “encara no han estat revertides” i alerten del “greu deteriorament de les condicions del treball” i de “la qualitat de l’ensenyament públic”. També lamenten que el sistema està “endèmicament infrafinançat”. Entre les reivindicacions, exigeixen a les forces polítiques 7.200 professors més.

També denuncien el Decret de Plantilles, que permet la “selecció arbitrària de personal”, i que ha “malmès el funcionament democràtic dels centres”. Per això, en demanen la retirada. A més, exigeixen la conversió dels terços de jornada en mitges jornades, l’increment del personal de suport a la docència per atendre la diversitat i la consolidació dels llocs de treball del personal interí en un canvi del model d’oposicions.

Altres reivindicacions són el retorn a l’horari de permanència del professorat de secundària a 24 hores i la reducció de les ràtios per al curs que ve a un màxim de 22 alumnes a Primària i 27 a Secundària, i de 20 a 25 alumnes, respectivament, per al curs 2020-2021.

A banda, demanen el retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció al personal major de 55 anys i la recuperació del poder adquisitiu amb un calendari de retorn de les pagues extres del 2013 i el 2014, així com el retorn al reconeixement del primer estadi de 9 a 6 anys.

La comunitat educativa ja es va manifestar el 17 de novembre a Barcelona sota els lemes ‘Per l’educació pública, cap retallada’ i ‘Ara toca educació pública, volem el 6%’. La convocatòria la va fer el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) per reclamar la reversió de les retallades i per demanar un pressupost “expansiu”.
  

Nou comentari

Més notícies

Salut ofereix 97 milions més per reduir la sobrecàrrega a l’atenció primària

Les negociacions amb Metges de Catalunya segueixen en marxa i l'acord per desconvocar la vaga podria estar més aprop

“Al CAP Raval Sud tinc 30 o 40 pacients cada dia”

El metge de família Daniel Roca explica el seu dia a dia a l'atenció primària i el perquè de la vaga

Tensió entre Mossos i els bombers i metges concentrats al Parlament

La policia ha retingut un bomber i l'ha portat a dins del Parlament per identificar-lo, però ja ha quedat en llibertat