Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’onada de calor agreuja els problemes dels sensellar a Barcelona
  • CA

La fundació Arrels fa seguiment, com és habitual, de les persones sense sostre. Aquests dies, però, en plena onada de calor, professionals i voluntaris posen l’èmfasi en més aspectes que de costum. Marta Maynou, cap del programa d’acollida d’Arrels, explica a l’ACN que exposar-se a temperatures altes és “la punta de l’iceberg” dels problemes que es troben els sensellar, ja que viure al carrer té molts riscos. Tot i això, destaca la importància dels episodis climàtics ja que les persones en situació de carrer estan entre els principals afectats directament per les condicions meteorològiques adverses.

“Estan a la intempèrie i per tant no disposen de refugi”, adverteixen. És el cas del Manuel (62 anys), que fa vuit anys que viu al carrer, al costat del mercat de la Barceloneta. És un dels usuaris que Arrels acompanya i ha rebut la visita d’un equip de carrer de l’entitat. “Suposa una alegria que vinguin, perquè estàs sol. Si almenys venen ells, t’aconsellen”, comenta.

La Verònica Beas, educadora social de la fundació, comenta que el que fan és visitar persones com el Manuel, preguntar-los com estan i si necessiten alguna cosa. A més, aquests dies també els recomanen que es protegeixin del sol i beguin molta aigua i estan especialment pendents de les persones que saben que tenen problemes de salut.

Hem vist moltes persones per la Barceloneta i algunes precisament han tingut problemes pel sol o pel fet d’estar al carrer, que suposa caminar molt”, diu Beas. Afegeix que alguns tenen moltes ferides, i els orienten per visitar el centre mèdic més proper de la zona.

Des d’Arrels insisteixen que la clau és crear un vincle amb la persona i generar una relació de confiança. “Parlem amb ells, sabem com estan, no podem oferir grans coses, però si ens necessiten allà estem, ens coneixen”, diu Beas.

I així és com ho viu en Manuel. “Parlem de les coses del carrer, pregunten pels altres, es preocupen. Pregunten si he vist a un, a un altre…”, relata. L’home també comenta que els aconsellen oferint-los recursos com ara per canviar-se de roba en centres de dia o recorda com el van ajudar amb el procés de vacunació.

Maynou també destaca que l’atenció hi ha de ser al llarg de l’any perquè hi ha molts altres riscos que pateixen les persones, a banda de temperatures extremes. “El que necessiten són atencions més integrals i de llarga durada”, reclama. “Ara mateix hi ha la calor que el que fa és agreujar una situació molt vulnerable”, declara.

Refugis climàtics

Preguntada pels espais, Maynou veu amb bons ulls que s’habilitin des dels municipis refugis climàtics perquè les persones es puguin resguardar tot i que assenyala que tampoc canvia molt de la realitat de les persones sense sostre que, per exemple, van a parcs o jardins. Els centres de dia i per a persones sense llar, comenta, es poden considerar una mena de refugis climàtics i s’ofereix aquesta possibilitat d’estada tot l’any. Malgrat això, admet que en aquests moments hi ha aforaments limitats i mesures pel context de la covid que no fan fàcil l’acollida.

Actualment Arrels compta amb un equip de set professionals i una trentena de voluntaris per als equips de carrer, a més de cinc professionals i un centenar de voluntaris a l’equip del centre de dia. Segons la cap del programa d’acollida, les persones que atenen diàriament són centenars, entre equips de carrer i centre obert, i és una xifra “molt variable”.

Més notícies
El director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets / Miquel Codolar / ACN
Ferran Busquets: “Si algú es queda al carrer, ara mateix a Barcelona no té cap opció de dormir a cobert”
Notícia: Ferran Busquets: “Si algú es queda al carrer, ara mateix a Barcelona no té cap opció de dormir a cobert”
Comparteix
ENTREVISTA | El director de la Fundació Arrels adverteix que "una dona que dorm al carrer pateix més por i moltíssimes més agressions que un home"
Arrels Fundació fa un cens anual de persones sense llar a Barcelona / Arrels Fundació
Les restriccions per la pandèmia compliquen encara més la vida dels sensesostre
Notícia: Les restriccions per la pandèmia compliquen encara més la vida dels sensesostre
Comparteix
La Fundació Arrels alerta que la situació de les persones sense llar s'ha agreujat i demana més recursos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa