Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Llibreria Pompeia: el secret de sobreviure tot un segle al Gòtic
  • CA

La Llibreria Pompeia, situada al carrer de Cardenal Casañas, va ser escollida fa uns dies Ramblista d’Honor del 2022, premi que dona Amics de la Rambla per reconèixer les persones, entitats, institucions o empreses que amb la seva activitat fan de la Rambla un lloc millor. En entrar a l’establiment és fàcil detectar què la fa especial: és un dels pocs comerços tradicionals i de llarga trajectòria que queden al costat de la principal artèria de Barcelona. Això últim ho recorda des de l’altre costat del taulell la seva propietària, la Montserrat Martí: “El premi és un reconeixement al fet d’haver estat gairebé 100 anys en aquest punt del Gòtic i a la feina que van fer abans els meus avis i els meus pares”.

Martí fa 60 anys que treballa a la botiga. El secret que la llibreria hagi aguantat tants anys en el mateix establiment, diu, “és molt fàcil”: “Vam comprar el local. Si fos de lloguer, hauríem d’haver marxat fa anys. En alguns locals del Gòtic demanen entre 4.000 i 16.000 euros, i això no ho pot pagar tothom”. Un exemple d’un comerç que no va poder afrontar la pujada dels preus dels lloguers és la Camiseria Xancó. Després de 200 anys d’història en el número 78 de la Rambla, el 2019 va abaixar la persiana perquè, recorda Martí, li demanaven 15.000 euros.

Ens agradaria que la Rambla tornés a ser com era

Durant aquests anys Martí no només ha vist desaparèixer establiments, també veïns. La pujada dels preus dels habitatges fa que gran part dels que queden siguin “persones que estan de pas” o que molts pisos siguin turístics. “És molt trist. Ens agradaria que la Rambla tornés a ser com era, amb més vida de barri i amb les botigues de sempre”, afirma sobre una situació que s’accentua a mesura que passa el temps. “Hi ha gent que ha deixat de venir al centre perquè les botigues de sempre ja no hi són”, afegeix.

El comerç està situat al número 5 del carrer del Cardenal Casañas / Alba Losada
El comerç està situat al número 5 del carrer del Cardenal Casañas / Alba Losada

Aquest conjunt de factors fa, inevitablement, que el centre de Barcelona estigui perdent des de fa temps la seva essència. Així ho sosté el nebot de Martí, Ricard Martí, que treballa a la botiga amb la seva tieta. “Quina diferència té el centre de la ciutat amb el d’altres ciutats? Ja no té la mateixa identitat. Barcelona pot continuar essent un destí turístic sense deixar que vagin tancant les botigues de sempre”, insisteix en Ricard.

Tot i que el Gòtic és un dels barris que ha perdut més veïns en els darrers anys, és curiós saber que aquests són una part important dels clients de la Llibreria Pompeia. Martí assegura que el 90 % dels que passen per la seva botiga són veïns del barri o antics veïns que s’han traslladat a altres zones, però que continuen anant a comprar.

Un exemple emblemàtic dels comerços històrics que ha perdut la Rambla és la botiga de música Musical Emporium, situada abans al número 129 de la Rambla. Va tancar les portes el passat mes de maig perquè la propietat del local no va voler renovar el lloguer als botiguers, que eren la tercera generació que estaven al capdavant del negoci. Això va fer que passés de vendre instruments de tota mena a convertir-se en un espai de canvi de moneda per a turistes, tot i que forma part del catàleg de patrimoni arquitectònic-històric-artístic i paisatgístic dels establiments emblemàtics de Barcelona que l’Ajuntament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa