Les platges es lliuren de la mascareta obligatòria

No caldrà portar-ne per prendre el sol o banyar-se, però sí per accedir al litoral

L’ús de la mascareta serà obligatori a partir d’aquest dijous a l’espai públic però no caldrà portar-ne a les piscines i platges. La conselleria de Salut ha aclarit aquest dubte recurrent en una roda de premsa aquest dimecres a la tarda. “En prendre el sol i banyar-se evidentment no caldrà portar-ne, però sí a l’entrada a la platja, el passeig [marítim] i per anar a un bar al costat de la platja”, ha exemplificat Xavier Llebaria Samper, sub-director general de Coordinació de Salut Pública. “Epidemiològicament no hi ha cap risc en allò que un fa habitualment a la platja, que és banyar-se i prendre el sol”, ha dit.

El Procicat ha aprovat la resolució que fa obligatòria la mascareta per als majors de 6 anys en la majoria d’espais compartits amb persones alienes al propi nucli de convivència. En concret preveu que s’hagi de portar a la via pública, llocs a l’aire lliure i interiors oberts al públic, fins i tot quan es pugui mantenir la distància física.

La norma preveu unes exempcions genèriques quan la “naturalesa de l’activitat ho faci incompatible”, expressió que dona molt de marge d’interpretació. Llebaria ha posat com a exemple els casals d’estiu i l’esport, que també es lliuren de la mascareta. Ha assegurat que Protecció Civil publicarà una guia tipus ‘FAQs’ de com s’aplica la norma en les casuístiques més comunes, ja que la vigilància del compliment recau en les policies locals i cal establir criteris homogenis d’actuació. La multa per incomplir la nova norma serà de 100 euros.

A banda, a les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que pugui veure’s agreujada per la utilització de la mascareta no se’ls exigirà portar-ne enlloc. Igualment en cas de discapacitat o dependència –quan no es tingui autonomia per a treure-se-la– o bé d’alteracions de conducta que faci inviable garantir l’ús continuat.

Més informació

Nou comentari