Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les famílies de l’escola Teixidores denuncien deficiències en els barracons
  • CA

Els alumnes de l’escola Teixidores, de la Vila de Gràcia, fan classe en uns barracons d’un interior d’illa del carrer de l’Encarnació perquè esperen que es construeixi l’edifici definitiu per a l’escola. L’espera, que ja acumula sis anys, està acompanyada de diferents deficiències que hi ha a les instal·lacions. Tal com explica al Tot Barcelona la Maria Cortils, membre de l’AFA de l’escola, la més preocupant de totes és que no hi ha un sistema de drenatge d’aigües al pati, la qual cosa fa que es creïn tolls d’aigua quan plou. “Les famílies vam arribar a fer forats a terra perquè marxés l’aigua”, assegura. “El Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) no ha fet res per canviar la situació”, denuncia.

Una altra deficiència es troba a l’interior dels barracons, concretament als lavabos. Segons Cortils, els vàters estan rovellats i els ferros de les cantoneres estan aixecats. Tal com alerta, això pot suposar un perill: “Els nens es poden fer mal”. Això no és tot. A més, diu que s’embossen i que la cadena no funciona. “Fan pena”, afegeix.

La manca d’ombra i l’estat original dels jardins, dos problemes més

Pel que fa a les ombres, també hi ha queixes per part de l’AFA. La manca d’ombres que hi ha al patí, apunta Cortils, va fer que el Consorci d’Educació instal·lés fa dos anys una mena de bidons que subjecten una carpa. El problema és que ocupen massa espai, quan justament al pati de l’escola no sobra espai. És per això que considera que caldria una altra estructura que no es mengés tant de tros.

Una darrera deficiència de les instal·lacions amb la qual s’han trobat les famílies és la falta de vegetació. “Abans estava tot pelat, nosaltres vam plantar totes les plantes”. Per part seva, l’única informació que han donat des de la CEB sobre tots aquests desperfectes és que quan sorgeixen “el centre educatiu ho comunica a direcció d’equipaments per anar esmenant-les”.

Un exemple dels problemes que provoca la manca d'un sistema de drenatge d'aigües al pati / Cedida
Un exemple dels problemes que provoca la manca d’un sistema de drenatge d’aigües al pati / Cedida

Més enllà del mal estat de les instal·lacions que han d’aguantar els alumnes de l’escola, la principal lluita de l’AFA té a veure amb la seva ubicació definitiva, proposada fa mesos pel CEB i el Districte de Gràcia. Després de protagonitzar diverses mobilitzacions durant aquest 2022, els integrants de l’AFA van aconseguir que el CEB i el Districte es comprometessin a estudiar una alternativa i dir-los a l’octubre si era possible o no. “Necessitem sortir dels barracons i anar a una ubicació diferent de la proposada”, insisteix Cortils, que diu que encara esperen celebrar una reunió per saber com queda, finalment, la situació. Per part seva, des del CEB apunten que encara no tenen “informació nova” sobre la ubicació definitiva.

El solar és massa petit i l’envolten edificis de fins a dotze plantes

Per entendre millor les paraules de Cortils cal saber per què l’AFA rebutja la localització, situada al solar on es troba l’Hospital Evangèlic (a la cruïlla dels carrers de Camèlies i Ca l’Alegre de Dalt). El solar, de 2.036 metres quadrats, és massa petit perquè és només una quarta part de la proporció de metres per alumnes que recomana la Generalitat. El 2026 l’escola Teixidores es convertirà en un institut escola, la qual cosa farà que tingui 640 estudiants.

A més, dos inconvenients més destacats per membres de l’AFA són els alts nivells de contaminació acústica i atmosfèrica de la zona i que l’envolten edificis de nou i dotze plantes. Es queixen, entre altres, que al pati no li tocaria el sol en tot l’hivern.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa