Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament retreu a l’Estat l’elevat IVA de la construcció d’habitatge públic
  • CA

Si en lloc d’haver de pagar el 21% d’IVA el tipus aplicat fos el superreduït del 4%, l’Ajuntament podria impulsar 200 pisos més d’habitatge protegit de lloguer, afegits als 2.400 que es compromet a tenir en construcció a finals d’any. Així de clar ho ha dit la regidora d’Habitatge de Barcelona, Lucía Martín (Barcelona en Comú), que ha llançat un retret el destinatari del qual és el govern espanyol, del qual forma part Unides Podem, els socis electorals del partit de l’alcaldessa, Ada Colau.

La reclamació implícita està en línia amb una altra crida que feien recentment la mateixa regidora i Colau, en una roda de premsa conjunta en què van plantejar la necessitat d’un pacte d’estat per “canviar les regles del joc”.

Martín ha subratllat aquesta dada en una roda de premsa telemàtica en què ha anunciat que l’Ajuntament reactiva les obres de construcció d’habitatge protegit que tenia aturades pel confinament per la pandèmia de Covid-19 i també els tràmits per començar altres promocions. D’aquesta manera, sumant projectes que ja venien del mandat anterior amb altres de nous, a final d’any hi hauria d’haver a Barcelona unes 30 obres en marxa, en diferents estadis, d’habitatge públic, el 80% del qual serà de lloguer. I segons els càlculs de Martín, en lloc de 2.400 podrien ser 2.600 si l’Estat –a través del govern espanyol del PSOE i Unides Podem, els dos partits socis de les formacions que governen a Barcelona– decidís aplicar un IVA del 4% en lloc de mantenir el tipus ordinari, del 21%.

La inversió municipal per a aquest paquet d’una trentena d’obre que abans que s’acabi l’any han d’estar “aixecant-se, a la vista” dels barcelonins, és de 310 milions d’euros, una part dels quals –uns 200–, són finançats pel Banc Europeu d’Inversions i pel Banc del Consell d’Europa.

Demana més ajuts al lloguer a la Generalitat

Lucía Martín també ha llançat una crida a la Generalitat perquè faci una “aportació extraordinària” per donar més ajudes per al lloguer, ja que ja s’han esgotat els 14,5 milions d’euros cedits per l’Estat. Segons la regidora, el govern català, hauria de fer com l’Ajuntament, que ha fet una aportació addicional de 2,5 milions per a ajuts d’aquesta mena per als barcelonins.

Més notícies
Imatge d'arxiu de turistes a Barcelona / Europa Press
L’Ajuntament acusa els pisos turístics de no voler col•laborar contra la crisi
Notícia: L’Ajuntament acusa els pisos turístics de no voler col•laborar contra la crisi
Comparteix
Els propietaris prefereixen mantenir els apartaments tot i les males perspectives del sector
Una protesta de moviments de defensa de l'habitatge al Poblenou, en una imatge d'arxiu. / Cedida
Colau acusa el govern espanyol de dedicar un pressupost “ridícul” a la política d’habitatge
Notícia: Colau acusa el govern espanyol de dedicar un pressupost “ridícul” a la política d’habitatge
Comparteix
L'alcaldessa de Barcelona difon una carta que ha adreçat a Pedro Sánchez per reclamar-li un "canvi radical" en la política d'habitatge i frenar "l'especulació"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa