Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau acusa el govern espanyol de dedicar un pressupost “ridícul” a la política d’habitatge

“L’Estat destina una quantitat gairebé ridícula a les polítiques d’habitatge, molt per sota de la mitjana europea”. Aquesta frase d’Ada Colau, que ha repetit diverses vegades, reflecteix l’esperit de la demanda que ha llançat avui públicament al govern espanyol, del qual formen part els seus socis electorals d’Unides Podem. L’alcaldessa de Barcelona ha decidit fer pública una carta adreçada al president de l’executiu estatal, Pedro Sánchez, i després l’ha comentat àmpliament en una roda de premsa telemàtica al costat de la regidora d’Habitatge de l’Ajuntament, Lucía Martín.

Reclama un pacte d’estat liderat per Sánchez

En el text –en què també es reclama que s’activi ja la mesura per permetre que l’Ajuntament pugui fer servir el romanent de tresoreria i el superàvit, “els seus estalvis”, per fer front a la necessitats socials del barcelonins arran de la crisi de la Covid-19– es reclama un “pacte d’estat pel dret a l’habitatge”, que hauria de liderar Sánchez i alinear totes les administracions i també el sector privat, segons el criteri de l’alcaldessa.

“L’accés a un habitatge digne és una assignatura pendent a l’estat espanyol, una crisi estructural prèvia a la que tenim ara que s’agreujarà si no impulsem mesures noves i ambicioses. Correm el risc de tenir centenars de milers de llargs ofegades pel cost de l’habitatge, milers de desnonaments i gran part de la població sense poder reactivar el consum perquè ha de dedicar la majoria dels seus ingressos a tenir un sostre”, adverteix en la carta.

En les seves declaracions, ha afegit que ara ja “no només calen recursos, sinó canvis radicals en les polítiques que s’han fet fins ara, cal afavorir l’habitatge públic, l’habitatge assequible de lloguer” i “posar fi a l’especulació”.

La regulació dels lloguers pendent “queda curta”

Entre els propostes que fa “per obrir el debat”, a part de la demanada eternament pendent de regular els lloguers a través de la legislació estatal, hi ha allargar mig any més la moratòria de desnonaments dictada per a sis mesos amb motiu de la crisi del coronavirus –adreçada a famílies vulnerables– però també “canviar radicalment la fiscalitat que ara afavoreix l’especulació“. “Estic parlant, per exemple de les socimis, que no paguen impostos, i en canvi la promoció d’habitatge protegit s’enfronta a una gran fiscalitat”, ha argumentat. Per a Colau, és urgent “canviar les regles del joc”. “Continuem demanant la regulació dels lloguers, però això ara queda curt, cap anar molt més enllà. Ara tenim l’oportunitat de canviar radicalment les polítiques de l’habitatge amb polítiques valentes i innovadores. Si ho fem bé tenim l’oportunitat de generar milers de llocs de treball”, ha afegit.

Al seu costat, Lucía Martín ha assegurat que Barcelona és “capdavantera” en l’impuls de l’habitatge protegit i que l’Ajuntament destina un 5% del pressupost a l’habitatge, tot i que no ha sabut concretar quantes promocions té ara mateix en marxa quan se li ha preguntat: “Són desenes, no sé dir la xifra exacta ara mateix”, ha admès. També ha fet “una crida a l’Estat i a la Generalitat a enterrar males polítiques”. “La nova normalitat no pot ser una altra vegada una allau de desnonaments, cal una pròrroga de sis mesos més i aprofitar-la per modificar la llei per introduir la mediació obligatòria”, ha concretat respecte de la petició que ja havia avançat Colau.

Sobre la fiscalitat, ha assegurat que “la política de generar lloguer assequible és cara i penalitzada fiscalment”, de manera que “cal una fiscalitat que faciliti la construcció de pisos de lloguer assequibles”. “És una demanda que compartim amb gran part del sector privat que vol dedicar-s’hi però que hi troba moltes dificultats”, ha afirmat.

Gairebé 17.000 consultes sobre el lloguer

Lucía Martín ha assegurat també que les oficines d’habitatge han rebut durant l’estat d’alarma més de 28.000 consultes, el 60% de les quals relacionades amb dificultats per pagar el lloguer arran de la pandèmia. Segons aquestes xifres, en dos mesos almenys 16.800 persones han manifestat dificultats per pagar l’habitatge. La regidora ha anunciat que l’Ajuntament aportarà una partida extra de 2,5 milions d’euros que s’afegiran als ajuts estatals, que se sumaran també als 10 milions d’euros que el consistori destina a aquestes qüestions cada any.

Més notícies
Blocs de pisos de Barcelona / Foto: Arxiu

La moratòria per als lloguers d’habitatge públic de l’Ajuntament s’amplia fins l’agost

Notícia: La moratòria per als lloguers d’habitatge públic de l’Ajuntament s’amplia fins l’agost
Comparteix
L’IMHAB prorratejarà les quotes al llarg de 36 mesos i les rebaixarà si cal
Notícia: La moratòria per als lloguers d’habitatge públic de l’Ajuntament s’amplia fins l’agost - Mobile

La regidora d’habitatge d’Ada Colau pressiona Pedro Sánchez amb la vaga de lloguers

Notícia: La regidora d’habitatge d’Ada Colau pressiona Pedro Sánchez amb la vaga de lloguers
Comparteix
Lucía Martín veu "normal" que sorgeixi la convocatòria davant la manca d'una moratòria estatal i critica un endeutament que l'Ajuntament també aplica
Notícia: La regidora d’habitatge d’Ada Colau pressiona Pedro Sánchez amb la vaga de lloguers - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa