La policia blindarà Barcelona amb més de 9.000 agents el 21-D

El ministeri de l'Interior enviarà efectius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que se sumaran als agents dels Mossos

El consell de ministres del 21D estarà fortificat. Això pretén el Ministeri de l’Interior, que planeja enviar més de 1.100 policies i guàrdies civils per assegurar la celebració del conclave. Segons publica TV3, el dispositiu estarà format per vuit grups d’Unitats d’Intervenció Policial (UIP) i quatre més d’Unitats de Prevenció i Resposta de la Policia Nacional, i per 500 efectius de la Guàrdia Civil. A més, 8.000 agents dels Mossos d’Esquadra – gairebé la meitat del cos – es desplegaran per blindar el consell de ministres. 

La Guàrdia Urbana també tindrà un paper destacat durant la jornada, ja que és l’encarregada de gestionar el trànsit. Fonts del cos detallen que la seva funció durant el 21D serà la de regulació del trànsit i senyalització viària, “com és habitual”. 

Les mobilitzacions en resposta a la convocatòria del consell de ministres aturaran Barcelona durant el 21D. Els CDR han convocat els manifestants a la Llotja de Mar, on se celebra la reunió per “satisfacció” del president de la Cambra de Comerç, “a primera hora del matí”. 

Per la seva banda, Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) aposta per una “concentració massiva de cotxes” per protestar contra la presència de l’Estat a la capital catalana. 

Davant del conclave de ministres, Òmnium Cultural proposa un “Consell Popular de Ministres” per contraprogramar la reunió del govern estatal. 

El denominador comú de les protestes convocades pel 21D és el pacifisme, que ha estat una petició d’importants figures independentistes. Joaquim Forn, en vaga de fam des de fa 10 dies, va enviar des del compte de Twitter un missatge als manifestants: “Agraeixo totes les mostres de suport, però no entenc que se’ns reivindiqui amb la cara tapada”. Dirigents com Joan Tardà també han s’han sumat a la demanda de pacifisme, i ahir apuntava que “la República no es farà amb passamuntanyes”. A la consideració del diputat d’ERC es va sumar Carles Campuzano. El portaveu del PDeCAT al Congrés va sol·licitar que les protestes es facin “de forma pacífica, cívica i respectant les forçes de seguretat del govern de Catalunya”. 

Colau demana que no es “militaritizi” la ciutat

També l’alcaldessa Ada Colau ha demanat civisme i respecte a la ciutadania que decideixi mobilitzar-se el proper divendres: “Els darrers anys Barcelona ha estat escenari de moltíssimes manifestacions àmplies i massives on no hi ha hagut cap incident, som una ciutat de pau i de diàleg on ens encanta garantir el dret d’expressió i de manifestació”. A la roda de premsa de balanç de 2018 de la Fira de Barcelona, Colau ha aprofitat per demanar al govern espanyol “que mantingui la seguretat i no militaritzi el centre de la ciutat per evitar danyar el diàleg”. També ha recordat que els dies previs a Nadal són “dates importants pel petit comerç” i que per tant cal que “es facin els màxims esforços” per compatibilitzar “la seguretat i el dret a la protesta” amb “la normalitat” als carreres comercials.

Més informació

Nou comentari