Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Pau, sense pediatres arran de la pandèmia, es mobilitza per recuperar-los
  • CA

Entre els ambulatoris de La Pau i del Clot hi ha dos quilòmetres de distància. “Són tres parades de metro, o més de 30 minuts a peu. I si vas en cotxe, a sobre, has de pagar zona verda, perquè no som residents”, es queixa la Patricia. Tot i que viu a La Pau, no té més remei que fer sovint el recorregut fins al CAP del Clot. Hi va carregant el cotxet del seu nadó, que just acaba de fer 18 mesos, gairebé tants com ha complert la pandèmia. La coincidència no és gratuïta: amb el primer embat del coronavirus, a La Pau es van quedar sense els seus dos pediatres, que van traslladar-se al Clot. “M’ha afectat directament, perquè el meu fill va néixer el febrer, just abans que comencés tot. Només vam arribar a temps perquè li fessin la primera revisió al CAP de La Pau”, recorda la Patricia.

Va ser aleshores quan la Covid va enxampar els serveis essencials com si fos un examen sorpresa. En múltiples casos, no estaven preparats per a una prova tan imprevisible com exigent. De nou congestionada a Barcelona, l’atenció primària ha patit sovint en el darrer any i mig. El CAP La Pau n’és un exemple: resulta que és tan petit que el Departament de Salut va optar per restar alguns serveis i traslladar-los, perquè així a les instal·lacions es complís amb les distàncies de seguretat i prevenir que el virus no es transmetés de persones sospitoses d’haver contret la Covid a la resta. Per això els dos pediatres van ser destinats al centre mèdic del Clot, que ara concentra deu especialistes en medicina infantil que atenen pacients de diferents barris del districte: Clot, Sant Martí de Provençals, La Pau, part de la Verneda…

Igual que altres veïns, la Patricia va veure de bon grat el canvi al principi. Entenia que era el peatge a pagar per no exposar pares i criatures a la infecció. “Però, amb el pas dels mesos, els diagnòstics de casos de Covid els van passar a una altra sala i, llavors, a la sala principal del CAP podrien haver tornar a estar els nens. A més, quan anem ara al Clot, els nens que puguin estar contagiats passen per davant nostre. La pediatra del meu fill es va jubilar i van posant suplents, cap de definitiu. Sempre que hi anem, ens atén un especialista diferent. I a banda, la caminada que tenim per anar-hi…”, enumera la Patricia.

Salut es justifica

Salut comenta al TOT Barcelona que, en els darrers mesos, ha centralitzat la pediatria d’algunes zones de Barcelona en determinats ambulatoris. És el cas del CAP del Clot, que també ha absorbit els metges de medicina infantil del CAP de Sant Martí. El departament defensa que no dispersar els professionals per tots els centres i formar equips més amplis en alguns d’ells reporta beneficis, perquè facilita les rotacions, la formació continuada dels sanitaris i la presa en comú de diagnòstics. No obstant, l’estratègia també revela escassetat d’efectius, condicionada per la manca d’una bossa de pediatres substituts per cobrir baixes a l’atenció primària, que acostuma a resultar menys atractiva pels metges novells que els hospitals, per condicions i per càrrega de feina.

A banda, se suma el contratemps pels pacients de quedar-se sense especialistes a prop i haver de desplaçar-se per ser atesos, una incomoditat que tampoc ha estat ben rebuda en altres barris. “És una molèstia que, si hi hagués un bon servei de pediatria, no faria necessari que gent de la Pau i de Sant Martí es mogués, perquè tenen els seus propis CAP”, remarca Josep Vallhonesta, portaveu de la Coordinadora de Salut del districte de Sant Martí. El departament respon al respecte que la proximitat és un valor clau, però addueix que no ha de pesar més que oferir una assistència de qualitat.

L’Associació de Veïns de La Pau discrepa que la centralització brindi un servei millor. El col·lectiu ha canalitzat el descontent amb concentracions i protestes per exigir que els pediatres tornin al barri. “La gent s’indigna perquè aquí plou sobre mullat”, observa el vicepresident de l’entitat, Miguel Romera. “Cada cop més és un barri dormitori. Molts comerços han anat desapareixent i qui pot se’n va”, alerta.

Patricia amb Ada Colau, a l'entrada del CAP La Pau / @EnPediatria
Patricia amb Ada Colau, a l’entrada del CAP La Pau / @EnPediatria

Ampliació pendent

Salut supedita apropar de nou la pediatria a La Pau a guanyar un espai que no disposa l’ambulatori. El departament indica que la solució no està al seu abast i que depèn de convenis que s’arribin amb l’Ajuntament per habilitar equipaments. L’Associació de Veïns precisa que s’especula amb acondicionar part del centre cívic annex al CAP i que, segons l’entitat, pertany al Departament de Drets Socials.

“El Consorci Sanitari de Barcelona ens va avisar el desembre que es cediria espai, però ara diuen que arreglaran les dependències del centre cívic el gener que ve. En tot cas, no hem vist cap document oficial”, retreu Romera, que emfatitza un altre motiu d’alarma al veïnat: “Sí que ens han dit amb claredat que els pediatres no tornaran, que com a molt potser vindran dos o tres dies a la setmana. Ens sembla insuficient. El setembre haurem de tornar a donar la batalla”. Per la seva banda, Salut assegura que no ha fet cap proposta en ferm sobre el retorn del servei de pediatria a La Pau.

La Patricia afegeix que no troba col·lapsat el CAP del Clot, però matisa que sí que ha topat amb algun inconvenient: “Un dia que vaig dur el meu fill a Urgències, em van dir al mostrador que havia d’haver trucat abans d’anar-hi i que m’apuntaven per atendre’m per telèfon. Em vaig haver de posar dura perquè ens deixessin passar i l’atenguessin. A més, tenen l’agenda tancada pels de la Pau i hem de trucar amb molt poca antel·lació perquè ens donin cita. Al meu fill li toca revisió a l’agost, encara no tinc hora i hauré de demanar-la una o dues setmanes abans per veure si tenim sort i podem programar-la”.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha mostrat favorable a la reclamació dels veïns per comptar de nou amb els pediatres al barri. En una visita recent a La Pau, la Patricia va abordar l’alcaldessa per exposar-li el seu cas. “Em va dir que ens entenia, que com a mare veia normal el que demanem, però l’Ajuntament diu que és competència de la Generalitat. I la Generalitat diu que és cosa del Consorci Sanitari… I entre els uns i els altres, la feina per fer. I els que seguim fent excursions per anar al CAP som nosaltres”, lamenta la Patricia.  

Més notícies
Públic amb mascareta a primera fila del concert de Kase.O al Festival Cruïlla / ACN
Barcelona registra en tres setmanes el 18% de casos de tota la pandèmia
Notícia: Barcelona registra en tres setmanes el 18% de casos de tota la pandèmia
Comparteix
Els menors de 50 anys ja suposen pràcticament la meitat dels ingressats
Patrulles de la Guàrdia Urbana i Mossos, de nit, en imatge d'arxiu / Jordi Play
Barcelona reclama un toc de queda nocturn per evitar festes al carrer
Notícia: Barcelona reclama un toc de queda nocturn per evitar festes al carrer
Comparteix
El govern municipal reitera que no té mitjans per controlar l’espai públic sense ajuda

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa