La incidència de la Covid-19 a Nou Barris és més del doble que a Sarrià-Sant Gervasi

Ho demostra una investigació de l'hospital del Mar i de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol

Un estudi conjunt entre investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) demostra que la incidència de la Covid-19 al districte de Nou Barris va ser més del doble que a Sarrià-Sant Gervasi durant la primera onada de la pandèmia. En concret, el districte amb la renda més baixa de Barcelona va registrar 2,5 vegades més incidència que el districte amb la renda més alta.

A Nou Barris es van detectar 1.440 casos, cosa que suposa una taxa de 75,48 per cada 10.000 residents, i a Sarrià-Sant Gervasi en van ser 451, la qual cosa suposa una taxa d’incidència de 28,94. La investigació es va fer entre el 26 de febrer i el 19 d’abril i els resultats se n’han publicat avui. “Aquesta malaltia l’està patint més la gent de menys nivell socioeconòmic”, resumeix la investigadora principal i membre del grup d’investigació en epidemiologia i genètica cardiovascular de l’IMIM i del Consorci d’Investigació Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), la doctora Maria Grau.

Horta-Guinardó, un altre dels districtes amb una renda més baixa, i Les Corts, un amb una renda de les més altes, han estat també objecte d’estudi. En aquest cas, la incidència a Horta-Guinardó ha estat de 1.400 casos, que es tradueix en 70,39 casos per 10.000 habitants. A Les Corts, en canvi, es van registrar 317 casos en el període estudiat, és a dir, 34,94 casos per 10.000 residents.

Els investigadors també remarquen la situació a Ciutat Vella, amb només 273 casos. L’estudi vincula aquesta dada amb la “presència forta del turisme, de població jove i d’estrangers”. També destaca Sant Andreu, que tot i estar a prop d’Horta-Guinardó i Nou Barris no va patir tants casos. Aquesta diferència pot radicar, segons els investigadors, en “el tant per cent elevat de residents menors de 25 anys”.

El perquè

Pel que fa als motius que expliquen la desigualtat entre els districtes amb més i menys renda, la investigació apunta que els veïns dels barris amb sous més baixos tenen feines “que no permeten modalitats de treball a distància”. Això els obliga, afegeixen, a desplaçar-se amb transport públic, “fet que multiplica les possibilitats de contagi”. També vinculen la diferència amb el tipus d’habitatge, ja que a districtes com Nou Barris les condicions dels domicilis són “pitjors” i estan “sobreocupats”. Els autors de l’estudi sostenen que les segones residències són un “factor” a considerar perquè permeten dificultar els contagis.

“S’han de fer més esforços als barris amb una població més vulnerable. En aquests casos, la igualtat d’oportunitat de tractament és la clau, però també ho és la protecció financera durant aquest període”, conclou la doctora Grau. El cap del servei de malalties infeccioses de l’hospital del Mar, Pablo Horcajada, recorda que “els resultats van en la mateixa línia que altres estudis que relacionen una mortalitat major en pacients de Covid-19 d’àrees menys afavorides”.

Més informació

Nou comentari