Bargalló finançarà les escoles bressol de Barcelona si s‘aproven els pressupostos

L'Ajuntament reclama més de 42 milions d'euros a la Generalitat per compensar la falta d'aportació en els darrers anys

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha condicionat novament el finançament de les escoles bressol públiques a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat, tal com ja va fer abans de l’estiu. Es tracta d’una mesura llargament reivindicada per l’Ajuntament de Barcelona, que els darrers anys s’ha fet càrrec en solitari del cost de la xarxa pública d’escoles bressol. L’anunci es produeix en ple debat i negociació sobre l’aprovació dels pressupostos estatals, catalans i barcelonins.

Bargalló ha explicat que quan el Govern tingui el pressupost aprovat podrà “fer efectiu el finançament de les places públiques de 0 a 3 anys”. El 2012, l’aleshores consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va retallar un 33% la contribució de la Generalitat a les escoles bressol públiques i poc després la va traslladar per complet a les diputacions.

“És evident que, perquè aquest curs esdevingui absolutament normal, cal un nou pressupost del Departament a partir del qual es puguin abordar les noves construccions proposades pel territori, ampliar la plantilla de personal, desplegar el decret d’escola inclusiva amb un nombre adequat de professionals i tornar a fer efectiu el finançament de l’educació de 0 a 3 anys”, ha afegit el conseller.

Un allau de sentències desfavorables

D’aquesta manera, la Generalitat tornaria a finançar un terç del cost que genera cada plaça a l’escola bressol -1.800 euros per alumne i curs-, tal com estableix la llei de creació de llars d’infants de qualitat. De fet, a principis d’any el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va obligar al Departament d’Ensenyament a finançar les llars d’infants dels ajuntaments que van denunciar el Govern per les retallades de 2012, com ara l’Hospitalet, Esplugues, Cornellà o Sabadell. 

Al gener d’aquest any, i després de l’onada de sentències favorables als consistoris, l’Ajuntament de Barcelona va presentar un requeriment -es tracta del pas previ al recurs contenciós administratiu- a Ensenyament per reclamar els més de 42 milions que calculaven que havien deixat de rebre per finançar el centenar d’escoles bressol públiques de la ciutat, que cada any acullen més de 8.000 menors de tres anys. 

“No pot ser que el suport a les escoles bressol es pugui suprimir en funció d’un criteri arbitrari de gestió pressupostària”, va denunciar llavors la tinent d’alcaldia de Drets Social, Laia Ortiz. “El missatge que estan enviant és que la prioritat no és l’educació, especialment la de la petita infància, que s’ha demostrat fonamental per a les oportunitats futures dels infants”

Més informació

Nou comentari