Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Judici per desallotjar un casal okupat des d’on s’han repartit aliments durant la pandèmia
  • CA

Ofegats i, ara, amenaçats. El casal popular Lina Òdena, situat al número 132 del carrer Mallorca, a l’Esquerra de l’Eixample (Eixample), anirà a judici el 30 de juny contra la propietat del local que okupa des de finals de l’any passat. L’espai acull organitzacions de l’esquerra independentista com Arran i la CUP, així com el Sindicat d’Habitatge del barri. Durant la pandèmia, a més, ha servit de punt de recollida i distribució d’aliments per a les famílies necessitades. Tal com va explicar el TOT Barcelona, el casal no té dret a ajudes per mantenir l’activitat solidària. A la situació precària dels joves que impulsen el casal se suma ara el judici, que els podria deixar sense local.

El casal porta el nom de Lina Òdena, una militant comunista que es va suïcidar quan es va veure rodejada per l’exèrcit feixista al setembre de 1936, els primers mesos de la Guerra Civil. L’entitat que fa honor al seu nom va néixer el maig del 2019, quan els membres van okupar un local que, segons detallen, era propietat del BBVA. El banc els va desallotjar, així que van haver de buscar una alternativa: el carrer Mallorca número 132.

Fa uns deu dies els impulsors del casal van rebre una citació judicial que els podria fer fora del segon local en què s’han instal·lat. El casal ha mantingut una actitud dialogant per intentar aconseguir, per exemple, un lloger simbòlic amb la propietat, segons fonts coneixedores consultades per aquest diari. Amb tot, Esgar Puig SL, que segons els membres del casal és propietària del local, no ha volgut negociar i els portarà a judici.

Davant de l’enfrontament a seu judicial amb la propietat, el casal impulsa dues accions per visibilitzar la situació. Aquest dissabte han organitzat, juntament amb la xarxa d’habitatge de l’Esquerra de l’Eixample, una cercavila per denunciar la posició de la propietat i els “lloguers abusius”. Precisament per aquest motiu, asseguren, okupen el casal. “Degut a la impossibilitat de portar a terme un projecte d’aquestes característiques en un barri amb uns preus de lloguer tan inassumibles i abusius, el casal aposta per l’okupació d’espais”, defensen en un comunicat. Al casal també es fan xerrades, projeccions de documentals, classes d’escacs, de català i s’habiliten zones d’estudi, entre d’altres.

Més notícies
Rafa Martínez, president de Veí a Veí, al rebost de l'ONG / Adrià Lizanda
Ofegats després de bolcar-se en la solidaritat veïnal
Notícia: Ofegats després de bolcar-se en la solidaritat veïnal
Comparteix
El sobreesforç de xarxes de suport, associacions i entitats passa factura: algunes d'elles es queden sense diners
El Centre Cívic de Trinitat Vella serà un dels espais habilitats / Ajuntament de Barcelona
Colau transforma casals de barri en espais per a xarxes veïnals que lluiten contra la crisi
Notícia: Colau transforma casals de barri en espais per a xarxes veïnals que lluiten contra la crisi
Comparteix
L'Ajuntament els dotarà d'epis i material perquè puguin funcionar com a centres logístics i d'acompanyament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa