Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau transforma casals de barri en espais per a xarxes veïnals que lluiten contra la crisi
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona posarà a disposició d’entitats i xarxes de suport veïnals una trentena de casals de barri i centres cívics perquè funcionin com a espais comunitaris. La idea és dotar entitats i projectes de recursos i suport material, a més d’un espai físic, perquè puguin ser centres logístics o d’acompanyament de referència per als veïns per donar resposta a la crisi causada per la Covid-19. Segons el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, “molts d’aquests equipaments ja han estat l’espai natural on s’ha organitzat bona part de la logística de col·lectius de veïns, entitats i ONG”.

“Per tant, volem reforçar-los com a referents establint un punt de suport a veïns, associacions i xarxes ciutadanes”, ha dit.En una primera fase, ja al mes de juny, es posaran en marxa vint espais comunitaris coincidint amb la reobertura dels equipaments amb la desescalada. N’hi haurà a tots els districtes però amb una priorització centrada en els barris més afectats per la crisi. En una segona fase, l’objectiu és poder ampliar la xarxa fins a un total de 30 equipaments a tota la ciutat. Als espais hi convergiran professionals del mateix casal o centre cívic, les associacions i tècnics municipals amb l’objectiu de construir una “infraestructura social”.

Banc de recursos compartit

Durant la roda de premsa, el regidor ha admès que moltes vegades les entitats i xarxes de suport ciutadanes han funcionat “sense recursos suficients” i gràcies al voluntariat perquè cap veí no es sentís sol durant la pandèmia. Youseff Sultan, director del Centre Cívic de Trinitat Vella, ha explicat que els barris viuen “amb angoixa i certa por” perquè la realitat que viuen és “crítica” i ha assegurat que si fins ara han tirat endavant ha estat “pel propi esperit lluitador dels propis barris”.

Davant d’aquesta realitat, el consistori vol ara “reforçar la musculatura” de les xarxes i garantir-ne la sostenibilitat com a mínim fins al desembre del 2020. Amb aquest objectiu als casals i centres cívics seleccionats hi haurà un “banc de recursos compartit”, amb epis per als voluntaris, serveis d’impressió, sales netes i desinfectades per a fer-hi reunions presencials, espai per atendre persones, telèfons mòbils o aparells per fer videoconferències, a més d’emmagatzematge i transport de materials.

Projectes d’acció comunitària

Segons Serra, la idea és que cada equipament pugui “obrir-se al barri” i parlar amb veïns i entitats i construir el seu propi projecte d’acció comunitari, d’acord amb les necessitats detectades. Així, els espais comunitaris podran ser multifuncionals i servir tant per atendre-hi persones i ajudar-les a tramitar una prestació en línia com funcionar com a espais de cura d’infants per facilitar la conciliació.

Sultan explica, per exemple, que en el cas del Centre Cívic de Trinitat Vella han rebut moltes peticions de veïns que tenen barreres tecnològiques o d’idioma i dificultats per tramitar ajudes i recursos. En reben entre 10 i 15 diàries. “Ens agradaria poder disposar de llocs on la gent pogués venir, solucionar les situacions”, ha dit, celebrant la proposta del consistori.

Projectes amb recorregut

De fet, un dels criteris per seleccionar els equipaments és que els seus gestors, sigui una entitat o una xarxa veïnal, tinguin un projecte il·lusionants i que ja hi hagi hagut entitats o voluntaris que hagin estat treballant aquests mesos. Per altra banda, també s’ha tingut en compte que siguin espais adequats per facilitar una reobertura amb seguretat. Alguns projectes que estan en funcionament, per exemple, és la recuperació d’ordinadors per fer-los arribar a alumnes d’escoles que han tingut dificultats per seguir l’activitat docent.

També hi ha el cas de La Lleialtat Santsenca, un espai per a usos veïnals i cooperatius de cultura popular al districte de Sants-Montjuïc. Agus Giralt, d’aquest espai, ha explicat que tot i tancar les portes com a mesura preventiva per evitar la propagació de la covid-19, han estat treballant a distància per repensar el projecte i activar noves iniciatives. “Estem pensant com obrir la Lleialtat a facilitar espais familiars”, ha dit com a idea de projecte per facilitar la conciliació de famílies del barri.

Al seu torn, Aleix Porta, president de la Casa Orlandai ha destacat en nom de la Plataforma de Gestió Ciutadana – que agrupa diverses entitats- ha reivindicat “una economia social als barris”. “Estem molt contents de poder subministrar les necessitats i articular-nos amb les xarxes de barri, és l’hora de les iniciatives socials i la proximitat”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa