Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Investiguen una estafa d’un concessionari a desenes de compradors
  • CA

La desesperació i la impotència s’acumulen en un grup de WhatsApp creat el 7 de desembre de l’any passat. S’hi apleguen 18 persones, totes elles amb un problema comú: asseguren que han estat estafats per la mateixa persona, propietària d’un concessionari de vehicles. “Afectados por CRT” és el nom del grup, en què assenyalen O. G., responsable de CRT Automóviles 2010, ubicat a Sant Boi, per haver-los estafat. Fonts dels Mossos d’Esquadra confirmen al TOT Barcelona que hi ha una investigació en curs per aquests fets i fonts judicials indiquen a aquesta redacció que a mitjans d’abril declararà al jutjat número 2 de Sant Boi la primera persona que va denunciar l’estafa.

Aquest diari ha pogut saber que el nombre d’afectats és de, com a mínim, una cinquantena: la majoria són particulars barcelonins, però també hi una empresa proveïdora i diversos bancs. Un d’ells s’ha personat en la causa que instrueix el jutjat número 2 de Sant Boi com a acusació particular, segons ha sabut aquesta redacció. Els diners estafats podrien arribar al mig milió, segons fonts coneixedores. S’espera que el nombre d’estafats augmenti. “No parem de rebre més casos”, expliquen fonts consultades per aquest mitjà.

L’estafa, amb tot, ja va arribar al jutjat. Una resolució judicial datada del 6 de desembre de l’any passat del jutjat d’instrucció 3 de Sant Feliu de Llobregat va acordar que la via penal estava esgotada en aquest cas i ho restringia a l’àmbit civil. Amb tot, fonts consultades precisen que, després que s’hagi demostrat l’existència de molts afectats, la via penal torna a ser una opció.

Resolució judicial de finals de l’any passat sobre l’estafa / TOT Barcelona

Les denúncies s’acumulen

Un d’ells és el de Vicente Jiménez. “Som un munt de gent”, avisa en declaracions a aquest diari. Aquest mitjà ha pogut comprovar l’existència de, com a mínim, sis denúncies contra l’empresa i la seva propietària. Fonts judicials confirmen que hi ha diversos afectats i altres fonts situen el nombre d’estafats en uns 50 fins ara.

En el cas de Jiménez i Estrella Zarzoso, la seva dona, van presentar la denúncia el 21 de desembre de 2020. A mitjans del juliol passat el matrimoni va veure un anunci en què es publicitava la venda d’una furgoneta Citroën Jumpy “a molt bon preu”. Després de contactar amb el concessionari expliquen que O. G. els va pressionar perquè signessin el finançament bancari –un tràmit que feia ella mateixa en nom dels clients–, perquè hi havia altres compradors interessats. Era una persona “adorable, preocupada pels seus clients, disposada a resoldre dubtes”, segons la defineixen. Però van començar els problemes.

Si bé ella els va prometre el vehicle per al 7 d’agost, no va arribar a temps. I van arribar “excuses, excuses i més excuses”. Com a alternativa, la presumpta estafadora els va oferir una furgoneta del mateix model en modalitat de lloguer a cost zero durant dos mesos. I aquí es va destapar un dels modus operandi del concessionari denunciat i investigat.

Aquest diari ha tingut accés a una carta enviada per l’empresa Like Rent a Car, de lloguer de vehicles, al matrimoni Jiménez-Zarzoso. La missiva, signada pel màxim responsable de la companyia, afegeix elements a la suposada estafa. La carta detalla que Like Rent a Car havia treballat amb el concessionari CRT des del 2019 per oferir vehicles que servíssin com a compensació en casos de problemes amb una venda. Però els que tenien conflictes amb O. G. no eren només alguns compradors, sinó també l’empresa de lloguer de vehicles.

“Abusant de la confiança establerta entre les dues empreses […] CRT ha anat ajornant, amb diverses i enginyoses excuses, el pagament dels lloguers”, diu l’escrit vist pel TOT Barcelona. El deute del concessionari amb Like Rent a Car ascendia, a finals de l’any passat, a gairebé 10.000 euros, segons la carta. Per tot plegat, el director de Like Rent a Car demanava al matrimoni que tornés el vehicle que els havia cedit CRT.

La carta de Like Rent a Car al matrimoni Jiménez-Zarzoso / TOT Barcelona

Pagant per un vehicle que no té

Alejandro Alarcón també ha presentat una denúncia contra O. G. i el concessionari. Ho va fer el 18 de febrer d’aquest any, tot i que els fets que relata són del novembre de 2018. El denunciant, segons relata a aquest mitjà, volia comprar una furgoneta Citroën Spacetourer. Per fer-ho, va vendre el seu vehicle Mercedes antic al concessionari de Sant Boi investigat i va demanar, amb la mediació d’O. G., un préstec de 16.000 euros.

Després de tramitar el crèdit, la propietària denunciada el va trucar per informar-li que la furgoneta que volia comprar havia estat venuda per error. I es va repetir el modus operandi: li va oferir un vehicle de lloguer com a solució temporal. Al cap de pocs mesos, però, ella li va reclamar el vehicle de lloguer perquè l’havia venut a un altre comprador, una operació que va repetir diverses vegades.

Finalment, Alarcón va voler posar fi a la situació i va voler fer una altra compra, aquest cop d’un furgoneta Mercedes, també a través de CRT. Després de tramitar un altre préstec, però, Alarcón encara no ha conduït el seu vehicle nou perquè el concessionari denunciat no l’ha pagat. Alarcón, detalla, està pagant uns 200 euros mensuals pel préstec per a una furgoneta que no té.

El concessionari denunciat per estafa, tancat / A. L.

Alguns dels denunciants xifren la quantitat estafada en milers d’euros. És el cas d’una dona que calcula que ha pagat uns 7.000 euros per un cotxe que no té. L’estafada, que ha presentat denúncia aquest any, relata que, poc abans de treure’s el carnet de conduir, va voler comprar un cotxe a CRT després que una amiga li recomanés el lloc. Contactada per aquest diari, l’amiga es mostra “enganyada” i “disposada al que calgui” per destapar les estafes.

Després de treure’s el carnet, va anar a recollir el Citroën C3 que ja havia comprat mitjançant un crèdit i van començar les excuses. “Em va dir que ja l’havien venut i que en tres setmanes n’arribaria un altre”, narra. Així, va renunciar al Citroën i va signar un préstec per comprar un Nissan Qashqai. Va ser llavors quan una companya de feina que també havia comprat un vehicle al concessionari li va comentar que feia tres mesos que l’esperava.

Les sospites la van portar a introduir les dades del cotxe que havia adquirit a la Direcció General de Tràfic (DGT), cosa que li va permetre veure que el vehicle seguia sent propietat de Nissan, així que el concessionari que li havia venut el cotxe ni tan sols l’havia comprat encara. Per tot plegat, la dona ha denunciat O. G. per estafa i danys i perjudicis i està a l’espera de judici.

Gairebé 20.000 euros estafats

Una altra família estafada declara a aquesta redacció que van comprar una furgoneta per gairebé 20.000 euros i que, després de tot, no tenen ni el vehicle ni els diners. Després de provar la furgoneta una tarda, al dia següent van anar a recollir-la després de pagar el preu sencer. Amb tot, es van adonar que el vehicle tenia un problema que no havien vist el dia anterior.

Davant d’això, van reclamar els diners a la venedora, O. G., que va signar un paper de compromís. “Però res, no tenim ni furgoneta ni diners”, lamenta la família. Per tot plegat han presentat una denúncia que se suma a les altres presentades.

Carme Busquets també ha patit una estafa, segons afirma. En el seu cas, ha perdut 4.900 euros que va donar com a entrada per a un cotxe Citroën C3 però que mai ha arribat a rebre. El va comprar el febrer de l’any passat per a la seva filla i, com en altres ocasions, el concessionari va fer la mateixa jugada. “Ens va dir que havien venut el cotxe i que ens en deixava un de lloguer”, exposa Busquets a aquest mitjà.

Passat un temps, però, l’empresa de lloguer de cotxes va cobrar una quota de 300 euros a la família ja que CRT Automóviles no pagava. Va ser llavors quan Busquets va retornar el vehicle i va decidir, el novembre passat, denunciar O. G. Finalment, va decidir comprar un cotxe, que necessitava per portar la seva filla malalta a l’hospital, en un altre concessionari.

“El que vull és recuperar els diners i una mica més perquè no t’imagines l’any que hem passat”, lamenta.

Els bancs, també perjudicats

Fonts properes a la investigació detallen que diverses entitats bancàries han estat perjudicades per la presumpta estafa. Precisen que han donat desenes de préstecs a compradors de vehicles a través de CRT Automóviles. Amb tot, i segons apunten les denúncies interposades pels afectats, els cotxes o furgonetes mai arribaven, així que els diners dels crèdits no s’havien destinat al seu propòsit.

El testimoni d’un extreballador

Les veus que alerten sobre les males praxis al concessionari per part de la propietària arriben també des de dins. Un extreballador contactat per aquest diari aporta la cronologia de l’empresa. Fins al 2011 l’empresa es deia New Wagen, però aquell any va fer suspensió de pagaments i va tancar. L’any següent, el 2012, va néixer CRT Automóviles.

Aquest exempleat, que sol·licita mantenir l’anonimat, hi va estar fins fa pocs anys i esmenta falsificacions de matrícules i de firmes com a pràctiques habituals. A més, apunta a O. G. per haver estafat no només a Barcelona, sinó també a Alemanya. També l’acusa de quedar-se els diners dels préstecs que demanava per als compradors, de la mateixa manera que fan els denunciants.

El TOT Barcelona ha intentat en diversos moments contactar amb el concessionari i amb la suposada estafadora i li ha ofert de donar la seva versió dels fets, però no ha obtingut resposta.

Comunicat sobre el tancament del concessionari / A. L.

Pel que fa al concessionari, estava tancat dijous a la tarda tot i ser horari d’obertura. A l’interior només hi havia quatre cotxes i semblava abandonat, amb el terra brut i tancat amb reixes. A la porta hi ha enganxat un comunicat en què excusen el tancament de les oficines per casos de Covid entre la plantilla al gener i perquè l’administradora i gerent va patir un ictus. També argumenten que la plantilla està teletreballant, però els intents de contactar per telèfon amb l’empresa han estat inútils.

Més notícies
L'app de cites Grindr / Grindr
Judici contra l’actor porno acusat d’estafar les seves cites d’internet
Notícia: Judici contra l’actor porno acusat d’estafar les seves cites d’internet
Comparteix
Dos homes el van acusar en un reportatge publicat pel TOT Barcelona de copiar les seves targetes de crèdit per fer compres
L'app de cites Grindr / Grindr
El cas de l’actor porno acusat de robar a les seves cites d’internet
Notícia: El cas de l’actor porno acusat de robar a les seves cites d’internet
Comparteix
Dues persones l'assenyalen per, presumptament, haver copiat les seves targetes de crèdit | Ell ho nega: "No necessito fer aquestes coses"
Detenció de la parella / CME
Estafen mig milió d’euros rellogant pisos dels quals no pagaven mensualitats
Notícia: Estafen mig milió d’euros rellogant pisos dels quals no pagaven mensualitats
Comparteix
Els Mossos d'Esquadra detenen una dona i un home per haver provocat pèrdues de gairebé 150.000 euros als propietaris
Imatge d'arxiu dels Mossos d'Esquadra / Mossos
Les estafes es disparen a 5 districtes de Barcelona durant la segona onada
Notícia: Les estafes es disparen a 5 districtes de Barcelona durant la segona onada
Comparteix
Mentre la resta de delictes importants baixen, els enganys delictius creixen al conjunt de la ciutat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa