Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Homes grans de classe baixa, el grup més impactat pel coronavirus
  • CA

El grups d’homes de més de 65 anys amb menys recursos econòmics són els que tenen una taxa d’infecció per coronavirus més alta a Barcelona. Gairebé el doble d’alta que les dones de la seva mateixa classe social i que els homes amb més diners. Així ho ha revelat el nou portal web de dades obertes sobre la malaltia que han presentat avui l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona. 

Es presenten les dades de la incidència de la infecció de la Covid-19 per nivell socioeconòmic i es permet creuar-les amb l’edat i el gènere. Així, es divideixen tots els infectats en cinc grans grups –o quintils– en base a les dades de renda personal de l’any 2016 de les seccions censals. En el quintil amb menys diners i amb més de 75 anys s’aprecia un percentatge d’infecció per coronavirus de l’1,85% en el cas dels homes. El percentatge d’incidència en aquest mateix perfil socioeconòmic i d’edat però en dones es queda en un 0,95%. En el segon quintil més pobre en la columna masculina encara s’eleva més la taxa, que arriba fins a l’1,89%. A l’altra banda del gràfic, en canvi, els que tenen més recursos tenen un percentatge d’infecció d’un 0,82% en el cas dels homes i d’un 0,62% en el cas de les dones. És a dir, amb més de 75 anys, un home pobre té el triple de possibilitats de patir la Covid-19 que una dona benestant.

Les dades, a més, mostren que en la classe mitjana hi ha una presència important també del coronavirus, més pròxima a la tendència dels sectors amb menys recursos que no pas de les rendes altes. 

Gràfic de l'Agència de Salut Pública de Barcelona

Gràfic de l’Agència de Salut Pública de Barcelona

Pel que fa al grup d’edat d’entre 65 i 74 anys, en canvi, el perfil que mostra el percentatge de presència del coronavirus més alt és, de manera destacada, el quintil amb la renda més baixa (1,1%). Hi ha un menor nombre relatiu d’infectats en aquestes edats, però es mantenen les tendències. Les dones amb menys renda registren un 0,67% d’infeccions. Per contra, el sector més ric de Barcelona té una taxa molt més baixa d’infecció tant en homes (0,66%) com en dones (0,32%). 

Captura de pantalla 2020 04 09 a les 21.12.16

Gràfic de l’Agència de Salut Pública de Barcelona

A més d’analitzar-ho per renda personal, però, la informació publicada avui permet veure la taxa d’infectats també amb un altre indicador socioeconòmic: el de privació. Aquest filtre situa en el sector més acomodat els que no tindrien cap patiment a l’hora d’afrontar imprevistos o marxar de vacances i en el quintil més agreujat, per contra, els que tenen dificultats per arribar a final de mes o viuen en condicions precàries. Si es té en compte aquest indicador, tant en la franja d’entre 65 i 74 anys com a partir dels 75 anys, la taxa més alta d’infectats correspon als quintil més desafavorit. En el conjunt dels barcelonins, sense aplicar filtres d’edats, en canvi, l’impacte del coronavirus en la pobresa se suavitza i es desvia lleugerament cap al centre dels quintils.

Captura de pantalla 2020 04 09 a les 21.54.23

Gràfic de l’Agència de Salut Pública de Barcelona

Així, en resposta a una pregunta del TOT Barcelona, la gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell, ha aclarit en roda de premsa que per entendre la distribució territorial dels casos de coronavirus a Barcelona s’ha de tenir en compte tant el grau d’envelliment dels barris com la capacitat econòmica dels seus habitants. “És la combinació de les dues coses. I el nivell socioecònomic és clau”, ha apuntat. Seguint aquesta línia, ha detallat: “a mesura que el nivell socioeconòmic és més baix, sabem que els pisos són més petits i, per tant, hi ha més amuntegament. Això fa que les capacitats d’aïllar o de tenir separació quan hi ha una persona malalta siguin molt menors”. 

Però no són només les condicions internes de l’habitatge, ha volgut remarcar la gerent de l’ens sanitari públic. Quan s’aborden les situacions de les classes més desfavorides, s’ha de tenir en compte també que “les condicions de treball són més precàries i, per tant, hi ha més dificultats a l’hora de fer front a tot el que implica la malaltia”. Finalment, la regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha refermat un dels punts que assenyalen les estadístiques: “Quan s’ajunten les rendes baixes amb les edats més altes, apareix la part de la població més afectada”. 

Així i tot, no es pot fer l’argument a la inversa. Hi ha barris especialment pobres que mostren taxes de coronavirus baixes, com Ciutat Meridiana o el Raval. Tanmateix, tot i les variacions que s’estan donant, els contagis detectats al març s’han concentrat especialment a Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu. Precisament, els tres districtes amb la renda per càpita més baixa, segons dades de l’Ajuntament. Davant d’això, des de l’Ajuntament asseguren que s’han pres mesures com desinfectar de manera més intensa els contenidors d’aquestes zones i que preparen noves iniciatives, com la d’arribar a persones que viuen a habitatges on no es pot fer el confinament de manera adequada i traslladar-los a hotels o residències d’estudiants perquè s’aïllin en condicions òptimes, ha avançat Tarafa. 

A més dels indicadors d’edat i els socioecònomics, però, cal tenir en compte un últim apunt, que són els barris amb més presència de residències de gent gran. Hi ha geriàtrics on s’han donat desenes de morts i això influeix en les dades territorials. El cas de la residència Casa Asil de Sant Andreu n’és un exemple clar. S’hi han detectat 45 morts presumptament per coronavirus. Doncs bé, avui s’ha sabut que la secció censal on està ubicada aquesta residència és, precisament, la zona amb una taxa d’infectats per coronavirus més alta de tot Barcelona.

Més notícies
La taxa d’infectats per coronavirus a cada illa de cases
Notícia: La taxa d’infectats per coronavirus a cada illa de cases
Comparteix
La regidora Gemma Tarafa ha detallat que les zones més afectades són a Horta-Guinardó i Nou Barris
Moren el doble de barcelonins que un març normal per la crisi del coronavirus
Notícia: Moren el doble de barcelonins que un març normal per la crisi del coronavirus
Comparteix
Un portal web presentat per l'Ajuntament i l'Agència de Salut Pública de Barcelona permet veure l'afectació de la Covid-19 per illes de cases

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa