El gimnàs social Sant Pau s’acomiada del Raval amb 150.000 euros de deute

La cooperativa oferia dutxes i activitats esportives a migrants sense papers, menors no acompanyats i altres col·lectius en risc d'exclusió social

El gimnàs social Sant Pau, que proporciona serveis gratuïts a més de 900 persones al barri barceloní del Raval, s’ha acomiadat via Twitter amb un missatge acompanyat d’una notícia que explica que acumulen un deute de 150.000 euros: “Adéu, Barcelona”, han dit. La cooperativa oferia dutxes i activitats esportives a migrants sense papers, menors no acompanyats i altres col·lectius en risc d’exclusió social o sense recursos, com a persones sense llar, i ha informat en un correu electrònic a les entitats amb les que col·laboraven que no poden atendre ningú més.

Aquest mateix divendres al gimnàs ja estava tancat i en la seva porta hi ha penjat un cartell en què es llegeix: “Divendres 17/05 tancat per jornada de reflexió”, tot i que adverteixen que tornen a obrir dissabte per donar servei a aquelles persones que sí pagaven la quota, unes 500, fins a l’1 de juny, quan tenen planejat tancar definitivament llevat que les entitats col·laboradores decideixin encarregar-se de l’espai. Durant la jornada d’avui, a banda de tancar, el gimnàs ha desconnectat el telèfon de contacte en una intenció d’aïllar-se per reflexionar, han explicat fonts pròximes a Europa Press.

L’Ajuntament descarta comprar

No és la primera vegada que els cooperativistes del gimnàs alerten sobre la seva situació. El maig de l’any passat, el ple de Barcelona va aprovar una proposta de la CUP perquè l’Ajuntament comprés la finca del gimnàs “per garantir-ne la continuïtat”. Fonts municipals han matisat que quan es va aprovar la proposició “ja es va deixar clar” que l’adquisició es podria dur a terme si la Generalitat s’implicava en l’operació i si la propietat estava disposada a vendre l’immoble a un preu que estigués dins de la instrucció de preus que té l’Ajuntament.

“Aquesta instrucció marca quins són els preus màxims que el consistori pot pagar”, manté l’Ajuntament, i han afegit que no poden comprar l’edifici si no és exercint el dret de tanteig i retracte. Per això seria necessari que hi hagués un comprador que oferís una quantitat i així el propietari hauria d’oferir l’immoble al consistori pel mateix preu que ofereix el comprador. Davant les crítiques dels gestors sobre els nombrosos casos que el consistori deriva a l’equipament sense rebre ajudes municipals, l’equip d’Ada Colau ha al·legat que “no han presentat el projecte per rebre cap subvenció”.

Més informació

Nou comentari