La resistència veïnal per salvar l’illa rural de les bugaderes d’Horta no afluixa. Com va explicar el TOT Barcelona, al setembre el grup El Pou feia saltar les alarmes sobre el pla urbanístic aprovat per l’Ajuntament que enderrocarà una franja d’horts i tres cases rústiques de l’entorn històric del carrer Aiguafreda. La protecció d’aquest carrer com a patrimoni és molt limitada i no garanteix la pervivència de l’espai rural que l’envolta i li dona valor paisatgístic i memorial.
Després de mantenir reunions amb el consistori, que no ha aturat el projecte els veïns mobilitzats tornen a la càrrega amb una recollida de signatures i nous suports. La Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns a Barcelona (FAVB) i el grup territorial d’Horta-Guinardó del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) se sumen a la crida del Pou i de les AVV d’Horta i de la Font d’en Fargues. “Hem tornat a posar en marxa una campanya perquè es reconsideri el pla, perquè l’Ajuntament ens ha driblat fent reunions i alhora passos administratius”, critica Xavier Aguado, de l’AV d’Horta.
El projecte urbanístic consisteix en transformar l’estreta Baixada de Sant Mateu, entre els carrers de Llobregós i de Granollers, en un carrer més ample i estandaritzat. En una vorera s’hi concentra tota l’edificabilitat privada –48 pisos, dels quals 15 socials– i a l’altra s’hi construirien uns jardins públics de 81,64 m2, suprimint un terreny que ja és en part ‘verd’ perquè té usos agrícoles. Alhora, els enderrocs generaran una nova entrada al carrer Aiguafreda, ara un cul-de sac, el que afavorirà un augment d’afluència. Els veïns d’aquest tranquil vial ja s’havien queixat fa dos mandats que rutes turístiques per a visitants i locals els estaven fent perdre intimitat i descans.

Aguado es queixa que els “enderrocs a l’entorn” són negatius perquè “desvirtuen molt” el carrer protegit. Deixa clar que l’oposició veïnal es concentra en la vorera de jardins i subratlla que el consistori podria repensar “el projecte d’urbanització” de l’espai verd públic sense cap conseqüència per al projecte immobiliari privat. Per exemple, proposa “una intervenció molt més conservacionista” reciclant les cases rústiques com a seu d’un agrupament escolta o d’alguna altra entitat del barri. “Sent un solar públic, els veïns hi tenim alguna cosa a dir!”, reivindica.

A més de la recollida de signatures, les entitats veïnals també presenten al·legacions al pla. Se n’ha aprovat el projecte executiu, però un embolic en la publicació de l’avís a la gaseta municipal i al butlletí oficial de la província no deixa clar el termini per formalitzar queixes. “Hi ha hagut presses i batibull per tirar endavant el pla”, lamenta Aguado. Els veïns, la FAVB i la delegació del COAC demanen anul·lar el projecte d’urbanització i redactar-ne un de nou més “respectuós”.
Votat al plenari de districte
Al ple del districte d’Horta-Guinardó del passat octubre, el govern municipal va acceptar un prec d’ERC que demanava preservar les cases afectades i reunir en el termini d’un mes a totes les entitats mobilitzades, afectats i partits polítics per debatre el futur dels terrenys. “Pel que sembla no fan ni una cosa ni l’altra”, apunten fonts d’ERC.