Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Front veïnal per salvar l’illa rural de les bugaderes d’Horta

La resistència veïnal per salvar l’illa rural de les bugaderes d’Horta no afluixa. Com va explicar el TOT Barcelona, al setembre el grup El Pou feia saltar les alarmes sobre el pla urbanístic aprovat per l’Ajuntament que enderrocarà una franja d’horts i tres cases rústiques de l’entorn històric del carrer Aiguafreda. La protecció d’aquest carrer com a patrimoni és molt limitada i no garanteix la pervivència de l’espai rural que l’envolta i li dona valor paisatgístic i memorial. 

Després de mantenir reunions amb el consistori, que no ha aturat el projecte els veïns mobilitzats tornen a la càrrega amb una recollida de signatures i nous suports. La Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns a Barcelona (FAVB) i el grup territorial d’Horta-Guinardó del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) se sumen a la crida del Pou i de les AVV d’Horta i de la Font d’en Fargues. “Hem tornat a posar en marxa una campanya perquè es reconsideri el pla, perquè l’Ajuntament ens ha driblat fent reunions i alhora passos administratius”, critica Xavier Aguado, de l’AV d’Horta.

El projecte urbanístic consisteix en transformar l’estreta Baixada de Sant Mateu, entre els carrers de Llobregós i de Granollers, en un carrer més ample i estandaritzat. En una vorera s’hi concentra tota l’edificabilitat privada –48 pisos, dels quals 15 socials– i a l’altra s’hi construirien uns jardins públics de 81,64 m2, suprimint un terreny que ja és en part ‘verd’ perquè té usos agrícoles. Alhora, els enderrocs generaran una nova entrada al carrer Aiguafreda, ara un cul-de sac, el que afavorirà un augment d’afluència. Els veïns d’aquest tranquil vial ja s’havien queixat fa dos mandats que rutes turístiques per a visitants i locals els estaven fent perdre intimitat i descans.

Zona afectada pel pla urbanístic de la Baixada de Sant Mateu / OUA
Zona afectada pel pla urbanístic de la Baixada de Sant Mateu / OUA

Aguado es queixa que els “enderrocs a l’entorn” són negatius perquè “desvirtuen molt” el carrer protegit. Deixa clar que l’oposició veïnal es concentra en la vorera de jardins i subratlla que el consistori podria repensar “el projecte d’urbanització” de l’espai verd públic sense cap conseqüència per al projecte immobiliari privat. Per exemple, proposa “una intervenció molt més conservacionista” reciclant les cases rústiques com a seu d’un agrupament escolta o d’alguna altra entitat del barri. “Sent un solar públic, els veïns hi tenim alguna cosa a dir!”, reivindica.

El pla urbanístic de la Baixada de Sant Mateu, al costat del nucli històric de les bugaderes d'Horta / OUA
El pla urbanístic de la Baixada de Sant Mateu, al costat del nucli històric de les bugaderes d’Horta / OUA

A més de la recollida de signatures, les entitats veïnals també presenten al·legacions al pla. Se n’ha aprovat el projecte executiu, però un embolic en la publicació de l’avís a la gaseta municipal i al butlletí oficial de la província no deixa clar el termini per formalitzar queixes. “Hi ha hagut presses i batibull per tirar endavant el pla”, lamenta Aguado. Els veïns, la FAVB i la delegació del COAC demanen anul·lar el projecte d’urbanització i redactar-ne un de nou més “respectuós”.

Votat al plenari de districte

Al ple del districte d’Horta-Guinardó del passat octubre, el govern municipal va acceptar un prec d’ERC que demanava preservar les cases afectades i reunir en el termini d’un mes a totes les entitats mobilitzades, afectats i partits polítics per debatre el futur dels terrenys. “Pel que sembla no fan ni una cosa ni l’altra”, apunten fonts d’ERC.

Més notícies
El pla urbanístic de la Baixada de Sant Mateu, al costat del nucli històric de les bugaderes d'Horta / OUA

Un pla urbanístic privat amenaça l’illa de les bugaderes d’Horta

Notícia: Un pla urbanístic privat amenaça l’illa de les bugaderes d’Horta
Comparteix
El projecte eixampla la Baixada de Sant Mateu per construir tres blocs i suprimeix horts, pous i safareigs
La Guàrdia Urbana als búnquers del Carmel / D.C.

Els búnquers del Carmel es convertiran en un recinte tancat

Notícia: Els búnquers del Carmel es convertiran en un recinte tancat
Comparteix
La intenció és posar fi a l'incivisme i protegir els elements museístics, segons la regidora del districte, Rosa Alarcón

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa