Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Famílies d’escoles barcelonines temen que les aules tornin als 40 graus

Algunes aules de l’Escola La Farigola del Clot van arribar l’estiu passat a temperatures de 35 graus. Tal com explica al TOT Barcelona una integrant de l’Associació de Famílies (AFA) del centre educatiu, Gemma Atienza, els nivells de calor van ser tan alts que un dia la directora de l’escola va fer una crida a les famílies perquè portessin ventiladors de casa. “No té sentit. No puc entendre que es pugui permetre que les criatures d’infantil o primària estiguin a aquestes temperatures. Les tracten com si fossin ciutadans de segona”, recrimina.

Aquestes paraules arriben després que la Generalitat hagi mogut fitxa per tal que aquest estiu sigui menys dramàtic que l’anterior. Concretament, la setmana passada va anunciar que instal·laria aire condicionat a 100 centres educatius de Catalunya, entre els quals figuren 26 escoles i instituts de Barcelona, alguns gestionats pel Departament d’Educació i altres per l’Ajuntament. Les dues administracions han finançat aquestes instal·lacions. 

Un ventilador per a una aula sencera

Alguns dels centres que rebran o han començat a rebre aire condicionat són l’Escola Auró, Escola Concepción Arenal, Escola de la Concepció, Escola Diputació, Institut Doctor Puigvert, Institut Ernest Lluch i Institut Fort Pius, entre altres. L’Escola la Farigola del Clot és una de les que no figuren en aquesta llista i, per tant, no tindrà aire condicionat aquest estiu. Només els 38 ventiladors que va rebre el passat 11 d’abril. Des del punt de vista d’Atienza, aquests són “absolutament insuficients”. “Són ventiladors per refredar habitatges, no per refredar una aula sencera on hi ha 25 alumnes i un professor”. A més, l’estat de l’edifici fa que el panorama sigui pitjor del que pot ser en altres centres. Tal com detalla, és del 1979 i no compta amb cap aïllament tèrmic a la coberta. “És com un petit forn”, afegeix.  

L'Escola Auró, una de les que ha rebut aire condicionat / Jordi Play
L’Escola Auró, una de les que ha rebut aire condicionat / Jordi Play

L’Escola Carlit, situada al barri de la Dreta de l’Eixample, es troba en la mateixa situació: només ha rebut ventiladors. Una membra de l’AFA, Xesca López, també insisteix al TOT que la mesura està lluny de ser satisfactòria. “És un pedaç”. Per una part, perquè “només remouen l’aire” i, per l’altra, perquè l’escola ja comptava amb diversos ventiladors de sostre l’estiu passat, quan les aules també van arribar a temperatures de 35 graus. “Quan deixàvem als nens al col·legi ja estaven suant”, recorda i afegeix: “Alguns dies, fins i tot, es va arribar a fer classe al pati”. 

Davant d’aquesta situació, l’AFA de l’Escola Carlit, juntament amb AFAs d’altres escoles, com La Farigola o l’Auró, van unir les seves forces l’octubre del 2022 sota la plataforma Revolta Escolar i van enviar un manifest al Consorci d’Educació demanant canvis “urgents”. Davant la falta de resposta, va enviar un altre el passat abril. Tampoc van rebre resposta. Només l’enviament de ventiladors del passat abril i l’anunci de la instal·lació d’aires condicionats d’aquest mes de maig. La insatisfacció que els hi van generar aquestes mesures va provocar, fa pocs dies, que traslladessin un altre comunicat. Allà no només van recriminar al consorci la seva “falta de resposta”, també van recordar que fan falta mesures més eficaces i que suposin canvis a llarg termini. Algunes propostes van ser instal·lar sistemes de renovació d’aire i reformar les aules.

Aules a temperatures de 40 graus

Els aparells d’aire condicionat sí que han arribat a l’Escola Auró, al barri de l’Esquerra de l’Eixample. Una integrant de l’AFA de l’escola, Mariona Sanz, però, detalla al TOT que la previsió és que s’instal·lin al menjador i que, en canvi, a les aules es compti només amb els ventiladors de sostre que ja estan col·locats. “A les que es troben al cinquè pis, es va arribar als 40 graus. S’haurien d’aclimatar amb aire condicionat. És l’única manera”, recalca. 

Pel que fa a l’estiu passat, Sanz també conserva un mal record. Quan anava a buscar els seus fills a la sortida estaven xops, “de dalt a baix”. Alguns dies de setembre es va optar per fer jocs d’aigua al pati en comptes de fer classe perquè la calor era insuportable. “Va ser horrorós”. “Això suposa que els mestres no parin i hagin de fer tasques d’infermeria recordant als infants que s’hidratin i que aquests, a més, no puguin fer atendre bé a classe”, indica i afegeix: “Algun dia podria donar-se una desgràcia”. 

Per part seva, Atienza també posa sobre la taula que es puguin arribar a produir ensurts. Li preocupen els més petits, ja qui no sempre són capaços de “fer senyals d’alerta” davant d’un cop de calor. “Podem tenir un ensurt algun dia”, diu i, alhora, expressa la impotència que li genera que a la ciutat i al món sencer hi hagi espais de primera i espais de segona. “Estic convençuda que si això passés en alguna conselleria, ja s’hauria solucionat. Segur que el mateix conseller té aire en el despatx”, recorda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa