El fals mite del volcà adormit del Tibidabo

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya desmunta una falsedat que ha revifat amb l'erupció de la Palma

No. El cim del Tibidabo mai no escopirà fum i foc ni rius de lava baixaran per la falda de la muntanya i penetraran Barcelona, arrassant tot al seu pas. Els barcelonins no han de témer viure algun dia una evacuació a corre-cuita per una erupció violenta com la que sí que ha obligat a desallotjar els darrers dies milers de veïns de l’illa de la Palma, que no han pogut recollir més que una part de les seves pertinences abans que unes llengües de cendra i de roques incadescents destruïssin -de moment- més de 400 edificis i llars. En definitiva, res de la catàstrofe desencadenada pel Cumbre Vieja no passarà ara ni tampoc d’aquí a milers d’anys a la capital catalana. Simplement perquè el Tibidabo no és cap volcà, una invenció que ha circulat a les xarxes socials aquesta setmana com si fos una veritat poc coneguda o, fins i tot, silenciada.

“És una llegenda urbana, igual que la noia de la corba”, rebaten a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), una font de referència aquest dies per entendre el fenomen natural que sacseja l’illa canària. “Ens truqueu pel suposat volcà del Tibidabo, oi?”, dedueix una portaveu de l’organisme abans de formular cap pregunta. “Ens ho pregunten molts periodistes. Els geòlegs no saben d’on pot sortir aquesta idea”, comenten a l’institut, on es prenen amb bon humor haver de desmentir el fals mite.

L’engany ha corregut força a xarxes socials en els últims dies, on alguns usuaris han donat per fet que la muntanya de 512 metres que s’alça sobre la capital és un presumpte volcà adormit des de fa 7.000 anys. L’origen de la notícia falsa és incert, tot i que un mitjà digital li va atorgar versemblança el 2018. En un article sense signar, calificava el cim de Barcelona de “volcà inactiu”. A més, entroncava l’origen de la muntanya amb el de la zona volcànica de la Garrotxa, aquesta sí real, però amb opcions molt remotes d’entrar en erupció després de 10.000 anys sense fumejar, segons han coincidit diversos experts aquesta setmana.

La mateixa informació incorrecta al·ludeix a unes suposades investigacions -sense citar cap font- que haurien descobert restes volcàniques a 300 metres de profunditat dins de la muntanya. És una altra falsedat, i de les grosses, aclareix l’ICGC: ni el Tibidabo va entrar mai en erupció ni és resultat d’una acumulació de magma d’alguna explosió remota. “La composició de les roques i l’estructura geològica demostren que no ha estat mai cap volcà”, il·lustren a l’institut.

Dades d’una web humorística

Els geòlegs són rotunds desmuntant una mentida que, com altres, troba camp lliure a internet per escampar-se o alimentar suposicions sense cap base, com les d’un vídeo que especula si algunes coves de la serra de Collserola són antics cràters. Certes dades que alguns internautes han cregut com a verídiques coincideixen amb les que una web satírica va publicar el 2007, en un text amb aparença de notícia i enriquit amb un fotomuntatge en què una enorme columna de fum s’aixeca sobre el temple i el parc d’atraccions del Tibidabo. “El volcà en erupció: una catàstrofe possible”, es llegeix sota la imatge irreal. La mateixa web -un pur sarcasme- inclou altres suposades notícies amb titulars esperpèntics, com El Barça tindrà un equip de Quidditch o Un periquito-zombi causa terror a Tremp. Són tan grotesques que no cal cap avís per adonar-se que tot és una broma de dalt a baix.

També és cert que a El País es va llegir aquest titular el 1984: Bajo el extinto volcán del Tibidabo. És una crònica de Manuel Vázquez Montalbán en què teoritza sobre l’obra de Joan Vinyoli, mort dies abans d’aparèixer aquell article. Montalbán descriu el poeta “bajo el extinto volcán del Tibidabo, por las laderas de Vallvidrera, con el corazón y los pies cansados”. Segurament, no era més que una llicència literària, fàcil de tergiversar si el titular es descontextualitza. El que queda clar és que, si l’apocalipsi arriba un dia a Barcelona, no s’assemblarà al desastre ben real de la Palma.    

Més informació

Comentaris

  Olotí. 23/09/2021 8:33 pm
  Segur. A casa nostra , a banda dels volcans d'Olot- hi ha la Crosa de Sant Dalma i el de Canet d'Adri. i, potser el Puig de Motnfullà, prop de Bescanó. Res més.
  Una 23/09/2021 8:48 pm
  Jo ho havia sentit a dir de Sant Pere màrtir, tocant a Esplugues on hi ha el dipòsit.
   Boogie 24/09/2021 11:07 am
   Les muntanyes a l’entorn de Sant Boi de Llobregat, allà n’hi ha un parell de volcans.
   Marta 11/10/2021 11:59 pm
   Jo també. Ens ho va dir una professora de geografía de l'Institut al B.U.P.
  Estudiós 24/09/2021 11:00 am
  A Barcelona el volcà es diu Colau i aviat fotrà un bon pet. De moment fa molta pudor i emet gasos.
  Lluìs el Serrallonga 25/09/2021 11:40 pm
  Estem q sobre del cinturò de foc del mediterrani. Ilusos.

Nou comentari