Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Encara tinc l’ensurt”: exploten bateries de bicitaxis al Poble-sec
  • CA

La tarda de diumenge havia d’acabar plàcidament per l’Antonio al seu pis del número 14 del carrer Piquer de Barcelona, en obres. La calor marejava i les finestres del menjador estaven obertes de bat a bat quan, de sobte, van sentir una explosió i, de cop i volta, l’estança es va omplir de fum i olor a cremat. “Encara tinc l’ensurt”, admetia trasbalsat aquest dilluns l’home en declaracions al TOT Barcelona.

L’estructura de l’edifici, de sis plantes, no ha patit grans desperfectes, però el magatzem on es va produir l’explosió apareixia avui completament calcinat. Amb les portes obertes, la pudor a cremat s’olorava a pocs metres de distància. Els vianants s’aturaven a tafanejar l’interior del local, tot i que es troba precintat per la Guàrdia Urbana.

Una tanca impedeix l’accés a local incendiat / JAG

Fonts municipals van reconèixer diumenge que l’explosió i l’incendi posterior s’havia produït per bateries que s’estaven carregant. Ni des de l’Ajuntament ni des de la Guàrdia Urbana es confirmava aquest dilluns cap més detall sobre un succés que va generar angoixa entre alguns veïns.

La situació d’aquest local hauria estat denunciada diverses vegades

“Els Bombers van passar pis per pis per demanar-nos que tanquéssim les finestres i per comprovar que tot estava bé”, explica l’Antonio, que fa un any que viu en aquest pis i té coneixement que el que passava al local de sota casa ja havia estat “denunciat dues vegades”. “Però no fan res”, afegeix.

Bicitaxis en una imatge aconseguida pels veïns

Els veïns coneixien que en el local s’hi emmagatzemaven bicitaxis, però fins ahir no van descobrir que les bateries d’aquests vehicles —la circulació dels quals està limitada a Barcelona— es carregaven en aquest petit local a sota de casa seva. Alguns veïns van poder enregistrar imatges de l’actuació dels Bombers, que van haver de retirar els vehicles calcinats.

Un vianant observa l’interior del local cremat / JAG

Segons els veïns del número 14, els Bombers els van explicar, a més, que la llum estava punxada, un detall que el cos d’emergències, consultat per aquest diari, no ha pogut acabar de confirmar. Aquesta versió de la llum punxada contradiu la informació que els veïns asseguren haver rebut de l’Ajuntament. La Mercè, membre de l’Associació de Veïns del Poble-sec, diu que els han explicat que el local va ser inspeccionat fa poc i “no van veure res”, només “unes petites anomalies” que no justificaven que s’hagués de tancar el local.

Aquesta veïna recorda que ja fa temps que es denuncia l’activitat del local i que estaven convençuts que “un dia o un altre això havia de petar, com ha passat a molts altres llocs”. La Mercè, com d’altres veïns, es pregunten ara com pot ser que s’estiguessin carregant bateries per a vehicles prohibits. “Si és una activitat prohibida, què fan carregant bateries o per què dones llicència per una activitat que està prohibida?”, afegeix la dona.

La informació de la Mercè la corrobora en Sergi Gázquez, president de l’Associació de Veïns del Poble-sec. L’ajuntament hauria fet una inspecció setmanes enrere i no havia trobat res que obligués a tancar el local, llogat de forma legal. Gázquez vol imaginar que si els inspectors haguessin trobat la llum punxada el local hagués estat precintat. En declaracions al TOT Barcelona, el president dels veïns explica que el propietari del local s’ha compromès a tancar de manera efectiva el local perquè o pugui ser ocupat, un temor compartit per diversos veïns.

La preocupació dels veïns ara és l’existència de dos locals més del mateix tipus, al carrer de les Hortes i al carrer de Lafont.

Tres morts i un ferit greu en una explosió el 2020

Barcelona ja ha viscut altres explosions causades per la càrrega de bateries de bicitaxis. El cas de Poble-sec ha quedat només en un ensurt, però el 2020 es va produir un fet greu a la Barcelona. L’explosió d’unes bateries en uns baixos van causar la mort de tres persones. A més, una persona va quedar ferida greu i cinc de lleus.

Els Bombers al Poble Sec / JAG

L’incendi d’aquest diumenge i el fet que estigui relacionat amb la càrrega de bateries per a bicitaxis ha motivat una pregunta del grup municipal de Junts per Barcelona a l’alcaldessa Ada Colau. Junts reclama saber les causes de l’incendi al carrer Piquer, de quants casos més d’incendis a punts de càrregues de trixies té constància i quantes denúncies s’han rebut relacionades amb aquests casos.

Les restriccions de l’Ajuntament als bicitaxis

L’Ajuntament de Barcelona va aprovar mesos enrere prohibir la circulació dels bicitaxis a diverses zones de la ciutat i durant un període de sis mesos. La restricció serà vigent principalment durant els mesos de més activitat turística quan es donen majors circumstàncies d’ocupació i ús de l’espai públic. Les zones són la Sagrada Família, el Quadrat d’Or de l’Eixample, l’avinguda Paral·lel, el Park Güell i el Camp Nou.

La nova restricció circulatòria s’afegeix als decrets dels districtes de Ciutat Vella i de Sant Martí on cada any també es limita la circulació d’aquest tipus de vehicle, tot plegat, per alleugerir l’ocupació de l’espai públic i les molèsties per als veïns.

Més notícies
Un moment de la concentració de bicitaxis a la plaça Sant Jaume de Barcelona / ACN
Una trentena de bicitaxis es manifesten a Barcelona: “No som precaris”
Notícia: Una trentena de bicitaxis es manifesten a Barcelona: “No som precaris”
Comparteix
El col·lectiu reivindica que no només poden treballar sinó que hi ha 470 persones "legalment registrades"
Un agent de la Guàrdia Urbana revisant els papers d'un bicitaxi / ACN - Elisenda Rosanas
El Govern es compromet amb Barcelona de prohibir els bicitaxis
Notícia: El Govern es compromet amb Barcelona de prohibir els bicitaxis
Comparteix
L'objectiu és tirar-ho endavant amb els pressupostos de la Generalitat del 2023
Un agent de la Guàrdia Urbana revisant els papers d'un bicitaxi / ACN - Elisenda Rosanas
Veto als bicitaxis a cinc zones de Barcelona durant mig any
Notícia: Veto als bicitaxis a cinc zones de Barcelona durant mig any
Comparteix
L'Ajuntament prohibirà que circulin al voltant de la Sagrada Família i el Camp Nou, entre altres zones
Barcelona regula l'ús del bicitaxi durant l'estiu
Sant Martí prohibeix la circulació de bicitaxis tot l’estiu
Notícia: Sant Martí prohibeix la circulació de bicitaxis tot l’estiu
Comparteix
El districte omés autoritza l'ús d'aquests vehicles de mobilitat personal en quatre rutes regulades que inclouen quatre carrers

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa