Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’alerta d’un expert sobre els coloms malalts a Barcelona

Els coloms encara formen part d’alguns paisatges de Barcelona. La plaça de Catalunya n’és un exemple. I si bé l’Ajuntament de Barcelona ha fet un pla de control amb pinso esterilitzador, encarat tenen una gran presència a la ciutat. I més enllà de les molèsties, o fins i tot la por, que generen aquests animals, els experts alerten del risc per a la salut pública que comporta el descontrol de les colònies. “Els coloms són portadors de malalties, com la salmonel·losi, colibacil·losi aviària, coccidiosi -que és un altre paràsit-, fongs de tota mena… Els coloms que tenim arreu de Catalunya estan malalts i això està comprovat”, alerta en una entrevista a RAC1 Francesc Monné, expert en aus, expresident del Consell de Veterinaris de Catalunya i expresident i degà del Col·legi de Veterinaris de Barcelona.

“El pinso esterilitzador no és suficient”

Aquest expert creu que el pinso esterilitzador no és suficient per aturar el creixement de les colònies de coloms a Barcelona: “ponen tres o quatre ous cada any, i cada colom serà un perill més per a la societat”. Monné creu que aquest problema no és només de la capital catalana, sinó que està generalitzat”. I què proposta aquest expert? “Cal posar sancions més dures”, diu Monné. “És l’única manera perquè les persones reaccionin”. De fet, a Barcelona està prohibit a tot arreu excepte a la plaça de Catalunya.

Barcelona ha reduït el 60% de la població de coloms

A la ciutat, el pinso esterilitzador n’ha reduït un 60% la població en 4 anys, però només hi ha 44 dispensadors en 36 punts de la ciutat, al voltant dels quals s’havien comptabilitzat colònies de coloms que sumaven uns 3.801 exemplars el 2017 i uns 1.523 el 2021. La plaça Catalunya és l’únic lloc de la ciutat on no està prohibit donar menjar els coloms, però des de 2018 les parades ambulants de la plaça tenen prohibit vendre veces, les típiques llavors que es llançaven a les aus. Però la realitat esquiva dia rere dia l’ordenança municipal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa