VÍDEOS | Forts aldarulls en acabar la protesta contra el toc de queda

Esquerra independentista i grups negacionistes es barregen en una marxa contra improvisada

Unió inesperada contra el toc de queda i primers aldarulls. L’Esquerra independentista, representada per Arran, Endavant, CUP i SEPC, ha convocat aquest vespre una concentració per protestar contra el toc de queda com a nova restricció per frenar el virus. I al lloc triat, la plaça Sant Jaume, ha coincidit amb grups de negacionistes que també s’oposen a l’aprovació de més restriccions. Els dos col·lectius han emprès una marxa improvisada pel Born fins a la Ciutadella.

A les portes del parc, joves encaputxats han començat a bolcar contenidors al passeig Picasso i al passeig del Marquès de l’Argentera. La protesta ràpidament s’ha immers en un caos, amb escenes de gran descontrol sobtat. Alguns manifestants han foragitat la Guàrdia Urbana, que estava davant de l’Estació de França, amb llançaments d’ampolles de vidre. D’altres han llançat petards.

Ha estat en aquest moment quan els Mossos d’Esquadra han intervingut i la Brigada Mòbil (Brimo) han dispersat la multitud amb la tècnica del carrusel. En pocs minuts ha començat un enfrontament obert amb els antiavalots desplegats, que han tret les escopetes de projectils de foam. Almenys una persona ha estat identificada en les immediacions, segons ha pogut veure el TOT Barcelona.

L’escampada pels carrerons del Born ha portat les corredisses i les escenes de tensió barri endins. Per exemple, un contenidor cremava al passeig del Born, un altre al carrer Princesa i una paperera entre els porxos del passeig Picasso estava en flames.

Contenidor cremant al Born després de la protesta contra el toc de queda / A.L.
Contenidor cremant al Born després de la protesta contra el toc de queda / A.L.
Paperera cremant al Born després de la protesta contra el toc de queda / A.L.
Paperera cremant al Born després de la protesta contra el toc de queda / A.L.

Riuada travessant el Born

La protesta havia començat com una concentració estàtica, però s’ha convertit ben aviat en una caldejada manifestació pels carrers del barri de la Ribera. Una riuada, amb les entitats d’esquerres a la capçalera i els espontanis anti-Covid que se’ls han afegit darrere. Segons la Guàrdia Urbana, s’hi han aplegat unes 800 persones.

A les vuit, hora de la convocatòria de les entitats juvenils, han aparegut a Sant Jaume grups de negacionistes que refusaven l’existència del virus malgrat totes les evidències científiques existents. Per exemple un d’aquests manifestants, Jordi Ortiz, explicava al TOT Barcelona que no es creu que existeixi la Covid-19. Per contra, els independentistes demanaven mesures socials contra la pandèmia, com ara més inversió en salut, educació o transport públic.

Vint minuts després de l’inici de la concentració a la plaça, l’Esquerra independentista ha iniciat una marxa que ha creuat la Via Laietana i s’ha endinsat pel carrer Princesa. Els negacionistes els han seguit. Els crits dels dos col·lectius s’intercal·len durant la marxa. “L’únic terrorista, l’estat capitalista!”, criden els manifestants independentistes. “¡Libertad!”, afegien els negacionistes.

L’Esquerra independentista s’ha cobert les esquenes i ha anunciat que desconvocava la manifestació cap a les 20.50 hores, just abans que esclatessin els aldarulls. En una piulada, ha donat per finalitzada la mobilització en arribar al parc de la Ciutadella. Els grups negacionistes, no obstant, s’han quedat a les portes del parc i poc després ha començat el moviment de contenidors i l’enfrontament amb la policia.

Al matí el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ja ha advertit que la policia catalana denunciaria els organitzadors de la manifestació i que el dispositiu policial actuaria “segons les circumstàncies”. La nit de diumenge a dilluns, la primera de toc de queda, va acabar amb 4 detinguts en una altra protesta més reduïda a plaça Espanya. La primera nit el Govern va apostar per una actitud pedagògica amb només avisos, però va anunciar que dilluns es començarien a posar multes a qui sigui al carrer entre les 22 i les 6 hores sense motiu acreditat.

Més informació

Comentaris

  Doctor Strangelove 26/10/2020 11:14 pm
  Independentistes i negacionistes. El millor de cada casa. Doc.
   Joan 27/10/2020 12:23 pm
   Peres i pomes
  Joan Gibert 27/10/2020 11:00 am
  D'aquestes accions negacionistes la CUP en sortirà malparada. Qui ho vol tot ho perd tot.
   Joan 27/10/2020 12:22 pm
   La CUP no és negacionista del Covid. Exigeix d'altres mesures que no atemptin contra els drets fonamentals de la ciutadania, com millorar la sanitat pública. Llegeix bé.

Nou comentari