Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ENQUESTA | Desobeiries el 25% de classes imposades en castellà?
  • CA

La defensa de l’actual model d’immersió lingüística surt al carrer aquest dimecres. La sentència judicial que obliga les escoles a impartir un 25% de classes en castellà ha generat una forta oposició entre mestres, famílies i també institucional. El cas de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar va aixecar un moviment d’oposició que ha cristalitzat en una vaga escolar aquest 23 de març.

L’aturada enllaça amb la mobilització dels sindicats de professors i mestres la setmana passada pels canvis que impulsa el departament d’Ensenyament de cara al curs vinent. No obstant, aquesta jornada no té caire sindical sinó nacional i compta amb el suport de les primeres espases dels partits sobiranistes i progressistes. Per contra, el bloc constitucionalista defensa aferrissadament l’ampliació de l’ús lectiu del castellà a les aules, malgrat que els darrers anys s’ha constatat un gran retrocés del català a tota la resta d’àmbits de la vida dels infants a Catalunya, inclosa l’hora del pati.

La vaga d’aquest dimecres la convoquen o s’hi han sumat els sindicats d’educadors Ustec·Stes, Intersindical-CSC i COS, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (Sepc), el Sindicat d’Estudiants i l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP). L’acte central és una manifestació que començarà a les 12:30h a la plaça d’Urquinaona amb el lema La seva sentència, la nostra lluita.

El plenari de Barcelona va debatre el passat desembre sobre la immersió i la sentència lingüístiques i va evidenciar la discrepància que susciten. Tot un “espectacle”, literalment, amb un to molt encès per abordar fins a 4 proposicions sobre la llengua. Les de PSC, Ciutadans i PP van ser rebutjades i només va prosperat la d’ERC amb el suport dels Comuns i Junts per Catalunya i l’abstenció del PSC.

En conèixer-se la sentència del Tribunal Suprem, al novembre, l’alcaldessa Ada Colau va reclamar no convertir la immersió lingüística “en un problema”. Va considerar un gran “error” polititzar l’ús del català a l’escola i relacionar-lo amb el conflicte independentista. La decisió era l’últim pas d’un llarg procés judicial, després de rebutjar el recurs de la Generalitat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 2020.

Colau va demanar a l’Estat espanyol i a la Generalitat que busquin el marc legal adequat per “blindar un model que és un èxit” i va recordar que les famílies que volen escolaritzar els seus fills en castellà poden fer-ho als centres privats: “El sistema públic ha de defensar un sistema igual per a tothom, això inclou la garantia de ple domini dels dos idiomes”.

Supersurvey

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cal dir-ho a març 23, 2022 | 11:05
    Cal dir-ho març 23, 2022 | 11:05
    No caure en el vostre parany, el qual és el parany espanyol. Cal obeir l'ocupant ? No volem engrunes, volem el pa sencer. Ens cal la independència. L'estat espanyol als anys 80 es va inventar el "cafè para todos" per a diluir els anhels nacionals dels catalans i per això del mot "autonomia política" és van inventar mots com "autonomico" en comptes d'autònom el que li correspon i se'n deriva d'autonomia. Així per als poders espanyols hi ha la policia "autonomica" o els canals de TV "autonomicos"... és a dir regionals, per a no dir i referir-se a la policia autònoma de l'espanyola o la televisió pública autònoma de l'espanyola amb seu a Madrid. Ara més de 40 anys després, l'estat espanyol ha descobert que la justícia espanyola (inclòs el lawfare) els hi fa gustosament la feina - incloses retallades de competències - espanyola. En la qüestió de les ZBE, ja veureu que quan l'estat espanyol es vegi forçat a aplicar-les -com sempre a l'últim moment de pressa i malament, ens ho vendran com allò millor del món i a sobre com una novetat que beneficia tots els espanyols ( "a todos" en diuen ells)... Temps.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 23, 2022 | 20:26
      Pere Llimonera i Citronell març 23, 2022 | 20:26
      Cuanta enfermedad... Busca ayuda profesional, que la Sanidad catalana paga lo tuyo...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa