Endesa, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, està acabant de desballestar l’última línia elèctrica aèria de mitjana tensió que hi ha a la muntanya de Montjuïc. En concret, s’estan retirant fins a 232 metres de cablejat d’11 kV, quatre pals de fusta, dues torres metàl·liques i dos centres de transformació, a la zona del Castell i del Far, a la pendent que va cap a la Ronda del Litoral.

Els treballs, que han estat dissenyats pels tècnics de la xarxa de distribució d’Endesa a Barcelona, estan finançats íntegrament pel consistori i es poden portar a terme gràcies a la remodelació i millora de la xarxa elèctrica que alimenta el Castell de Montjuïc i els seus voltants. Així, s’ha estès una nova línia soterrada de mitjana tensió a 25 kV – de 467 metres- que substitueix la vella, i s’ha construït un nou centre de transformació, a tocar del camí del Far, dotat de les últimes tecnologies.

De fet, amb la nova línia es duplica la potència, que passarà de 250 kW a 500 kW, la qual cosa reforçarà el servei al mateix Castell de Montjuïc, al Far, al Museu i a l’enllumenat, a més de diverses antenes de telecomunicacions. A més, també s’aconsegueix una millora en la continuïtat del subministrament elèctric, ja que la xarxa ha quedat mallada i s’ha creat el que s’anomena tècnicament una anella elèctrica que, dit d’una altra manera, possibilita en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, donar servei als clients afectats per una via alternativa (tot recuperant més ràpidament potència i clients). La mesura repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no serà necessària cap interrupció del servei.
Una nova instal·lació telecomandada
La nova unitat està telecomandada, és a dir, que disposa d’uns sistemes de control remot que permeten maniobrar-la a distància. Des del centre de control que Endesa té a la seva seu de Barcelona, es pot accionar a distància els dispositius del centre de transformació sense haver de desplaçar equips sobre el terreny en cas d’incidències. D’aquesta manera s’estalvia temps en la localització d’avaries i es redueix el temps d’interrupció del subministrament elèctric.

A més, també s’han substituït els elements de maniobra convencionals per unes cabines que incorporen un gas de característiques especialment aïllants. Aquesta nova tecnologia, adaptada a aquesta infraestructura, és més segura per a les persones que han d’operar-la i també més robusta de cara a suportar ambients salins, humits o de forta pol·lució, segons Endesa. Alhora, gairebé no requereix intervencions de manteniment, a diferència de la tecnologia anterior, en què aquestes tasques obligaven a tallar temporalment el servei als clients.

L’operativa per retirar la línia ha estat complexa donada l’orografia del terreny i la dificultat d’accés al punt geogràfic on està ubicada. És per això que ha calgut utilitzar maquinària especialitzada, com un camió grua, i resta pendent –un cop s’obtinguin els permisos necessaris– interrompre la circulació d’un carril a la Ronda Litoral durant la matinada per raons de seguretat amb l’objectiu de retirar una torre metàl·lica que hi ha al costat de la carretera.