Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Endesa desmunta l’última línia de mitjana tensió que quedava a Montjuïc

Endesa, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, està acabant de desballestar l’última línia elèctrica aèria de mitjana tensió que hi ha a la muntanya de Montjuïc. En concret, s’estan retirant fins a 232 metres de cablejat d’11 kV, quatre pals de fusta, dues torres metàl·liques i dos centres de transformació, a la zona del Castell i del Far, a la pendent que va cap a la Ronda del Litoral.

Desmuntatge d'una torre de l'última línia de mitjana tensió d'Endesa que quedava a la muntanya de Montjuïc / Mireia Comas
Foto: Mireia Comas

Els treballs, que han estat dissenyats pels tècnics de la xarxa de distribució d’Endesa a Barcelona, estan finançats íntegrament pel consistori i es poden portar a terme gràcies a la remodelació i millora de la xarxa elèctrica que alimenta el Castell de Montjuïc i els seus voltants. Així, s’ha estès una nova línia soterrada de mitjana tensió a 25 kV – de 467 metres- que substitueix la vella, i s’ha construït un nou centre de transformació, a tocar del camí del Far, dotat de les últimes tecnologies.

Foto: Mireia Comas

De fet, amb la nova línia es duplica la potència, que passarà de 250 kW a 500 kW, la qual cosa reforçarà el servei al mateix Castell de Montjuïc, al Far, al Museu i a l’enllumenat, a més de diverses antenes de telecomunicacions. A més, també s’aconsegueix una millora en la continuïtat del subministrament elèctric, ja que la xarxa ha quedat mallada i s’ha creat el que s’anomena tècnicament una anella elèctrica que, dit d’una altra manera, possibilita en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, donar servei als clients afectats per una via alternativa (tot recuperant més ràpidament potència i clients). La mesura repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no serà necessària cap interrupció del servei.

Una nova instal·lació telecomandada

La nova unitat està telecomandada, és a dir, que disposa d’uns sistemes de control remot que permeten maniobrar-la a distància. Des del centre de control que Endesa té a la seva seu de Barcelona, es pot accionar a distància els dispositius del centre de transformació sense haver de desplaçar equips sobre el terreny en cas d’incidències. D’aquesta manera s’estalvia temps en la localització d’avaries i es redueix el temps d’interrupció del subministrament elèctric.

Desmuntatge d'una torre de l'última línia de mitjana tensió d'Endesa que quedava a la muntanya de Montjuïc / Mireia Comas
Foto / Mireia Comas

A més, també s’han substituït els elements de maniobra convencionals per unes cabines que incorporen un gas de característiques especialment aïllants. Aquesta nova tecnologia, adaptada a aquesta infraestructura, és més segura per a les persones que han d’operar-la i també més robusta de cara a suportar ambients salins, humits o de forta pol·lució, segons Endesa. Alhora, gairebé no requereix intervencions de manteniment, a diferència de la tecnologia anterior, en què aquestes tasques obligaven a tallar temporalment el servei als clients.

Foto: Mireia Comas

L’operativa per retirar la línia ha estat complexa donada l’orografia del terreny i la dificultat d’accés al punt geogràfic on està ubicada. És per això que ha calgut utilitzar maquinària especialitzada, com un camió grua, i resta pendent –un cop s’obtinguin els permisos necessaris– interrompre la circulació d’un carril a la Ronda Litoral durant la matinada per raons de seguretat amb l’objectiu de retirar una torre metàl·lica que hi ha al costat de la carretera.

Més notícies
Endesa ha reformat la subestació elèctrica de Lesseps per millorar el servei / Endesa

Endesa reforma la subestació de Lesseps per millorar el servei a Gràcia

Notícia: Endesa reforma la subestació de Lesseps per millorar el servei a Gràcia
Comparteix
La companyia ha invertit 1,6 milions d’euros per renovar la infraestructura
Notícia: Endesa reforma la subestació de Lesseps per millorar el servei a Gràcia - Mobile

Endesa destina 250.000 euros a l’Ajuntament per comprar material contra la Covid-19

Notícia: Endesa destina 250.000 euros a l’Ajuntament per comprar material contra la Covid-19
Comparteix
Els diners es destinaran les necessitats de professionals essencials com serveis socials, Bombers i els mercats
Notícia: Endesa destina 250.000 euros a l’Ajuntament per comprar material contra la Covid-19 - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa