En llibertat el veí de Sants detingut diumenge en les protestes pro-Hasel

El veí de Sants detingut diumenge passat en les protestes pro-Hasel acusat de col·locar barricades i fugir en patins ha estat posat en llibertat aquest divendres. La notícia s’ha conegut després de la roda de premsa convocada per familiars, amics i entitats del barri per demanar-ne l’alliberament. L’advocat Eduardo Cáliz ha explicat que la jutgessa argumenta la llibertat perquè la violència als carrers ha baixat.

“Nosaltres tenim una altra perspectiva, que la solidaritat vers l’empresonament d’en Carles ha fet el seu efecte i ha demostrat que la presó era una autèntica mesura injusta“, ha dit. El grup de suport ha dit que manté la manifestació de dissabte a les 11:30 hores per celebrar-ho i reivindicar la llibertat d’expressió.

La interlocutòria de llibertat provisional sense fiança amb mesures cautelars del jutjat d’instrucció número 19 de Barcelona imposa “la prohibició d’anar a manifestacions públiques o reunions reivindicatives que es puguin produir a la via pública de Barcelona durant el temps que duri la instrucció del procés”. La mesura només té abast a Barcelona perquè és on acaba la jurisdicció del jutjat. El document adverteix que l’incompliment “pot comportar l’adopció de mesures cautelars de privació de llibertat”.

La jutgessa argumenta que hi ha un “canvi de circumstàncies” perquè el manteniment de la presó durant el temps que duri una instrucció que anticipa que serà llarga, “podria convertir la mesura cautelar en una pena anticipada” i això és “incompatible” amb el sistema processal penal. Sosté que l’objectiu és “evitar el risc de reiteració delictiva”. Indica que “la violència a les vies públiques ha descendit de forma notable” i que per tant “la finalitat perseguida per la greu mesura adoptada es pot obtenir a través d’una de menys greu, tot i que també limitativa de drets fonamentals, com és la de manifestació de l’article 21 de la Constitució”.

Recorreran la interlocutòria

L’advocat ja ha anunciat que presentaran recurs contra aquesta interlocutòria perquè considera que s’està fent “una restricció d’un dret fonamental sense cap base legal” en referència al dret a manifestació. “Malauradament ningú podrà treure aquests dies que ha passat privat de llibertat, l’angoixa i patiment generat als seus familiars, companys i veïns”, ha afegit. La notícia s’ha conegut pocs minuts després d’haver-se donat per finalitzada una roda de premsa a la porta de les cotxeres de Sants, on s’havia anunciat la presentació d’un recurs i s’havia fet públic el suport de diverses entitats del barri en favor de l’alliberament del veí de Sants.

En aquesta roda de premsa abans de conèixer l’alliberament, Cáliz ha denunciat que la presó preventiva era “una mena d’escarni públic cap a la societat i la gent que es manifesta perquè cessi en l’actitud de protesta de manifestar-se”. La parella del detingut, Maria, ha defensat el dret a manifestació. “L’estimem, volem que torni a treballar pel barri, el trobem a faltar i el negoci el necessita. Però volem que torni perquè no hauria d’estar a la presó per manifestar-se. Amb por i no faran que estiguem submises”, ha dit.

Nou comentari