Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Injecció de treballadors a uns Serveis Socials encesos
  • CA

Si la setmana començava amb l’avís de vaga dels treballadors de Serveis Socials de l’Ajuntament al Raval, el pas dels dies ha dut a l’anunci d’una injecció d’un centenar de treballadors al sector social barceloní. Els diners per cobrir aquestes places surten de la Generalitat, que hi invertirà 5,4 nou milions a Barcelona com a part d’un contracte programa d’àmbit català. La idea és repartir la majoria d’aquests nous treballadors als Centres de Serveis Socials que fan l’atenció primària a l’emergència de la ciutadania i que estan repartits per tota la ciutat, tot i que es prioritzaran aquelles zones amb més demanda d’usuaris. Una vintena d’aquests nous professionals, a més, es destinaran als Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) de la ciutat.

Les noves incorporacions seran professionals de treball social, educació social, administració i psicologia. I tot i que les seves places no tenen una durada confirmada a hores d’ara, la intenció del govern municipal és mantenir-los en el temps. La idea és que se segueixi contemplant aquesta partida en el següent contracte programa, que s’està negociant i a través del qual la Generalitat finança el 66% del cost dels Serveis Socials municipals.

Aquesta intenció d’ampliar de manera permanent els seveis s’ha convertit en essencial, especialment després que s’hagi donat un augment en les necessitats de la població. Segons ha informat l’Ajuntament en un comunicat, l’increment en el nombre de persones als centres de serveis socials ha crescut en un 22% —passant de 78.000 a 95.000 persones— alhora que es multiplicava la quantitat de veïns que visitaven els Serveis Socials per primera vegada, o que bé feia més d’un any que no ho havien necessitat. Aquesta xifra ha crescut gairebé un 30% en un sol any.

Tot plegat ho han anunciat de manera conjunta la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez, i el conseller d’Afers Socials del govern català en funcions, Chakir El Homrani, en una compareixença que s’ha centrat a reconèixer la feina dels treballadors de l’àmbit social des de l’esclat de la pandèmia. “El capital més important que tenim als serveis socials básics són les seves professionals”, ha apuntat el conseller. Pérez ha remarcat l’agraïment als equips que han estat a la primera línia durant els últims mesos i ha destacat la conversió del servei arran de la crisi de la Covid-19. “S’ha aconseguit sacrificar bona part de la feina per respondre a recursos primaris“, ha apuntat la tinent d’alcaldia dels comuns, davant l’emergència social.

Apartar Serveis Socials dels desnonaments, en prova

Així, l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) incorporarà un centenar de professionals per “fer front a l’increment de la demanda d’atenció social detectada des de l’inici de la pandèmia”. Està previst que això permeti descongestionar la feina dels 40 centres de Serveis Socials i els 13 Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) que hi ha a la ciutat.

La tinent d’alcaldia també ha fet referència a la recent polèmica generada al voltant del paper dels Serveis Socials en els desnonaments que hi ha a la ciutat. Pérez ha condemnat les agressions als treballadors i ha recordat que sovint se’ls “assenyala per exigir-los respostes que estan fora del seu abast”, en referència a la crisi habitacional que viu Barcelona. “Calen solucions estructurals”, ha dit. Els treballadors de Serveis Socials, que es van concentrar per exigir millores en el servei, havien reclamat a l’Ajuntament un missatge polític clar per defensar la seva feina.

Respecte al canvi de protocol que demanen els equips de Serveis Socials per deixar d’anar a tots els desnonaments, Pérez ha aclarit que l’Ajuntament ha proposat a la Generalitat i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una revisió perquè els treballadors “només hagin d’anar als desnonaments quan els equips considerin necessària la seva presència per fer un acompanyament millor a les famílies”. Així, ha explicat que hi ha una prova pilot en marxa a un territori de la ciutat que ja està contemplant aquesta possibilitat i de la qual s’aportaran novetats “les properes setmanes”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa