Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els metges d’atenció primària de l’ICS arriben a un acord amb Salut i desconvoquen la vaga
  • CA

La conselleria de Salut i el sindicat Metges de Catalunya han arribat a un acord aquqest dijous al vespre i s’ha desconvocat la vaga de metges a l’atenció primària de l’ICS, després de quatre dies d’aturada que a Barcelona ha tingut un seguiment de més de la meitat de la plantilla i ha comportat manifestacions cada dia.

[r:1]

L’acord l’ha anunciat el conseller de Treball, Chakir El Homrani, després que l’ICS i el sindicat hagin celebrat una reunió al departament que encapçala, que ha fet de mediador. El pacte s’aplica a l’atenció primària de l’ICS, però no a la sanitat concertada, on Metges de Catalunya manté per a demà el cinquè dia d’aturada.

El sindicat Metges de Catalunya s’ha mostrat “molt satisfet” amb l’acord perquè “aborda quasi tots els punts plantejats” i que havien portat a les mobilitzacions, segons ha explicat la portaveu del comitè de vaga, Carolina Roser, acompanyada per altres dirigents sindicals. “Amb aquest acord hem aconseguit que l’atenció primària torni a estar basada en un model de qualitat assistencial, seguretat pel pacient i que alhora garanteixi la salut del metge i el respecte i la dignitat de la professió”, ha afirmat.

Per la seva banda, el director gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, ha valorat que l’acord “permet fonamentalment preservar el model; dotar de molta més autonomia els professionals i articular unes mesures clares per reduir la sobrecàrrega”. 

Un dels principals punts de l’acord és dotar de més autonomia de gestió els professionals i “sortir dels models rígids”. “Com més flexibilitat tinguem, més fàcil serà adaptar les demandes i donar una resposta adequada”, ha assenyalat Roser.

Temps mínims

El sindicat Metges de Catalunya ha posat sobre la taula de negociació una quarantena de demandes, amb dues reivindicacions principals: limitar el límit de visites diàries de cada metge i disposar de 12 minuts com a mínim per atendre cada pacient. Finalment, encara que l’acord no explicita un límit de visites -un extrem al qual s’havia oposat l’ICS-, sí que articula altres mesures per revertir la sobrecàrrega dels professionals. “Al final hem acordat diverses mesures perquè no hi hagi una sobrecàrrega dels professionals, però alhora que es respectin les necessitats de la població”, ha ressaltat la portaveu del comitè de vaga. 

D’entrada, s’estableix uns temps mínims de visita: 6 minuts per a les telemàtiques, 12 per a les presencials i entre 45 i 60 per a les que es realitzen a domicili. Les dues parts també estaven d’acord que els metges dediquessin dos terços de la jornada, 5 hores i 6 minuts, a l’assistència directa; la resta de la jornada ha de ser per a la formació, recerca i reflexió i interpretació de proves i de casos, entre altres. 

250 metges de família més 

Les dues parts també han arribat a la conclusió que cal contractar 250 metges de família més per a l’atenció primària de l’ICS. Fins ara els informes havien parlat de 201, però en l’estudi final s’ha tingut en compte l’atenció domiciliària. Pel que fa als pediatres, es preveu que l’informe estigui enllestit el gener; i als ginecòlegs i odontòlegs, el juny. 

Ara bé, ara mateix no hi ha aquests 250 metges de família que necessiten els CAPs de l’ICS, si bé el sindicat confia que amb aquest acord, el sistema sigui més atractiu. Mentre no es puguin contractar, s’articularan mesures retributives per a qui vulgui assumir més feina. “Serà un opció, però no una càrrega imposada per l’organització”, ha subratllat Roser. Un altre aspecte en estudi és el nombre de població assignada a cada metge, que pot variar segons les característiques de la població. 

Aplicació immediata

Segons han explicat les dues parts, s’han creat comissions de seguiment i totes les mesures tenen un calendari. A més, bona part dels acords tenen una aplicació immediata. Aquest mateix dijous s’ha reunit el consell d’administració de l’ICS; aquest divendres s’exposaran els acords als altres sindicats i per a dilluns la institució ha convocat una reunió amb els directors dels equips d’atenció primària per endegar el debat que porti a la nova repartició, un procés que s’allargarà unes setmanes. 

El departament de Salut va prometre aquest dimecres una inversió de 100 milions d’euros: 14 milions seran per contractar metges de medicina de família; 22 per alleugerir la càrrega en moments de més demanda assistencial; 48 per recuperar els complements per objectius; 8 per millorar la qualitat del treball; 4 per millorar la capacitat resolutiva i 3 per al pla d’urgències. 

Més notícies
Estudiants, professors i metges prenen la ciutat
Notícia: Estudiants, professors i metges prenen la ciutat
Comparteix
La Guàrdia Urbana xifra en 8.000 persones els participants en la manifestació conjunta
Tensió entre Mossos i els bombers i metges concentrats al Parlament
Notícia: Tensió entre Mossos i els bombers i metges concentrats al Parlament
Comparteix
La policia ha retingut un bomber i l'ha portat a dins del Parlament per identificar-lo, però ja ha quedat en llibertat
“Al CAP Raval Sud tinc 30 o 40 pacients cada dia”
Notícia: “Al CAP Raval Sud tinc 30 o 40 pacients cada dia”
Comparteix
El metge de família Daniel Roca explica el seu dia a dia a l'atenció primària i el perquè de la vaga

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa