Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Cruïlla no va ser prou segur i va ser focus d’augment de contagis de la Covid

Tot i els test d’antígens a l’entrada, el festival de Cruïlla va ser un punt d’augment dels contagis de Covid. El Departament de Salut ho ha reconegut aquest dimecres, quan ha revelat que les infeccions per coronavirus entre els espectadors que van assistir al certamen celebrat al Fòrum, al Canet Rock i al Vida, a Vilanova i la Geltrú, va ser entre 1,35 i 2,26 cops superior que en població similar que no hi va acudir. La secretària de Salut, Carmen Cabezas, ha admès que els festivals han tingut un “paper” en la transmissió del coronavirus, juntament amb “altres aspectes”, com la variant Delta i els viatges de final de curs.

En el cas del Cruïlla, la propagació del virus entre els assistents va ser 1,5 vegades major, en comparació amb persones que no hi van assistir. Salut va examinar un grup d’espectadors i un altre de persones d’edats similars que no hi van acudir. Dues setmanes després de tancar-se el festival, la conselleria va comprovar que 857 assistents als concerts del certamen barceloní havien contret el virus, mentre que al grup de control dels qui no hi van anar es van comptabilitzar 571 positius.

La taxa de contagi entre el públic del Cruïlla a qui s’ha fet seguiment és més baixa que al Vida (amb 2,4 vegades més risc de contreure la Covid) i el Canet Rock (1,8). En aquest sentit, Salut ha considerat que els cribatges als assistents abans d’accedir a l’esplanada del Fòrum van ser els més efectius dels tres festivals que la Generalitat va autoritzar.

Els organitzadors es defensen

Per la seva banda, l’organització del festival Cruïlla ha defensat les actuacions que va prendre per intentar frenar els contagis. Encara més, creu que les dades de Salut són positives i que avalen que els concerts no es cancel·lessin. “Possiblement hem fet la prova en el moment de màxim risc i considero que és un prova de càrrega molt vàlida”, ha opinat el director del Cruïlla, Jordi Herreruela, en declaracions a TV3. Herreruela ha afegit que, quan es torni a “una situació una mica millor que ara, hauria de ser possible tornar a fer festivals amb cribatges”.

Tot i que la cinquena onada ja havia fet accelerar la circulació del coronavirus a Barcelona, el Govern va optar per mantenir el Cruïlla, malgrat les queixes del veïnat del voltant del Fòrum i d’alguns especialistes mèdics. El Cruïlla es va publicitar com una prova per organitzar de nou espectacles de gran format que siguin segurs davant de la pandèmia. Tot i així, els organitzadors van tenir dificultats d’aconseguir que el públic -multitudinari i dempeus en els concerts- no es tragués la mascareta en cap moment, tal com s’exigia. El Cruïlla va atreure més de 50.000 espectadors en tres jornades consecutives i els tests d’antígens a l’entrada van detectar 289 positius.

Més notícies
Imatge d'arxiu d'una UCI d'infectats per Covid-19 a l'Hospital Clínic de Barcelona / Jordi Play

Els experts escruten la cinquena onada: cinc lliçons i tres màximes per evitar que es repeteixi

Notícia: Els experts escruten la cinquena onada: cinc lliçons i tres màximes per evitar que es repeteixi
Comparteix
Professionals en epidemiologia, infectologia, gestió hospitalària i genètica assenyalen els deures pendents per controlar la pandèmia
Notícia: Els experts escruten la cinquena onada: cinc lliçons i tres màximes per evitar que es repeteixi - Mobile
Escenari de les Nits del Fòrum, a l'edició de 2020 / Mar Vila / ACN

El Fòrum segueix acaparant concerts amb centenars d’assistents tot i les noves restriccions

Notícia: El Fòrum segueix acaparant concerts amb centenars d’assistents tot i les noves restriccions
Comparteix
Es preveuen espectacles que atreguin fins a 3.000 persones al parc ara i durant els propers mesos
Notícia: El Fòrum segueix acaparant concerts amb centenars d’assistents tot i les noves restriccions - Mobile

Nou comentari

Comparteix