El Cruïlla no va ser prou segur i va ser focus d’augment de contagis de la Covid

Salut detecta que es van produir 1,5 vegades més infeccions entre el públic que a la població que no hi va assistir

Tot i els test d’antígens a l’entrada, el festival de Cruïlla va ser un punt d’augment dels contagis de Covid. El Departament de Salut ho ha reconegut aquest dimecres, quan ha revelat que les infeccions per coronavirus entre els espectadors que van assistir al certamen celebrat al Fòrum, al Canet Rock i al Vida, a Vilanova i la Geltrú, va ser entre 1,35 i 2,26 cops superior que en població similar que no hi va acudir. La secretària de Salut, Carmen Cabezas, ha admès que els festivals han tingut un “paper” en la transmissió del coronavirus, juntament amb “altres aspectes”, com la variant Delta i els viatges de final de curs.

En el cas del Cruïlla, la propagació del virus entre els assistents va ser 1,5 vegades major, en comparació amb persones que no hi van assistir. Salut va examinar un grup d’espectadors i un altre de persones d’edats similars que no hi van acudir. Dues setmanes després de tancar-se el festival, la conselleria va comprovar que 857 assistents als concerts del certamen barceloní havien contret el virus, mentre que al grup de control dels qui no hi van anar es van comptabilitzar 571 positius.

La taxa de contagi entre el públic del Cruïlla a qui s’ha fet seguiment és més baixa que al Vida (amb 2,4 vegades més risc de contreure la Covid) i el Canet Rock (1,8). En aquest sentit, Salut ha considerat que els cribatges als assistents abans d’accedir a l’esplanada del Fòrum van ser els més efectius dels tres festivals que la Generalitat va autoritzar.

Els organitzadors es defensen

Per la seva banda, l’organització del festival Cruïlla ha defensat les actuacions que va prendre per intentar frenar els contagis. Encara més, creu que les dades de Salut són positives i que avalen que els concerts no es cancel·lessin. “Possiblement hem fet la prova en el moment de màxim risc i considero que és un prova de càrrega molt vàlida”, ha opinat el director del Cruïlla, Jordi Herreruela, en declaracions a TV3. Herreruela ha afegit que, quan es torni a “una situació una mica millor que ara, hauria de ser possible tornar a fer festivals amb cribatges”.

Tot i que la cinquena onada ja havia fet accelerar la circulació del coronavirus a Barcelona, el Govern va optar per mantenir el Cruïlla, malgrat les queixes del veïnat del voltant del Fòrum i d’alguns especialistes mèdics. El Cruïlla es va publicitar com una prova per organitzar de nou espectacles de gran format que siguin segurs davant de la pandèmia. Tot i així, els organitzadors van tenir dificultats d’aconseguir que el públic -multitudinari i dempeus en els concerts- no es tragués la mascareta en cap moment, tal com s’exigia. El Cruïlla va atreure més de 50.000 espectadors en tres jornades consecutives i els tests d’antígens a l’entrada van detectar 289 positius.

Més informació

Nou comentari