El solar de l’antic Mercat del Peix es convertirà en un espai d’investigació científica

La iniciativa s'emmarca en el projecte 'Ciutadella del Coneixement', que pretén convertir la zona en un espai de referència a nivell de recerca

L’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) han signat aquest divendres un protocol per impulsar el projecte ‘Ciutadella del Coneixement’. En una primera fase, la iniciativa preveu construir al solar de l’antic Mercat del Peix, del qual té el dret de superfície la UPF fins a l’any 2072 i on actualment hi ha un pàrquing, tres edificis dedicats a la recerca que ocuparan prop de 30.000 metres quadrats. Els edificis els ocuparan l’Institut de Biologia Evolutiva, el Barcelona Institute of Science and Technology i una nova entitat impulsada per la UPF. El projecte té un pressupost de 70 milions d’euros i es preveu que estigui enllestit l’any 2023

A banda dels tres edificis dedicats a la recerca, als terrenys també es construirà un pàrquing, que estarà gestionat per Barcelona Serveis Municipals i ocuparà uns 2.000 metres quadrats. Amb les quatre infraestructures, quedaran uns 7.000 metres quadrats disponibles, en els quals es preveu que alguna de les tres iniciatives creixi o que es reservin per a altres projectes de futurs acords. 

En una segona fase, el projecte espera incorporar altres institucions de referència en els entorns del parc, així com universitats i centres de recerca tant catalans com de la resta del món. 

La Ciutadella, un “entorn privilegiat”

El director del projecte ‘Ciutadella del Coneixement’, Francesc Subirada, ha destacat que el parc té uns entorns “privilegiats” per esdevenir un “node reconegut d’innovació i recerca”. Subirada ha confiat que aquesta iniciativa sigui “l’inici” d’altres projectes similars que es facin a la zona. 

Al seu torn, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha destacat que es tracta d’un projecte “humanista i científic”, que mira al futur però, alhora, té “tradició clàssica”. A més, Chacón ha assegurat que és una iniciativa molt lligada a elements que “garanteixen la permanència i la sostenibilitat”.

Finalment, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha subratllat que es tracta d’un projecte “estratègic per consolidar Barcelona com a capital europea de ciència i innovació”. “És una aposta de la ciutat futura que imaginem, desitgem i volem desenvolupar”, ha afirmat l’alcaldessa.

Més informació

Nou comentari