Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona i la Caixa destinen un milió d’euros a subvencionar projectes de recerca
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Bancària La Caixa destinaran un milió d’euros a una convocatòria de subvencions a projectes de recerca. Ho han explicat aquest dilluns l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, després d’haver signat un conveni de col·laboració a partir del qual l’entitat s’adhereix al Pla Barcelona Ciència. La Caixa aportarà un milió d’euros en els pròxims tres anys en la promoció d’activitats científiques i de recerca. Concretament, destinarà 400.000 euros a la convocatòria de subvencions a projectes de recerca i 600.000 a una nova plataforma d’innovació ciutadana.

Aquesta col·laboració implicarà dues grans línies d’actuació. D’una banda, la creació d’un laboratori d’investigació i participació ciutadana a través del programa Barcelona-La Caixa Living Lab i la convocatòria de subvencions municipals a projectes de recerca per un milió d’euros, aportats entre l’entitat financera i el consistori. Les iniciatives de recerca “se centraran projectes de qualitat de vida i envelliment, i mobilitat i contra la contaminació, que siguin punteres, transformadores i que millorin la qualitat de vida de les persones ha explicat Colau.

Segons el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró: “La recerca i la innovació són la gran aposta del pla estratègic de ”la Caixa”, a la qual enguany destinarem 90 milions d’euros”. I ha afegit: “Amb aquesta aliança publicoprivada, fem un pas més en el nostre compromís amb la recerca, i contribuïm a situar Barcelona com a centre de referència científica, com a motor de progrés social i com a espai de generació de riquesa i democratització del coneixement”.

“Amb aquesta aliança publicoprivada, contribuïm a situar Barcelona com a centre de referència científica”, ha dit el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró

Per la seva banda, Ada Colau ha destacat la importància que, per primera vegada, un ajuntament obri una convocatòria d’ajuts directes a projectes de ciència, i ha agraït la col·laboració de ”la Caixa” en “aquest projecte estratègic de ciutat, amb horitzó 2030, per crear un model propi de desenvolupament econòmic basat en la nostra potència científica i de recerca”. Per a Colau, “en un context de canvi mundial, Barcelona vol ser un actor principal i vol fer ús del coneixement per refermar els valors de la democràcia i millorar la vida de les persones”.

“Agraïm el compromís amb la ciència de la Fundació “la Caixa”, ha dit colau, qui ha afegit que “lluny d’acontentar-nos amb el que tenim, volem anar a més” i potenciar la recerca i la ciència a casa nostra.

Living Lab i subvencions

Les activitats del programa Barcelona – ”la Caixa” Living Lab es duran a terme a CosmoCaixa i també a l’entorn de dos espais municipals de referència en innovació ciutadana de l’Ajuntament: el Centre d’Innovació Urbana Ca l’Alier i la Fabra i Coats. El punt de partida seran les experiències del Living Lab de la Fundació IrsiCaixa i de la Fundació ISGlobal, que inclouen un ampli ventall d’iniciatives dins el camp de la recerca i la salut. A aquesta nova plataforma ”la Caixa” hi destinarà 600.000 euros al llarg de tres anys.

Les subvencions, que es publicaran al març, aniran a projectes de recerca de solucions innovadores en els àmbits de l’envelliment i la qualitat de vida, i de la mobilitat i el respecte i la protecció del medi ambient, amb l’objectiu prioritari, i compartit per les dues institucions, de contribuir a la modernització de la ciutat de Barcelona, en el marc dels objectius que presideixen les accions de la UE i a escala mundial. Es pretén, alhora, incorporar la transformació tecnològica en l’atenció a la ciutadania, i afavorir que les propostes sorgeixin de la col·laboració d’un mínim de tres institucions per assolir una millor cooperació entre les entitats de recerca i transferència, les empreses i les associacions ciutadanes, creant xarxes de desenvolupament de coneixement a través de les quals els implicats es relacionin profitosament amb altres institucions.

L’Ajuntament de Barcelona organitzarà aquesta primera convocatòria de subvencions fins a un milió d’euros en total, en què la Fundació Bancària ”la Caixa” farà una aportació d’un total de 400.000 euros, que es distribuiran en aquests dos anys (2019 i 2020).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa