Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona demana acollir un superordinador de primer nivell mundial
  • CA

La Comissió Europea, per primera vegada, vol finançar la meitat del cost de dos superordinadors que competeixin amb els d’Estats Units, la Xina o el Japó. I el Barcelona Supercomuting Center (BSC) ja ha presentat la seva candidatura per acollir un d’aquests computadors superdesenvolupats. Si s’acceptés la petició barcelonina, el salt qualitatiu del BSC seria notable ja que el superordinador que es vol treballar a nivell europeu de cara al 2021 multiplicaria per 15 la capacitat de la joia de la corona de Barcelona actual, el MareNostrum 4. 

“Aquests dos, com a mínim, nous supercomputadors seran els més potents d’Europa i se situaran entre la desena de màquines més potents del món”, ha afirmat el director associat del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), Josep M. Martorell, en declaracions recollides per l’Agència Catalana de Notícies. “Comptem amb les capacitats científiques i tècniques i els suports polítics i econòmics dels nostres governs i patrons per optar-hi”, ha afegit.

Un projecte amb usos socials

Si al final la candidatura del BSC prospera, els patrons que de moment hi donen suport –Generalitat, el govern espanyol, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i govern de Portugal– n’hauran de cofinançar l’altra meitat que no aporta la Comissió Europea. “El projecte és tan important i de tan valor que a més de Catalunya i Espanya, també hi participa de manera activa Portugal”, recalca el director general de Recerca, Joan Gómez, en declaracions a l’ACN, que subratlla que el BSC és una de les infraestructures científiques i tecnològiques més importants de Catalunya, de l’estat espanyol i del sud d’Europa. 

Gómez incideix en la importància d’una supercomputació cada vegada més potent i se centra en la medicina personalitzada com a exemple: “L’escala de la recerca ha canviat absolutament. En l’àmbit de la salut, treballem amb tots els expedients de tots els pacients de tots els hospitals i centres de recerca. Totes aquestes dades circulen gràcies al BSC. La supercomputació permet el diagnòstic personalitzat i localitzar expedients de forma molt ràpida i segura”. 

Salt de potència a gestionar

Els superordinadors que volen aporar des de la iniciativa europea tindran com a mínim una capacitat de 200 petaflops –mil bilions d’operacions de càlculs per segon– per segon. El supercomputador MareNostrum 4, que ara gestiona el Barcelona Supercomputing Center, té un rendiment pic de 13,7 petaflops, de manera que les màquines que projecta Europa per al 2021 significaran un salt qualitatiu molt important, un canvi total en l’ordre de magnitud.

El 4 d’abril s’acaba el termini perquè els estats membre interessats presentin candidatura i el 7 de juny està previst que s’anunciïn les entitats seleccionades. Durant el juliol, se signaran els acords per començar a fer efectius aquests projectes de supercomputació i serà abans del 31 de desembre del 2020 quan els superordinadors hauran d’entrar en funcionament. 

Més notícies
La ciència té nom de dona
Notícia: La ciència té nom de dona
Comparteix
Alma és una nova manera de parlar del fet social. Amb actitud i optimisme. Des de la diversitat. I a partir de les històries de l’Obra Social ”la Caixa”
Xifres de rècord al MWC, que tanca amb 109.000 assistents
Notícia: Xifres de rècord al MWC, que tanca amb 109.000 assistents
Comparteix
La fira del mòbil supera expectatives i la vistien 2.000 persones més del que preveien els organitzadors

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa