El sensesostre tirotejat per la Guàrdia Urbana surt de l’hospital quatre mesos després

Marjan ha decidit tornar a viure al carrer | El policia que li va disparar torna a patrullar

L’home sensellar que va rebre un tret d’un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Marjan C., ha sortit de l’hospital després de més de quatre mesos ingressat, segons ha avançat el NacióDigital i han confirmat fonts pròximes al cas. De 43 anys i origen hongarès, la víctima va estar “en perill de mort” per una ferida de bala a l’abdomen, segons ha indicat el director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets, però el cap de setmana del 27 al 28 de març va ser donat d’alta de l’Hospital de Sant Pau.

Fonts de l’entitat, que va atendre l’home abans de l’incident i ha estat en contacte amb ell des de llavors, han indicat que l’home ha tornat al carrer després de declinar allotjar-se en un alberg i està valorant presentar càrrecs contra l’agent. Per part seva, la Fundació Arrels està a l’espera de la decisió de la víctima, a qui s’ha assignat una advocada d’ofici, per a personar-se en el cas com a acusació popular, encara que no descarta denunciar a l’agent igualment si Marjan C. decidís no fer-ho.

Paral·lelament, la Guàrdia Urbana va obrir diligències contra l’home per un presumpte delicte d’atemptat contra l’autoritat, raó per la qual Marjan C. va romandre detingut i sota vigilància durant els primers dies que va estar ingressat a l’Hospital de Sant Pau. L’home, que tenia dues requisitòries de detenció emeses per dos jutjats d’Algesires (Cadis), està en llibertat amb càrrecs des del 24 de novembre, tres dies després del succés, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Versions contradictòries

Els fets van ocórrer en el Passeig de Sant Joan el 21 de novembre al voltant de les 19 hores, quan el Marjan es va acostar amb un ganivet de grans dimensions i “en actitud molt agressiva” als diversos agents de la Guàrdia Urbana que ho envoltaven, segons la versió policial. Els agents municipals van acudir al lloc a petició dels veïns, que es queixaven de l’actitud de l’home; i aquest, segons pot apreciar-se en vídeos del succés, es va acostar als policies fins que un d’ells va disparar dues vegades la seva arma, ferint-lo a l’abdòmen.

El director d’Arrels ha negat que Marjan C. fos agressiu amb els policies i ha afirmat que l’urbà “es va excedir a causa dels seus prejudicis contra les persones que viuen al carrer i va abordar de manera policial una situació que havia d’abordar-se de manera social”, denuncia. “Aquests fets no haurien d’haver ocorregut, era totalment innecessari”, ha dit Busquets, que ha explicat que Marjan C. sempre es va mostrar pacífic amb els voluntaris de l’ONG i que, encara que no va voler acudir al centre de l’entitat, va mantenir una relació cordial amb ells.

L’agent torna a patrullar

Segons fonts municipals, l’agent que va realitzar el tret no ha estat apartat del cos, encara que va deixar de treballar un temps en la via pública perquè se li va retirar l’arma, considerada una prova en el cas. La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra van obrir una informació reservada a l’agent: “És un incident excepcional i és obligatori fer una revisió de protocols”, va assegurar el tinent d’alcalde de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle.

El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, va informar el 24 de novembre que l’atestat dels Mossos sobre l’actuació de la Guàrdia Urbana no incloïa “cap valoració” sobre si l’actuació era correcta o no. “Fa una recopilació de tots els elements probatoris significatius necessaris perquè el jutjat i la Fiscalia determinin”, va explicar en una roda de premsa telemàtica en preguntar-se-li per l’atestat.

El codirector del Centre per la Defensa dels Drets Humans – Irídia, Andrés García Berrio, ha sostingut que l’agent “hauria d’estar retirat de funcions; no amb suspensió de treball i sou però sí amb un destí diferent”. El centre va incloure el cas en el seu ‘Informe 2020 sobre violència institucional’ destacant com a vulneració “que s’hagi utilitzat arma de foc en espai públic amb afectació a una persona sense llar” i definint l’acció policial com a desproporcionada.

Comentaris

  GU=NAZIS 31/03/2021 3:06 pm
  GU Fexistes. i la colau callada com una puta.
  Criminals lliures? 31/03/2021 5:20 pm
  Els carrers son dels delinquents importats per la Colau. Com es que no está a la preso el criminal?
  Tirotejat? 31/03/2021 6:17 pm
  "Titotejar: Tirar trets d’una manera irregular, generalment per hostilitzar l’enemic, sense el sentit d’un veritable atac."

Nou comentari