Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El porta a porta divideix entitats i veïns de Sant Andreu
  • CA

Mig miler de veïns han omplert aquest divendres la plaça Orfila de Sant Andreu davant la seu del districte, visiblement enutjats. Protesten pel que consideren la “imposició” d’un nou sistema de recollida de la brossa al que tots els estudis atribueixen millors taxes de reciclatge però que comporta molts reptes organitzatius, tant per a les llars com per als ajuntaments. Els primers dies no ha funcionat gaire bé. I el malestar cada cop és més gran entre un sector del veïnat. De retruc, a més, el nou sistema sembra la discòrdia en el moviment veïnal d’un barri que històricament ha fet pinya per resoldre les seves mancances i reivindicacions.

Dues de les tres associacions de veïns andreuenques recolzen les protestes contra el porta a porta: l’AVV Sant Andreu Nord–Tramunta i la Sant Andreu sud. L’entitat històrica del barri, l’AVV Sant Andreu del Palomar, és partidària d’aquest nou model de recollida d’escombraries tot i els problemes inicials i argumenta que “la majoria de veïns estan demostrant que aquest sistema és possible”. 

Ja feia dies que la incertesa planejava pels carrers de Sant Andreu, abans de l’estrena del porta a porta. Durant el darrer mes, les places han despertat amb cartells enunciatius i els tècnics de l’Ajuntament han organitzat reunions explicatives. La tranquil·litat ha acabat aquest dimarts, quan els carrers han aparegut amb bosses de brossa encara sense recollir. Molts dels veïns han aixecat la veu a Twitter, que de seguida s’ha omplert de fotografies que pretenien explicar l’enuig de part del afectats.

Concentració contra el porta a porta / Jordi Play
Concentració contra el porta a porta / Jordi Play

L’Ajuntament ha implementat aquest nou sistema, que pretén augmentar el nombre de persones que reciclen, amb el suport de l’AVV de Sant Andreu del Palomar. L’entitat, situada a la zona de l’antic poble, és la més veterana de les tres i està darrera de moltes de les lluites que històricament ha hagut d’afrontar el barri. L’associació –que ha declinat fer declaracions al TOT Barcelona davant l’allau de comentaris rebuts– ha aclarit la seva posició en un comunicat. En aquest, asseguren que ells “ho haurien fet diferent”, tot i que confirmen la seva aposta pel porta a porta, el qual veuen “necessari”. “No podríem dir que a la nostra entitat defensem l’interès general, el medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic i, al mateix temps, oposar-nos perquè ens suposa un esforç individual”, comenten en el mateix comunicat. 

No tothom a Sant Andreu comparteix aquesta visió. Des de l’AVV Sant Andreu Sud, la presidenta Cristina Galan diu al TOT Barcelona que “la resposta al canvi climàtic sempre recau en els ciutadans, mai sobre altres estaments o empreses que contaminen molt més”. El suport d’aquesta associació al reciclatge és total, sosté, tot i que difereixen del com. “Em sembla fora de lloc una proposta que afecta tant la quotidianitat i l’organització de cadascú”, comenta la presidenta, que creu que la maniobra és “una campanya de màrqueting de cara a Europa”.

Els cubells de recollida selectiva passen a formar part del paisatge del barri / Jordi Play

L’AVV Sant Andreu Nord-Tramuntana, a través del seu president, Manuel Muñoz, explica que s’ha sentit bandejada: “Ningú ha comptat amb nosaltres ni ens ha explicat res”. Els carrers que representa aquesta entitat encara no estan afectats, ja que entren en la segona fase del projecte. Sobre aquest, però, Muñoz és prudent: “No podem dir que no a alguna cosa que no sabem ben bé com és”.

L’exemple d’altres ciutats també genera debat

Galan assegura que Barcelona no està preparada per acollir un sistema d’aquest estil. La presidenta de l’entitat que representa el sud de Sant Andreu diu que l’ajuntament “vol vendre que és un model generalitzat a tot Europa”. En aquesta línia, la veïna considera que el mètode implantat funciona en “comunitats més petites i on l’administració ofereix múltiples incentius”. L’AVV Sant Andreu del Palomar, en canvi, no creu que sigui res de nou. Posen l’exemple de Lleida –on el porta a porta funciona parcialment– i Milà, malgrat no amaguen que a Sant Andreu el model és “clarament millorable”. 

Molts dels detractors que s’han reunit a la plaça Orfila també posen l’èmfasi en la dificultat de seguir les noves instruccions. En aquest sentit, la històrica associació defensa que “no hi ha cap sanció prevista” per a qui no segueixi les indicacions correctament, com sí que passa, per exemple, a Milà. Així mateix, comuniquen que en les reunions amb l’ajuntament van demanar “una rebaixa en les taxes per les persones que ho fan correctament”, fet que, de moment, no sembla que acabarà passant.

Una veïna demana informació sobre el nou sistema de recollida porta a porta a Sant Andreu / Jordi Play

Més enllà dels aspectes logístics, moltes persones es pregunten què passarà amb la gent gran. Una de les veïnes de la protesta de la plaça Orfila explica que “hi ha molta gent gran que viu sense ascensor i que no pot pujar i baixar contínuament per tirar i recollir la seva bossa”. L’AVV Sant Andreu del Palomar, assegura –en el comunicat– que va demanar “flexibilitat” al consistori per “adaptar la proposta a les necessitats de cada tipologia d’edifici”. 

Cabreig amb les formes de l’Ajuntament

Segons comenten des de l’AVV Sant Andreu de Palomar, el passat 30 de març l’assemblea general de socis i sòcies “va debatre i aprovar intentar que el porta a porta tiri endavant tot i les dificultats”. Per tot plegat, “l’entitat ha rebut crítiques desorbitades”, asseguren fonts properes a l’associació veïnal al TOT Barcelona. En l’últim comunicat fet públic, l’agrupació anima els veïns a ser “crítics”, però de “forma constructiva”. 

Per la seva part, Galan fa responsable l’ajuntament d’haver arribat a la situació actual. Els acusa de “comptar només amb les veus més afins a les seves propostes”. Muñoz també rebutja la gestió del govern dels comuns. Sobretot, les formes. Critica, en aquest sentit, les paraules del regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia. “No pots dir a la gent que la culpa és de la seva indisciplina”, crítica Muñoz.

Protesta davant del districte de Sant Andreu / Jordi Play
Protesta davant del districte de Sant Andreu / Jordi Play

Entre els detractors de la iniciativa, hi ha qui en cap cas creu que el futur passi per mantenir el porta a porta, tot i estar oberts a valorar altres sistemes de recollida de la brossa. “Si els contenidors convencionals no funcionen, seiem i parlem”, diu Galan. Tot i això, matisa: “Ni veiem futur al porta a porta, ni el volem veure”. Per la seva part, l’entitat partidària del nou sistema considera que “només cal voluntat i una mica de paciència”, mentre anima als veïns a “fer correctament la separació i recollida de la brossa”. 

El 18 d’octubre comença la segona fase, moment en què l’ajuntament aplicarà el polèmic model als carrers no afectats encara. La història es repeteix. Ja han aparegut els primers cartells explicatius i, de nou, l’anunci ha generat incertesa. Alguns veïns del carrer Gran consultats pel TOT Barcelona asseguren tenir dubtes. A l’espera de les primeres reunions informatives, també comencen les inquietuds en aquells que, fins ara, observaven els esdeveniments des de la distància. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a maig 29, 2021 | 23:17
    Anònim maig 29, 2021 | 23:17
    Al final ens fotran un xip a l'ullera per controlar quants cops anem a cagar cada dia. Muntatges per peixar individus de la corda de la Comuna Pudenta
  2. Icona del comentari de: Anònim a maig 30, 2021 | 12:08
    Anònim maig 30, 2021 | 12:08
    Algú sap quan costen els nous contenidors controla-ciutadans i quina empresa s'encarrega de tot plegat ?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa