El parc de les Heures, tancat 3 mesos per obres

La Diputació de Barcelona fa millores a les basses decoratives per atraure-hi fauna

El parc de les Heures està tancat al públic durant 3 mesos per obres de renaturalització. Aquest jardí d’Horta Guinardó, molt popular per als veïns dels barris de Montbau, Vall d’Hebron i Horta per passejar-hi, llueix des de fa dies un cartell d’avís a la porta. L’espai forma part del recinte de les Llars Mundet i és propietat de la Diputació de Barcelona, que hi duu a terme un projecte de millora de les basses decoratives.

L’objectiu és que les basses s’assemblin una mica més a estanys naturals i pugui haver-hi fauna i vegetació pròpia d’aquest hàbitat. S’hi plantaran per exemple nenúfars blancs i grocs, lliris grocs, espargani o lotus, espècies que filtren l’aigua de forma natural. “Aquestes plantes garantiran el manteniment de l’aigua en bones condicions i serviran d’amagatall per als animals”, indiquen al TOT Barcelona fonts de la Diputació, que aspiren a aconseguir una certa “autodepuració” de l’aigua.

També s’afegiran petites rampes rugoses al perímetre de la bassa, perquè els animalons puguin entrar-ne i sortir-ne. La finca és rica en aigües subterrànies i ben comunicada amb Collserola, el que facilita la biodiversitat. Les obres van començar el 9 de novembre i haurien d’estar completades el 9 de febrer, si es compleix el termini previst.

Esplendor indiana

El jardí envolta el Palau de les Heures i està situat molt a prop del parc del Laberint d’Horta. S’estructura en tres terrasses, d’estil francès i italià renaixentistes i va ser dissenyat per Adrià Piera. La tercera terrassa, al nivell inferior, és la més gran i la que té més valor paisatgístic. L’edifici té l’aspecte d’un castell francès i des de 1992 cursos de formació de la Fundació Universitària Bosch Gimpera, adscrita a la Universitat de Barcelona (UB).

Palau de les Heures / Barcelona Imatges - Antonio Lajusticia
Palau de les Heures / Barcelona Imatges – Antonio Lajusticia

Tot el conjunt data de finals del segle XIX, fruit d’un encàrrec de l’indiano Josep Gallart Forgas a l’arquitecte August Font i Carreras, autor entre d’altres obres de la plaça de toros Les Arenes. Abans hi havia hagut una masia, Can Duran. Per exprés desig de Gallart, els jardins estan presidits per altes palmeres en record de Puerto Rico –on s’havia fet ric– i arbres frondosos com magnòlies, cedres, tarongers i acàcies. Volia que fos espectacular per rivalitzar amb les finques dels seus rics veïns, els Martí Codolar i els marquesos d’Alfarràs, propietaris de l’actual parc del Laberint.

Els Gallart van viure al palauet fins la Guerra Civil, durant la qual va ser requisada per la Generalitat de Catalunya. Va construir-s’hi un refugi subterrani i va acollir uns mesos al president Lluís Companys. El 1939 el fill dels Gallart va recuperar l’immoble i el va tornar a decorar, però als anys 50 se’l va vendre. Va quedar uns anys abandonat, sense ningú visquent-hi i patint espolis, fins que el 1958 la Diputació el va comprar. L’oposició veïnal va impedir el 1972, encara en dictadura, que l’ens provincial enderroqués el palau.

Més informació

Nou comentari