Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El memorial del Camp de la Bota, malmès durant la pandèmia
  • CA

El memorial del Fòrum en record dels afusellats durant el franquisme al Camp de la Bota ha quedat malmès durant la pandèmia, segons han denunciat els veïns i han confirmat al TOT Barcelona fonts municipals. Els tècnics, que ja treballen en la restauració del mural, descarten per ara que es tracti d’un acte vandàlic i es decanten més per algun tipus de filtració química.

Segons l’Ajuntament de Barcelona, els treballs de restauració haurien d’estar enllestits la setmana pròxima. Els operaris també han descartat les inclemències del temps com a origen dels danys causats al memorial, ja que està pensat per estar a l’exterior i conviure amb el sol i la pluja. No és la primera vegada que el memorial ha estat malmès, tot i que en altres ocasions el vandalisme sí que n’ha estat el responsable. Un atac a finals de novembre de l’any passat va acabar amb pintades d'”assassins republicans“.

El memorial del Camp de la Bota, malmès / Cedida

L’obra El Parapet, de l’artista Francesc Abad i de 55 metres de llarg, és un homenatge a les 1.706 persones que van morir executades durant el franquisme, la majoria en aquest espai del litoral que ara és cobert per les aigües del port esportiu del Fòrum. Es va inaugurar el 14 de febrer del 2019 perquè la capital catalana recuperés un petit espai per a la memòria històrica coincidint amb el vuitantè aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona.

Les execucions van començar el 10 de febrer de 1939 davant el parapet del Camp de la Bota, un mur de formigó semblant a una escullera a l’interior del mar, a tocar de la platja de sorra. El règim franquista hi va afusellar dones i homes que havien estat involucrats en els moviments socials i sindicals de l’època, que havien dirigit i gestionat ajuntaments republicans, defensat la millora de l’educació pública o que simplement havien lluitat contra el bàndol nacional.

Les últimes execucions es van produir el 14 de març de 1952, el mateix any que l’estat espanyol volia millorar la seva imatge internacional amb la celebració del Congrés Eucarístic i va aconseguir el reconeixement per la UNESCO.

Més notícies
“Assassins republicans”: pintades al memorial dels afusellats pel franquisme al Fòrum
Notícia: “Assassins republicans”: pintades al memorial dels afusellats pel franquisme al Fòrum
Comparteix
Una frase escrita pels vàndals atribueix als "comunistes" les execucions del Camp de la Bota
Faristol del carrer Tallers, sense la seva placa de memòria històrica / MMP
Allau d’atacs a faristols de memòria històrica a Barcelona
Notícia: Allau d’atacs a faristols de memòria històrica a Barcelona
Comparteix
Fins a 8 plaques han estat vandalitzades durant el confinament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa