Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El drama familiar rere un incendi que va arrasar dos pisos
  • CA

La matinada del 26 al 27 de setembre sobre les 3.30 hores els Bombers de Barcelona van rebre un avís per incendi. El foc s’havia declarat al número 46 del carrer Rabassa, a la Vila de Gràcia (Gràcia). Les causes de l’incendi no estaven clares. Dos pisos van quedar inhabitables a causa de les flames, cosa que ha obligat dues famílies a buscar una alternativa habitacional.

Hores després de publicar la notícia sobre l’incendi, el TOT Barcelona va rebre un correu electrònic amb més detalls sobre el succés. Es tractava de Joan Carles Pérez, tiet del jove que va provocar presumptament el foc, tal com va indicar el pare a la policia. Pérez, que exerceix com a portaveu de la família, precisa que el noi té una discapacitat del 77% i els seus progenitors han demanat ajuda reiteradament a l’administració. Fa mesos que esperen plaça en un centre especialitzat.

Es tracta d’un jove de 21 anys que viu amb els seus pares i la seva germana gran. Pérez, el tiet patern, alerta de la situació que viu la família: “Ja hi ha hagut episodis d’alerta”. Cita, per exemple, una ocasió en què el jove va sortir al carrer amb una arma de foc falsa, cosa que va fer que la policia l’aturés, o una altra en què va llençar objectes “contundents” per la finestra. “Té comportaments violents”, lamenta.

El que pateix el jove, segons un informe mèdic forense del 25 d’abril del 2018 al que ha pogut accedir aquesta redacció, és un “retràs mental lleu-moderat amb TDAH” i un “trastorn psicòtic no especificat”. A més, la metge forense va acreditar a l’informe, encarregat a l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, que patia “alteració greu del comportament” i “episodis freqüents d’auto heteroagressivitat”, pel que ocasionalment pot fer-se mal a sí mateix o a altres persones.

El mateix document especifica que el jove necessita atenció assistencial, ja sigui un tractament específic, centre de dia o, fins i tot, un ingrés en una residència especialitzada. Finalment, la metge aprecia “senyals de claudicació familiar”.

Responsabilitzen les administracions

En aquest punt incideix Pérez, el tiet del jove i portaveu de la família, per demanar que les administracions facin el que calgui perquè el nebot estigui atès com necessita. “Sembla que hagi de morir algú perquè es faci alguna cosa”, lamenta. Sol·licita sobretot que s’acceleri el procés d’ingrés en un centre especialitzat: “Primer per ell, i després per la societat”.

Pérez relata l’episodi de la nit del 26 al 27 de setembre per explicar l’origen del foc. El jove el va iniciar, segons detalla, “presumptament” amb un aerosol i un encenedor. Les flames van consumir el pis de la seva família i el de baix, on vivia un altre nucli familiar. Ningú va resultar ferit però els pisos han quedat inhabitables.

La família porta mesos esperant que un centre especialitzat públic es faci càrrec del fill. Si bé els pares han fet tot el possible per cuidar el jove, Pérez admet que no estan en condicions de seguir fent-ho. La mare només té un 5% de visió i té problemes de sobrepes, per la qual cosa necessita assistència. El pare està de baixa des de fa mesos per complicacions de salut. La germana té una discapacitat lleu, segons Pérez, però és autònoma.

El fill de la família té una incapacitació total després que un jutge decidís, en una sentència emesa el 17 de juliol del 2018, que havia de perdre l’autogovernabilitat. Això suposa que no té dret a vot i que no pot gestionar, per exemple, cap patrimoni. Així doncs, són els pares els que es fan càrrec d’ell plenament. Pérez esmenta l’episodi de l’incendi per il·lustrar que no poden fer-ho amb totes les garanties i que el jove necessita una atenció especial en un centre adequat.

Actualment tota la família viu en un allotjament provisional, que fins ara era apartament turístic, aconseguit a través de l’Ajuntament de Barcelona. La primera nit després de l’incendi la van passar en un alberg i la segona i la tercera en una pensió. Ara, però, la família està amoïnada pel que pugui passar al pis on estan. “Si passa alguna cosa, de qui és la responsabilitat?”, es pregunta Joan Carles Pérez. “Si s’haguessin atès les demandes d’aquesta família cap el seu fill, i s’hagués fet un seguiment seriós de tota aquesta situació, aquesta desgràcia no hagués passat”, adverteix.

El seu cas passa a ser “prioritari”

Preguntat pel TOT Barcelona pel cas, el departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha indicat que el cas del jove passa ara a ser “prioritari” i que, tal com demana la família, se li facilitarà una plaça en un centre d’atenció diürna. De la mateixa manera, fonts del departament matisen que no disposaven de cap informe de serveis socials o sanitaris que indiqués la necessitat de prioritzar el seu cas.

Amb tot, el departament s’ha posat en contacte amb la família després de rebre una petició d’informació d’aquest mitjà. “La nostra prioritat en aquests moments és donar suport a la família, que està vivint una situació molt dura”, comenten fonts del departament de la Generalitat.

Més notícies
Una de les habitacions afectades pel foc / TOT Barcelona
“Encara no he assumit que no tinc casa”: un incendi destrossa dos pisos a Gràcia
Notícia: “Encara no he assumit que no tinc casa”: un incendi destrossa dos pisos a Gràcia
Comparteix
Aina Moliner explica al TOT Barcelona que la seva família ha patit un foc que ha calcinat el seu domicili
Imatge d'arxiu del barri de Ciutat Meridiana / Meritxell M. Pauné
Alerta psicològica a Nou Barris per l’augment del risc de suïcidis
Notícia: Alerta psicològica a Nou Barris per l’augment del risc de suïcidis
Comparteix
"Això és una bomba de rellotgeria", avisa el president del Col·lectiu Sísifo
Professionals sanitaris treballant en una unitat d'UCI de l'Hospital del Mar amb pacients amb covid-19, en la pandèmia de coronavirus / ACN
La por a una segona onada de Covid-19 s’instal·la als hospitals: “La gent no s’ha refet”
Notícia: La por a una segona onada de Covid-19 s’instal·la als hospitals: “La gent no s’ha refet”
Comparteix
Insomni greu, records dolorosos, baixes amb retard i pèrdua de pes, alguns dels símptomes dels sanitaris afectats
La regidora de Salut, Gemma Tarafa / ACN
L’Ajuntament avisa d’una “crisi de salut mental devastadora i sense precedents” pel coronavirus
Notícia: L’Ajuntament avisa d’una “crisi de salut mental devastadora i sense precedents” pel coronavirus
Comparteix
El govern municipal mobilitza 1,5 milions per un pla de xoc, tot i que reclama un pacte de país amb la resta d’administracions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa