Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Alerta psicològica a Nou Barris per l’augment del risc de suïcidis
  • CA

“Fili, això és una bomba de rellotgeria”. Amb aquest avís es dirigeix el president del Col·lectiu Sísifo, Lluís Domingo, al president de l’associació de veïns de Ciutat Meridiana, Filiberto Bravo, en una carta enviada ahir i consultada pel TOT Barcelona. Domingo presideix un col·lectiu a qui l’empresa municipal Foment de Ciutat va contractar l’any passat per fer-se càrrec del programa d’atenció psicològica i emocional a persones en situació de vulnerabilitat residencial de la zona nord de Nou Barris, on s’inclouen els barris de Ciutat Meridiana, Vallbona i Torre Baró, dels més pobres de la capital catalana.

El crit d’alerta de Domingo arriba després de constatar que els pitjors pronòstics sobre els efectes de la crisi social derivada de la pandèmia de la Covid-19 s’estan complint. El president del col·lectiu no amaga la realitat: “Parlem d’un nombre creixent de persones amb pensaments suïcides. És molt perillós”. Domingo, membre del Col·lectiu Sísifo des del 2014, relata al president de l’associació de veïns de Ciutat Meridiana que els símptomes d’ansietat en moltes persones de la zona nord s’estan convertint, “d’una forma dramàticament ràpida”, en els de la depressió.

I enumera els motius que expliquen la situació límit que està darrere de la inestabilitat emocional: “Molt poques persones han recuperat les feines informals, moltes famílies no estan cobrant els ERTOs i, de moment, la renda mínima garantida és una promesa que no s’està complint”. Cap de les famílies que va demanar la renda entre el juny i el juliol l’ha cobrat, segons Domingo explica a Bravo. I no oblida una realitat que comença a aparéixer però que podria ser demolidora: els desnonaments.

Crítiques a l’Ajuntament de Barcelona

Domingo no estalvia crítiques a les administracions, a qui acusa de deixadesa malgrat que fa “mesos” que informen l’Ajuntament de Barcelona de la situació. “Si no s’està disposat a donar suport amb més recursos i mitjans al Col·lectiu Sísifo, que es digui sense més i buscarem alternatives”, rebla a la missiva. “Ja n’hi ha prou de reunions en què no es percep cap avenç tangible. El tema és tan greu i urgent que ens neguem a seguir assistint a reunions en què no es prenen decisions i on sembla que s’autojustifiquin”, afegeix.

El contracte amb Foment de Ciutat, recorda Domingo, estableix que han de dedicar 38,5 hores setmanals a l’atenció a la zona nord del districte. Tot i remarcar el compromís amb la feina, el president del col·lectiu admet que no és “legítim” que dediquin tantes hores a fer una feina “sense remuneració”. “No podem acceptar que els professionals que lluitem per treure de la precarietat moltes persones se’ns converteixi igualment en precaris”, remata.

Més notícies
Vista panoràmica del centre de Barcelona / Jordi Play
Alerta pels intents de suïcidi ocults de la pandèmia
Notícia: Alerta pels intents de suïcidi ocults de la pandèmia
Comparteix
L'Ajuntament impulsa un telèfon i un punt d'atenció en previsió de les conseqüències socials de la crisi sanitària
“Em sento una víctima oblidada”: els maquinistes, l’altra cara dels suïcidis al metro
Notícia: “Em sento una víctima oblidada”: els maquinistes, l’altra cara dels suïcidis al metro
Comparteix
Cada tres setmanes una persona intenta treure's la vida al subsòl de Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa